A-Z Nights #4: Organize yourself

Geld verdienen in de kunsten: een controversieel thema dat vaak als taboe wordt beschouwd. Toch kunnen we er niet omheen om er minstens over na te denken. Tijdens A-Z night #4 ligt de focus op het organisatorische perspectief: hoe kun je jezelf organiseren om je artistieke praktijk succesvol te runnen? Doe je dit alleen of zoek je naar alternatieve structuren?

Als we spreken over veel voorkomende en klassieke organisatievormen dan denken we in het geval van de individuele kunstenaar al snel aan de alles overziende eenpitter of de enkeling die erin slaagt om productiehuis alias kunstfabriek te bestieren.

Beheers je alle vaardigheden die het creatieproces ondersteunen? Van artistieke keuzes, de productieprocessen, het uitbesteden, de communicatie om zichtbaarheid te garanderen tot de boekhouding om de benodigde middelen te waarborgen? Een alternatieve manier om jezelf te organiseren kan het bundelen van krachten met anderen zijn. Een samenwerking kan een veelheid aan mogelijkheden omvatten: het kan betekenen dat je vooral kunt doen waarin je goed bent, om de lasten te verdelen, de scoop te vergroten, zo ook de kans op opdrachten. Maar welke invloed heeft dit op jouw signatuur en je autonomie?

Keuzes hebben voor- en nadelen: laat je artistieke autonomie bepalend zijn en is dat een basisvoorwaarde om te onderzoeken of daar geld van te maken valt? En hoe verhoud je de realiteit tot je ambities en wat is daarin leidend? Deze avond gaat niet over jezelf afzetten tegen bestaande (kapitalistische) structuren. Hardnekkige taboewoorden als geld en commercialisering worden vanavond niet gemeden. Wel vermijden we bewust het gebruik van beleidsmatige termen als cultureel ondernemerschap en verdienmodellen en proberen we oordelen als goed en slecht te ontwijken.

Tijdens deze A-Z editie tasten we manieren af om je artistieke praktijk te organiseren. Van structuren voor de happy few tot manieren van werken die voor veel meer creatieven zijn weggelegd. Aan het woord komen denkers en makers die observaties en succesvolle ervaringen delen en stuk voor stuk perspectieven in kaart brengen die helpen bij te maken keuzes.

A-Z nights is een initiatief van Cultuurplatform Design, Z33, Architectuurwijzer, PXL MAD School of Arts, Luca School of Arts campus C-mine en UHasselt Faculteit Architectuur en Kunst.

Datum

14 november 2017

20:00 - 23:30

Locatie

Villa Basta
Schippersstraat 13

3500 Hasselt, België

Toon op Google Maps

Organisator

Cultuurplatform Design

Prijs

5 euro (student/leraar), 8 euro

Andere activiteiten