Bio-composieten: nieuwe perspectieven voor ontwerpers

Ben je nieuwsgierig naar de stand van zaken van vandaag wat betreft het onderzoek naar en de toepassingen van bio-composieten? Wil je weten waar je als ontwerper terecht kan als je er concreet mee aan de slag wil gaan? Benieuwd hoe 'vormvrij' je met het materiaal kan werken? Of je er ook hightech in kan integreren? Hoe, waar en tegen welke kostprijs je de basismaterialen kan verkrijgen? En wat de toekomst brengt? Ministry of Makers organiseert een talk in Design museum Gent. We laten enkele experts ter zake aan het woord over de laatste ontwikkelingen en hun ervaringen met het ontwerpen met nieuwe grondstoffen.

Je kan er als ontwerper of ondernemer niet meer omheen: design moet vandaag sociaal, economisch en ecologisch duurzaam verantwoord ontworpen én geproduceerd worden. Werken met biomaterialen past mooi binnen dat verhaal: 100% natuurlijk en afbreekbaar, vaak geproduceerd uit afvalstromen die anders amper nog waarde zouden hebben. Denk maar aan experimenten met groeiende mycelium of algen, die (natuurlijke) vezels als het ware 'verlijmen' tot een bio-composiet met nieuwe eigenschappen. Of samenstellingen waarbij natuurlijke vezels gecombineerd worden met bio-kunststof.

Naar aanleiding van de expo Fibre Fixed – Composites in Design in Design museum Gent nodigt Ministry of Makers u graag uit op de talk 'Biocomposieten: nieuwe perspectieven voor ontwerpers?'.

Experts

  • Tim Duerinck is (gast)onderzoeker aan School of Arts en instrumentenbouwer. Hij gebruikt nieuwe materialen om er akoestische instrumenten van te maken.
  • Jasper Bloemen werkt bij bij Glimps, een ontwerpbureau in 'biofabricage'. Ze produceren objecten, materialen en concepten gebaseerd op biologische materialen en processen. Ze experimenteren ook met myceliumtechnologie, voeren interdisciplinair onderzoek en geven trainingen en workshops.
  • Hogeschool Gent en Universiteit Gent bundelen de krachten in het internationaal onderzoeksproject 'grassificiation'. Hierbij bestuderen ze hoe ze gemaaid bermgras kunnen omzetten in onder meer bouwmaterialen. Laury Chaerle van HoGent vertelt er meer over.

Tussen de verschillende lezingen door kan het publiek vragen stellen. De drink achteraf is de perfecte gelegenheid om andere ontwerpers, makers en onderzoekers te ontmoeten.

Programma

  • 17u: Onthaal
  • 17u30: Welkomstwoord
  • 17u45:  Aanvang lezingen
  • 19u15: Start receptie (hapje/drankje) en netwerking

Ben je ingeschreven en kom je naar de lezing? Aansluitend kan je gratis de 'Fibre Fixed'-tentoonstelling in Design Museum Gent bewonderen.

Datum

28 maart 2019

17:00

Locatie

Design museum Gent
Jan Breydelstraat 5

9000 Gent, België

Toon op Google Maps

Organisator

Ministry of Makers

Prijs

gratis

Andere activiteiten