Design Lab: Co-creatie en research driven design - Gent

Georganiseerd door
Flanders DC

De toekomst van goed design ligt in het samenwerken en co-creatie. Creativiteit is noodzakelijk voor innovatie maar volstaat al lang niet meer om goed design af te leveren. Dus co-creatie: met de bedrijfswereld, met kennisinstellingen en de consument.  Vraag is: hoe kom je op basis van research tot vernieuwende producten en een beter design?

 

In dit Lab focussen we op de samenwerking met wetenschappers, die duidelijk vragende partij zijn om de resultaten van hun onderzoek ook toegepast te zien in de praktijk. Goede designers kunnen deze vertaalslag naar onderbouwd en duurzaam design probleemloos maken. Maar waar vind je waardevolle onderzoeksresultaten om duurzamer te ontwerpen?  En hoe kun je er als designer mee aan de slag?

We belichten de eerste stappen tot co-creatie en het proces dat een samenwerking tussen wetenschapper en designer mogelijk maakt, je wordt ook gewezen op de hindernissen en drempels.

 

Sprekers

Product designer Thomas Vailly heeft met zijn achtergrond als mechanisch ingenieur altijd interesse gehad voor research driven Design. Toch slaagt hij erin om hier bijzonder creatief mee om te springen. Hij komt vertellen hoe onderzoek het ontwerpproces in zijn studio beïnvloed. Thomas spreekt in het Engels.

Ignaas Verpoest is emeritus-professor aan het Departement Materiaalkunde van de KU Leuven, specifiek in het domein van composietmaterialen (of vezelversterkte kunststoffen). Hij organiseerde tweemaal “Composites-on-Tour”, waarbij de interactie tussen designers  en composietwetenschappers en –techniekers centraal stond. Vanuit de kant van de wetenschap geeft hij inzicht waar designers en wetenschappers elkaar kunnen versterken.

Remco Lenstra staat aan het hoofd van de Business design and innovation center van Antwerp Management school. Hij staat dus letterlijk in het midden tussen ontwerp en onderzoek. Daarvoor werkte hij op de R&D afdeling van een meubelbedrijf. Hij kan als geen ander de toelichten hoe deze twee werelden kunnen samenkomen. Hij geeft ook een overzicht waar je op zoek kan gaan naar interessant onderzoek.

 

Voor wie?

Voor productontwerpers die samen met bedrijven uit gelijke of andere sectoren willen co-creëren. Je krijgt een antwoord op de vraag: Hoe kom je tot vernieuwende producten op basis van (externe) research?

Programma

  • 13u30 — 14u: Ontvangst met koffie
  • 14u — 15u15: Presentaties
  • 15u15 — 15u30: Pauze
  • 15u30 — 17u: Q & A talks
  • 17u — 17u30: Netwerkdrink
Datum

12 oktober 2017

14:00 - 17:30

Locatie

Watt Factory
Vlasgaardstraat 52

9000 Gent, België

Toon op Google Maps

Organisator

Flanders DC

Prijs

15 euro excl. btw

Andere activiteiten

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor je creatief project?