#HVDV24 Lab: Efficiënt samenwerken met opdrachtgevers

Georganiseerd door
Flanders DC

Aan de hand van een aantal winnende projecten van de Henry van de Velde Awards 24 willen we in dit Lab op 25 maart nagaan hoe een goede samenwerking met een opdrachtgever tot stand komt. We laten vier winnaars aan het woord over hoe zij het aanpakten, wat zij leerden uit de samenwerking en wat hun tips zijn voor toekomstige projecten. Designer of the Year 2023 Julien Renault sluit aan om zijn ervaringen met designmerk HAY te delen.

Hoe werk je op een efficiënte manier samen met een opdrachtgever? Wat verwacht je als designer van de samenwerking? Wat zijn de do’s en don’ts daarbij? Hoe verloopt dat bij het ontwerpen voor een merk? Wat maakt een samenwerking op internationaal vlak bijzonder? En hoe anders is werken aan een project voor een stad of gemeente? Dat kom je allemaal te weten in dit Lab!

Sprekers

 • Julien Renault is een industrieel ontwerper gevestigd in Brussel. Zijn studio groeit gestaag dankzij langdurige samenwerkingen met Belgische en internationale designmerken zoals HAY, Cruso, Hem, Kewlox en Mattiazzi. Sinds 2016 is hij ook verantwoordelijk voor de art direction van het Belgische bedrijf Kewlox. Julien werd uitgeroepen tot Designer of the Year 2023 door Knack Weekend / Le Vif Weekend. Julien zal praten over zijn recente samenwerking met het Deense bedrijf HAY, waarvoor hij de collectie Pastis ontwierp.

Pastis, Julien Renault voor HAY

Pastis, Julien Renault voor HAY

 • Jolien Vervoort, gespecialiseerd in UI design, en Katrijn Caelen, strateeg met expertise in UX, werken allebei al vier jaar voor Wisemen. Out-of-the-box, sexy en op maat zijn kernwoorden waar ze zich graag achter zetten. Ze werkten onder meer al voor Trixxa, VRT en Wilms. Ze zullen praten over samenwerking met de klant, creatieve chaos omzetten naar solide concepten en een sterke vertrouwenspartner zijn in de digitale sector.
  Wisemen won de Henry van de Velde Environment Silver Award 24 met de app Archie.

 • Pieter Lesage is de oprichter en CEO van Studio Dott, een crossdisciplinaire ontwerp- en adviesstudio in Antwerpen en Hong Kong, en heeft meer dan 20 jaar ervaring op de teller. Als ambassadeur van de studio trotseert Pieter regelmatig de vochtige hitte van het verre Oosten om contacten te onderhouden en projecten op te volgen. Pieter zal zijn inzichten in internationale samenwerkingen delen.
  Studio Dott won de Henry van de Velde Business Innovation Silver Award 24 met het medische toestel RainsOptics Fundus Link.

Archie, Wisemen

Acrhie, Wisemen

RainsOptics Fundus Link, Studio Dott

RainsOptics Fundus Link, Studio Dott

 • De blik van URA Yves Malysse Kiki Verbeeck op architectuur is breed en open. Het bureau, opgericht in 2002, kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan projecten, maten, schalen en functies waarbij het rationele en het emotionele steeds een evenwicht zoeken. Yves Malysse zal praten over LL102 en andere projecten in openbare ruimtes, waarbij samenwerken met een gemeente een unieke aanpak vereist.
  URA - Yves Malysse & Kiki Verbeeck won de Henry van de Velde Spaces Bronze Award 24 met de artistieke integratie LL102 voor Stad Gent.

 • Axelle Vertommen is een interieurarchitect en meubelontwerper uit Antwerpen. Als designer focust ze op detaillering en contrast in kleuren en materialen. Ze laat zich inspireren door alledaagse voorwerpen en bijzondere architectuur uit het modernisme en postmodernisme. Axelle zal spreken over de samenwerking en interactie met klanten en producenten.
  Axelle Vertommen won de Henry van de Velde Habitat Silver Award 24 met de verlichting Brion voor Matière Grise.

LL102, URA - Yves Malysse Kiki Verbeeck © Filip Dujardin

LL102, URA - Yves Malysse Kiki Verbeeck © Filip Dujardin

Brion, Axelle Vertommen © Benoit Challand

Brion, Axelle Vertommen © Benoit Challand

Programma

 • 13u30: Ontvangst
 • 14u00: Introductie door Flanders DC
 • 14u05: Julien Renault
 • 14u30: Jolien Vervoort en Katrijn Caelen (Wisemen)
 • 14u50: Pauze
 • 15u05: Pieter Lesage (Studio Dott)
 • 15u25: Yves Malysse (URA - Yves Malysse Kiki Verbeeck)
 • 15u45: Axelle Vertommen 
 • 16u05: Netwerkdrink

Voor wie?

Dit event is specifiek gericht op designers en ontwerpbureaus.

Praktisch

Bekijk alle events in het kader van de Henry van de Velde Awards 24 in onze agenda.

De Henry van de Velde Awards worden georganiseerd door Flanders DC in samenwerking met VLAIO, Bozar, OVAM, Vlaamse Milieumaatschappij en Bokrijk. Meer op henryvandevelde.be.

Datum

25 maart 2024

13:30 - 17:00

Locatie

Vitra Partner Store Antwerp
Sint-Antoniusstraat 12

2000 Antwerpen, België

Toon op Google Maps

Organisator

Flanders DC

Prijs

20 euro

Andere activiteiten