Belgische selectie op het London Design Festival

Georganiseerd door
Flanders DC

Het London Design Festival loopt van 12 tot 20 september, maar dit jaar enkel online. Adorno is daarvoor hun virtuele partner. Net zoals vorig jaar brengt Adorno een selectie per land, de Virtual Design Destination. Voor België is dit in samenwerking met Flanders DC, Mad - Home of Creators en WBDM. Curator van dienst is Elien Haentjens. 

De Belgische architect en ontwerper Henry van de Velde was een van de eersten die streefde naar de massaproductie van design, hij was alsook een van de grondleggers van Bauhaus, waarin de filosofie ‘vorm volgt functie’ nog steeds van het grootste belang is. Bij Bauhaus verdwijnen de grenzen tussen kunst, design en ambachten steeds meer. In verlaten fabrieken zijn er grote laboratoria gevestigd waar ontwerpers het podium betreden. Hiermee stellen ze een nieuwe manier van produceren voor: op een kleinschaligere, lokale en artisanale manier. Goede voorbeelden zijn onder meer Chanel Kapitanj die - als vrouw - haar metalen creaties zelf ontwerpt en last, of Nicolas Erauw en Amandine David die op een gepersonaliseerde, innovatieve manier traditionele productiemethodes gebruiken.

De Covid-19 pandemie versterkt deze manier van werken. Bovendien stimuleert het ontwerpers om op zoek te gaan naar duurzamere materialen, zoals Roxane Lahidji die met zout werkt, Filip Janssens die afgedankte marmer gebruikt (zie foto) of Geneviève Levivier die eierschalen integreert. Zoals Belgische kunstenaar René Magritte spelen ze met perceptie. De objecten zijn misschien niet wat ze op het eerste zicht lijken. Zo kan de Tamayi-kruk van Objects with Narratives een kruk zijn, of een abstracte kerstboom, de lamp COFIT-20 van Haute Cuisine is niet gemaakt van beton, maar van lokaal gewonnen steenkool en Pierre-Emmanuel Vandeputte ontwerpt niet alleen een tafel, hij kijkt verder en voegt een vleugje poëzie toe aan zijn creaties. Hierdoor verweven deze ontwerpers rationele en meer irrationele gedreven aspecten, waardoor een emotionele band met hun creaties wordt gestimuleerd.

Te volgen op adorno.design, londondesignfestival en vooral virtualdesigndestination. Op 19 september om 15u geeft Elien Haentjens een virtuele rondleiding.

Datum

12 september tot 20 september 2020

Organisator

Flanders DC, Mad - Home of Creators en WBDM

Prijs

gratis

Andere activiteiten