Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
Van 2 tot 6 september organiseren het Plantin Instituut voor Typografie en de Universiteit Antwerpen een internationale summerschool over het kritisch leren nadenken over typografie.
Vandaag kunnen we kiezen uit een ellenlange lijst lettertypes en zonder veel moeite kunnen we daarmee professioneel ogende documenten afleveren. Dat is het gevolg van de softwareprogramma’s die als maar meer van het werk uit onze handen nemen. Zelf nemen we zonder nadenken een hele reeks standaardinstellingen als evident aan.
Dr. Frank E. Blokland zal ons in deze summerschool doen nadenken over die typografische conventies waardoor we in de toekomst beginnersfouten kunnen vermijden en met meer kennis van zaken keuzes kunnen maken. Wanneer en waarom dienen lettertypes te worden aan- of afgespatieerd? Hebben we eigenlijk ligaturen nodig? Welke lettertypes kunnen we goed combineren en welke beter niet? Met welke keuzes kunnen we documenten makkelijker leesbaar maken?
Dr. Frank E. Blokland is een bekende Nederlandse letterontwerper, font producent, softwareontwikkelaar en senior lecturer aan de KABK in Den Haag en aan het Plantin Instituut voor Typografie in Antwerpen. Hij richtte al in 1990 de Dutch Type Library (DTL) op, de eerste producent en uitgeverij van digitale lettertypen in Nederland.
Voor dit ambitieuze programma krijgt Blokland de hulp van zeven gastsprekers, die elk inzichten zullen brengen over hun specialisme. We zullen leren dat veel van de conventies die we als vanzelfsprekend aannemen hun oorsprong vinden in het verleden. Daarvoor zullen ook collectiestukken van het Museum Plantin-Moretus en de Universiteit Antwerpen worden bestudeerd; ook stukken van een privé-verzameling worden erbij betrokken.
2 juni 2019
Stadscampus, Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13
2000 Antwerpen, België
UAntwerp
540 - 600 euro
Cookies opgeslagen