Met MAAKBAAR heeft BOS+ in samenwerking met Flanders DC, OVAM, AIDER Peru en het Design museum Gent een sociaal, economisch en ecologisch verantwoord project uitgewerkt. Het bood designers de mogelijkheid hun idee uit te bouwen tot een volwaardig duurzaam product.

In een voortraject van enkele maanden, drie workshops en meer dan vijftig deelnemers, werden concrete thema’s afgebakend en één centrale vraag opgesteld die de insteek van het project werd, namelijk: ‘Wat kunnen ontwerpers leren van het bos?’. Het project vertrekt van een inclusieve en toekomstgerichte visie op duurzaam design en wil ontwerpen realiseren die zich inschrijven in een mondiale context, met aandacht voor directe of indirecte impact op het globale zuiden en voor het communiceren van duurzaamheid naar de consument.

Via twee wegen naar een duurzamere designsector

De menselijke impact op de natuur is namelijk groot dus op dit moment is zowel het begin- als het eindproduct van zeer groot belang. Designers, bedrijven en ontwerpopleidingen spelen dan ook een cruciale rol in het streven naar een duurzame wereld. Daarom heeft MAAKBAAR gedurende twee jaar op twee manieren ingezet op het verduurzamen van de designsector.

Enerzijds heeft MAAKBAAR ontwerpers en het grote publiek laten kennismaken met positieve duurzame verhalen die ons kunnen inspireren. Anderzijds biedt MAAKBAAR een podium aan de deelnemers en de projecten die zij opzetten. Voor dit project werden namelijk tien ontwerpers geselecteerd om samen te brainstormen over elkaars idee dat aansluit bij de filosofie van MAAKBAAR, namelijk: het ontwerpen en produceren van een duurzaam, ecologisch en maatschappelijk product waar zowel de natuur als de mens baat bij heeft.

biomimicry

nieuwe materialen

Aandacht voor maatschappij én natuur

MAAKBAAR bundelt ideeën over ontwerpen met aandacht voor de noord-zuidverhoudingen in deze geglobaliseerde wereld en die op hun eigen bescheiden manier bijdragen aan een betere wereld. De designers lieten zich inspireren door de kringlopen in het bos (biomimicry) en de soms ongewone materialen die je er vindt, zoals bijvoorbeeld mycelium (zwamvlokken) dat je kan laten groeien tot het de vorm aanneemt die jij wilt, of niet-houtige bosproducten zoals zaden, harsen, bladeren en dennennaalden of -appels.

Wat kunnen ontwerpers leren van het bos?

Deelnemers

Resultaten in rondreizende tentoonstelling

Bij de uitwerking van hun idee konden de designers beroep doen op OVAM of op geïnteresseerde bedrijven en universiteiten, en tegelijk zorgde Flanders DC  voor juridisch en zakelijk advies omtrent co-creatie, productie en eigendomsrechten. De belangrijkste resultaten van dit co-creatief project werden gebundeld in een internationaal rondreizende tentoonstelling die halt hield in 2019 op de Milan Design Week en in het Design museum Gent. Lees in dit artikel meer over wat het project opleverde!

Geïnteresseerd in onze projecten rond co-creatie of kruisbestuiving?