Belgium is Design neemt deel aan FuoriSalone

Georganiseerd door
Flanders DC

Zoals elk jaar neemt Belgium is Design deel aan de Milan Design Week en brengt er het beste van wat de Belgische designsector te bieden heeft. Voor deze oproep zijn we op zoek naar objecten gemaakt door ontwerpers of bedrijven met een visie, zin voor experiment en een verlangen om design te herdefiniëren voorbij de grenzen van de ontwerpdisciplines.

Deze oproep staat open voor ontwerpers, bedrijven, collectieven en designstudio's gevestigd in België.

De geselecteerde projecten zullen worden voorgesteld op de Milan Design Week 2024 als onderdeel van de Fuorisalone (in de stad) van 15 tot 21 april 2024 in een tentoonstelling met de naam Belgium is Design, gecureerd door Baroness O.

Kandidaten moeten een product of project indienen dat past in het hieronder beschreven concept. Het product moet minder dan 2 jaar oud zijn of, in het geval van een nieuw project, reeds klaar zijn.

 

De curatoren

De creatieve studio Baroness O. bestaat uit Kim Vandeloo en Anne Van Assche. Baroness O. smeedt banden tussen design en andere disciplines. Hun multidisciplinaire visie omvat geschiedenis, politiek en talen, en verweeft mode, gastronomie en kunst.

Thema

België, een klein land dat wereldwijd bekend staat om zijn culinaire specialiteiten, maar misschien minder om zijn dubbelzinnigheid en diversiteit.

België is op vele manieren gefragmenteerd en zijn design maakt deel uit van deze diversiteit. Onclassificeerbaar, bescheiden en adaptief, de Belgische scène is verwant aan de kwaliteiten die worden toegeschreven aan de Belgische identiteit.

Voor deze tentoonstelling viert Belgium is Design deze diverse en dubbelzinnige identiteit van Belgisch design.

De tentoonstelling zal tonen hoe Belgisch design beweegt, zich verbindt en aanpast aan zijn omgeving en landschap, hoe het de industrie stimuleert en in vraag stelt, alsook zijn vermogen om binnen grenzen te blijven of ze te overschrijden, ze te catalogiseren of te trotseren, of ze te gebruiken voor marketing- of communicatiedoeleinden.

Voor deze oproep zijn we op zoek naar objecten gemaakt door ontwerpers of bedrijven met een visie, zin voor experiment en een verlangen om design te herdefiniëren voorbij de grenzen van de ontwerpdisciplines.

Voorwaarden

Belgium is Design is verantwoordelijk voor :

 • De organisatie en productie van de tentoonstelling, inclusief scenografie en logistiek.
 • Promotie van de beurs bij een professioneel publiek en B2B prospectie.
 • Communicatie (persmap, sociale media met een toegewijde social media manager).
 • Relaties met de Belgische en internationale pers.

De deelnemers verbinden zich ertoe om:

 • Het materiaal te leveren dat nodig is om de tentoonstelling op te zetten.
 • Informatie aan te leveren voor communicatie (teksten en visuals) en promotie naar de pers en professionals uit de sector binnen de vereiste deadlines.
 • Het geselecteerde project, volledig afgewerkt, beschikbaar te hebben voor een fotoshoot in januari (datum nog te bevestigen).
 • Deelnemen aan 2 of 3 voorbereidende vergaderingen.
 • Aanwezig zijn op de persconferentie in Brussel.
 • Aanwezig zijn in Milaan bij de opening van de tentoonstelling (ten minste de eerste 2 dagen en bij alle georganiseerde evenementen).
 • Een deelnameprijs betalen van €300 excl. btw (indien minder dan 20 werknemers) - €600 excl. btw (indien meer dan 20 werknemers)

Inschrijven

Je kan je tot en met 15 oktober inschrijven via het online aanmeldingsformulier.

We vragen ook naar deze specifieke gegevens:

 • Presentatie van je studio/bedrijf/CV (algemene aanpak).
 • Presentatie van het project dat wordt voorgesteld voor de tentoonstelling (selecteer maximaal 3 projecten) De voorgestelde producten/projecten moeten voltooid en minder dan 2 jaar oud zijn. Opgelet: het materiaal voor de communicatie wordt gevraagd vanaf november 2023.
 • Toelichting waarin de geschiktheid van je project voor het tentoonstellingsconcept wordt gerechtvaardigd.
Datum

15 oktober 2023

Organisator

Flanders DC, Mad - Home of Creators en WBDM

Prijs

300 — 600 euro

Andere activiteiten