Belgium is Design op de Milan Design Week

Georganiseerd door
Flanders DC

Het bos en zijn ecosystemen, hout, het duurzame gebruik van oude en nieuwe materialen en de natuur in het algemeen zijn de thema's die dit jaar tijdens de Milan Design Week bij Belgium is Design aan bod komen.

Generous Nature

De tentoonstelling zoomt in op het vermogen van design en ontwerpers om een ingrijpende verandering teweeg te brengen in de industriële productie, door te kiezen voor duurzame systemen die verder gaan dan het product an sich en die een groter doel nastreven dat louter milieubewustzijn overstijgt en dat de politiek, economie, normen, het gedrag en de sociale en menselijke relaties aan de basis van de ontwerpcultuur behelst.

Flanders DC, MAD Brussels en WBDM vullen dit thema elk op een andere manier in.

Flanders DC – Design als hefboom voor nieuw ethisch gedrag

Flanders DC is partner in Maakbaar, een project van BOS + in samenwerking met OVAM, het Design Museum Gent en AIDER Peru. Het doel is bewustzijn te creëren bij scholen, bedrijven, onderzoekscentra en ontwerpers rond duurzaam en verantwoord gebruik van bossen en hun ecosystemen.

Maakbaar stelt de rol van de ontwerpsector in de transitie naar een duurzame mondiale samenleving in vraag. Ontwerpers spelen in dat opzicht een sleutelrol: hun keuzes bij de oorsprong en het gebruik van materialen, hergebruik, productieprocessen en energieverbruik, afval of reststromen zijn cruciaal. De designers die deze uitdaging zijn aangegaan, stellen in Milaan projecten voor zoals objecten uit tropisch hout uit Peru, surfplanken en een open sourcekit dat samen met kinderen uit een vluchtelingenkamp is gemaakt om speelruimten te bouwen. Alle producten zijn gemaakt van hout of andere uitsluitend ecologisch duurzame en gecertificeerde materialen.

MAD en Brussels Invest & Export –Design als plaats van onderzoek voor duurzaamheid

MAD - Brussels Fashion and Design Platform lanceerde een oproep voor ontwerpers en kleine bedrijven die een geëngageerd en betekenisvol design verdedigen, bestemd voor zoveel mogelijk mensen. De vier geselecteerde projecten maken gebruik van duurzame materialen die het bosecosysteem respecteren: schors, zaagsel, hars, mos, gebladerte, korstmossen en gerecycleerd of sloophout.

Wallonie-Bruxelles Design Mode - Duurzaamheid als synergie tussen ontwerper, industrie en lokale hulpbronnen

WBDM stelt vijf projecten voor die het resultaat zijn van een unieke samenwerking tussen Waalse bedrijven en ontwerpers, in het teken van duurzaam houtgebruik en de verantwoorde ontginning van lokale bossen. Deze samenwerkingen spitsen zich toe op de ontwikkeling van een nieuw product, onderzoek naar technische en productieknowhow en het gebruik van innovatieve materialen. De selectie en begeleiding van de vijf duo’s vertrouwde WBDM toe aan WOOD.BE, een technologisch centrum actief in de hout- en meubelsector.

Generous Nature werkt voor de scenografie samen met studio Benoît Deneufbourg.

Na Milaan zal de tentoonstelling in mei 2019 neerstrijken in het Design Museum Gent.

Flanders DC - Designers

MAD - Designers

WBDM - Designers en bedrijven


Datum

9 april tot 14 april 2019

Locatie

Opificio31
Via Tortona, 31

20144 Milaan, Italië

Toon op Google Maps

Organisator

Flanders DC

Prijs

gratis

Andere activiteiten