Antwerp Summer University: Critical Approaches To Typography

Van 2 tot 6 september organiseren het Plantin Instituut voor Typografie en de Universiteit Antwerpen een internationale summerschool over het kritisch leren nadenken over typografie.

Vandaag kunnen we kiezen uit een ellenlange lijst lettertypes en zonder veel moeite kunnen we daarmee professioneel ogende documenten afleveren. Dat is het gevolg van de softwareprogramma’s die als maar meer van het werk uit onze handen nemen. Zelf nemen we zonder nadenken een hele reeks standaardinstellingen als evident aan.

Dr. Frank E. Blokland zal ons in deze summerschool doen nadenken over die typografische conventies waardoor we in de toekomst beginnersfouten kunnen vermijden en met meer kennis van zaken keuzes kunnen maken. Wanneer en waarom dienen lettertypes te worden aan- of afgespatieerd? Hebben we eigenlijk ligaturen nodig? Welke lettertypes kunnen we goed combineren en welke beter niet? Met welke keuzes kunnen we documenten makkelijker leesbaar maken?

Dr. Frank E. Blokland is een bekende Nederlandse letterontwerper, font producent, softwareontwikkelaar en senior lecturer aan de KABK in Den Haag en aan het Plantin Instituut voor Typografie in Antwerpen. Hij richtte al in 1990 de Dutch Type Library (DTL) op, de eerste producent en uitgeverij van digitale lettertypen in Nederland.

Gastsprekers

Voor dit ambitieuze programma krijgt Blokland de hulp van zeven gastsprekers, die elk inzichten zullen brengen over hun specialisme. We zullen leren dat veel van de conventies die we als vanzelfsprekend aannemen hun oorsprong vinden in het verleden. Daarvoor zullen ook collectiestukken van het Museum Plantin-Moretus en de Universiteit Antwerpen worden bestudeerd; ook stukken van een privé-verzameling worden erbij betrokken.

 • Corporate identity, door Jan Dries, communicatie-expert Universiteit Antwerpen.
 • Demonstratie lettergieten, met oude handgietvormen, door Guy Hutsebaut, Museum Plantin-Moretus.
 • Typografie in oude drukken uit de handpersperiode, door Dr. Goran Proot, Universiteit van Udine (Italië).
 • Arabisch lettertype-ontwerp, door Lara Captan, letterontwerper, Amsterdam.
 • Onderzoek voor een typografische revival, door Walda Verbaenen, alumna Plantin Instituut voor Typografie.
 • Font technologie, door Dr. Juergen Willrodt, software ontwikkelaar URW, Hamburg.
 • Zetten en drukken in de 19e eeuw, door Patrick Goossens, historicus en verzamelaar Antwerpen.

Praktisch

 • Deze summerschool is bedoeld voor internationale hogeschool- en universiteitsstudenten die een dieper inzicht willen krijgen in typografie en letterontwerp. Professionals zoals grafisch ontwerpers, grafisch adviseurs en webdesigners zijn natuurlijk ook welkom. De lessen zijn in het Engels.
 • Er worden maximaal 20 deelnemers toegelaten.
 • Het inschrijvingsgeld bedraagt 600 euro. Inbegrepen zijn het lesmateriaal, koffie/thee, een receptie en het afscheidsdiner. Verblijfsaccomodatie is niet inbegrepen.
 • 10% korting voor studenten en alumni van het Plantin Instituut voor Typografie.
 • Studenten van de UAntwerpen krijgen 150 euro terugbetaald nadat ze de summerschool hebben afgemaakt.
 • Early bird korting: Extra 10% korting voor studenten en alumni van het Plantin Instituut voor Typografie. Enkel voor inschrijvingen vóór 30 april 2019.
 • Een uitgebreid programma en het inschrijfformulier staat op deze website.
Datum

2 juni 2019

Locatie

Stadscampus, Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13

2000 Antwerpen, België

Toon op Google Maps

Organisator

UAntwerp

Prijs

540 - 600 euro

Andere activiteiten