m/v met talent

Ons land mag dan wel al maanden zonder regering zitten, zo nu en dan een staking slikken en over een lamentabel nationaal elftal

beschikken, er is ook goed nieuws. Zo wist het Wereld Economisch Forum te melden dat er ook een rangschikking bestaat waar we op stijgen. Want in ons land blijkt de genderkloof, het verschil tussen mannen en vrouwen, kleiner te worden. België staat nu op de veertiende plek. En dan rijst de vraag of vrouwen binnenkort de eeuwenoude plek van mannen overnemen en echt de plak gaan zwaaien?

Vrouwelijke conferentie

Gisteren vond toevallig ook het Flanders DC Creativity Forum plaats met enkel vrouwen op het podium, Marc Reynebeau niet te na gesproken. Een mooie illustratie van hoe ver we op korte tijd gekomen zijn is dat het geen conferentie was over vrouwen of enkel voor vrouwen maar gewoon over hoe je creativiteit en innovatie stimuleert, gebracht dóór vrouwen. De keuze was bewust, want onbewust vinden we elk jaar meer mannen dan vrouwen om op onze events te komen spreken en daar wilden we wat aan doen. Alhoewel elk van de sprekers van de vrouwelijke kunne was, waren de contrasten niet van de lucht. Zoals zuster Jeanne Devos, die net voor Christie Hefner van Playboy sprak over het uitroeien van armoede door sociale innovatie.

Ironie

Of de ironie dat twee sterke dames, Randi Zuckerberg en Christie Hefner, net veel te danken hebben aan de mannen in hun familie. Randi is marketingdirecteur van Facebook, dat werd opgericht door haar broer Mark. En Christie trad in de voetsporen van haar ondernemende vader. Maar dat gaf, volgens de voormalige bestuurder van de New York Stock Exchange, een vertekend beeld want er werken nu meer mensen in bedrijven die door vrouwen werden opgericht dan in alle Fortune 500-ondernemingen samen. En dat illustreert mooi de opmars waar vrouwen aan bezig zijn.

Vrouwen grijpen de economische macht

Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit nu drie keer zo snel als het aantal mannelijke bedrijfsoprichters. Toch krijgen ze maar twee procent van het beschikbare durfkapitaal. Vrouwen zijn vandaag eigenaar van 40% van alle ondernemingen en één op de vijf bedrijven in de Verenigde Staten met een omzet van meer dan 1 miljoen dollar wordt geleid door een vrouw. Bij ons groeit het aantal ondernemende vrouwen ook, al zitten wij nog maar net aan het Europese gemiddelde. Maar één ding staat vast, economisch grijpen vrouwen steeds meer de macht.

Visionaire vrouwen

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen over net die kwaliteiten beschikken die steeds belangrijker worden in onze economie. Een meerderheid van de vrouwelijke ondernemers blijkt ‘visionair': creatief, rusteloos, niet gemakkelijk tevreden en met een neiging om het systeem in twijfel te trekken. Terwijl wij mannen eerder praktisch, factueel en realistisch zijn, zonder te focussen op relaties.

Anomalie

Moeten mannen dan vrezen dat vrouwen het zaakje overnemen? Eerlijk gezegd is dat waarschijnlijk een typisch mannelijke vraag. De wereld zal er morgen anders en vrouwelijker uitzien. Maar goed ook, want creativiteit en innovatie ontstaan pas echt als we onze verschillen bundelen. En dan wordt een puur vrouwelijke conferentie net zo'n anomalie als een seminarie met enkel mannelijke sprekers.

Lorin Parys is voorzitter van Flanders DC. Hij schrijft deze column in eigen naam voor De Standaard.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Created by Kunstmaan