De inschrijvingen voor de Henry van de Velde Awards zijn geopend. Heb je een product, dienst of project ontwikkeld waarvan je denkt dat het in aanmerking komt voor een Award? Aarzel dan niet en neem deel!

De Henry van de Velde Awards tonen en lauweren zowel nationaal als internationaal Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design en oplossingsgericht een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. De Henry van de Velde Awards worden breed gedragen dankzij de gedeelde visie van een professionele jury met belangrijke expertise in de sector. Met de officiële prijsuitreiking, tentoonstelling en publicatie vormen de Henry van de Velde Awards een platform voor Vlaams design. Vorig jaar dongen 206 producten, projecten en diensten met een Vlaamse link mee voor de Henry van de Velde Awards. 

Tentoonstelling in BOZAR © Michael De Lausnay

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende categorieën waarbinnen kan ingediend worden:

Communication Award

Een designprijs voor de vernieuwende ontwikkeling en vormgeving van letters, verpakkingen en gedrukte media, en voor nieuwe media of nieuwe toepassingen van bestaande die de communicatie naar de consument op originele wijze verbetert en/of verandert.

Dit kunnen zijn: de vormgeving van boeken, brochures, tijdschriften en kranten, aankondigingen en posters, uitnodigingen, kalenders, maar ook infographics, webdesign en websites, interfaces van apparaten, apps, motion graphics en animaties, illustraties, games, corporate identity, campagnes en bewegwijzeringen.

Everyday Life Award

Een designprijs voor (digitale) producten, diensten en systemen bestemd voor de private of openbare ruimte en die ons alledaagse leven verbeteren en vergemakkelijken.

Dit kunnen producten zijn die het leven, wonen, leren en werken aanbelangen, alsook onze vrije tijd en mobiliteit. Voorbeelden zijn meubilair, vloerbekleding, verlichting, textiel en accessoires voor binnen en buiten, verwarming, kantoormeubilair, -uitrusting, werkgereedschap, schoolmeubilair en uitrusting, speeltuigen en speelgoed, alles voor de vrije tijd, sportkledij- en uitrusting, audio-apparatuur en alle toestellen of apparaten waarmee mensen of voorwerpen worden vervoerd of gedragen. Dit kunnen ook diensten of systemen zijn die het dagelijks leven van het individu of van groepen van mensen beter organiseren, m.a.w. het leven eenvoudiger maken en ervoor zorgen dat individuen of groepen mekaar vinden en kunnen helpen door middel van bijvoorbeeld bruikleen of delen.

Design-led Crafts Award

Een designprijs voor een uniek of in kleine serie vervaardigd object met een buitengewone vormgeving en esthetiek gecombineerd met excellent vakmanschap en innovatief materiaalgebruik, bestemd voor consumenten die uit zijn op duurzaamheid, originaliteit, exclusiviteit, esthetiek en hoogwaardige afwerking.

Dit kunnen bijvoorbeeld juweelobjecten, (edel)smeedwerk, meubelobjecten, keramiek, glas-, hout- en textielobjecten, e.a. zijn.

Ecodesign Award by OVAM

Een designprijs voor producten of diensten ontwikkeld volgens de principes van ecodesign of met een positieve invloed op het milieu.

Dit zijn producten of diensten  die hun gebruiksfunctie optimaliseren, alternatieve grondstoffen gebruiken, materialen of hulpbronnen efficiënt inzetten en efficiënt en duurzaam geproduceerd worden. Ze hebben een lage milieuimpact, doorheen alle fasen van hun levenscyclus. Zo garanderen ze een lange levensduur en kan het materiaal opnieuw ingezet worden op het einde van hun levenscyclus.

Efficiency Award

Een designprijs die de innovatie of verbetering beloont dankzij dewelke de productie of het gebruik van een product of dienst doeltreffender gemaakt wordt of totaal nieuwe producten, methodes of diensten ontwikkeld worden.

Dit zouden producten kunnen zijn met een patent of octrooi, zoals in het verleden de multifunctionele wandelwagen die ouders in alle mogelijke standen kunnen zetten, de originele stormparaplu die nooit omklapt, het koffieapparaat Senseo, maar ook een lichtere reiskoffer, een beter verluchtingssysteem, enz.

Healthcare Award

Een designprijs voor producten en diensten die zorgen voor het fysieke of geestelijke welzijn van het individu.

Dit kunnen producten zijn zoals medische apparatuur en uitrusting, brillen, protheses, hulpmiddelen voor de zorg en rehabilitatie, aangepast meubilair en vervoersmiddelen (en toebehoren).  Dit kunnen (digitale) diensten zijn die bijvoorbeeld de sociale of emotionele eenzaamheid aanpakken, die ouderlingen in hun eigen omgeving volgen en ondersteunen, die de veiligheid op werkplaatsen of in openbare ruimten garanderen, de levensomstandigheden van vluchtelingen, migranten en andere noodlijdende groepen verbeteren, de samenwerking tussen verschillende ziekenhuizen stimuleren, enz.

Het werk van alle genomineerden en laureaten van de huidige Awards bekijken?