Expertendag: Groeibedrijven

Georganiseerd door
Flanders DC

Heb je als ondernemer in de creatieve sector al wat kilometers op de teller en maakt je bedrijf een fase van groei door? Speciaal voor groeiende en mature ondernemers uit de creatieve sectoren organiseren we op dinsdag 5 oktober een Expertendag rond groeibedrijven.

We bieden antwoord op vragen als: Hoe volg ik de juiste groeistrategie? Hoe krijg ik alle medewerkers mee in een veranderingsverhaal? Pas ik mijn leiderschapsstijl aan, en wat met het verloningsbeleid? Hoe creëer ik een fijne bedrijfscultuur? Wat is voor mijn bedrijf de geschikte, nieuwe organisatiestructuur? Zet ik maximaal in op planning, of net niet? En hoe komen we tot een optimale samenwerking tussen (nieuwe) vennoten?

Hoe?

Er zit een heel arsenaal aan doorgewinterde specialisten klaar om al je vragen te tackelen. In kleine groepjes wissel je op een sofa van gedachten met straffe experts en ervaringsdeskundigen uit de creatieve sector. Je kan ook een persoonlijk gesprek met een aantal van hen reserveren. ’s Middags schuiven we allemaal samen aan voor de lunch. We stellen ook Het Groeicollectief aan je voor, het programma en netwerk voor creatieve groeibedrijven.

Concreet

Je kiest zelf bij welke sprekers je graag in een klein groepje op de sofa plaatsneemt. Je kan ook aangeven of je graag een persoonlijk gesprek hebt en zo ja, welke experts je voorkeur wegdragen. Wij zorgen voor een gepersonaliseerde dagplanning, maximaal rekening houdende met je voorkeuren, zodat je zoveel mogelijk uit deze dag kan halen.

Voorwaarde voor inschrijving: Dit is een event voor groeiende en mature ondernemingen uit de creatieve sectoren. 

Een ticket kost 60 euro excl. btw, lunch en afsluitende drink inbegrepen.

Programma

Je kan een keuze maken uit volgende thema's en experts:

  • Succesvolle samenwerking tussen vennoten – Bruno Van Son

Ontwerpbureau Pars Pro Toto bestaat meer dan 25 jaar en omvat een team van 14 medewerkers en 4 vennoten. Om die vennoten onderling goed te laten samenwerken, zijn er duidelijke afspraken nodig wat betreft rolverdeling, mandaten en vergoeding. Het samenwerkingsmodel van dit bureau is dynamisch, omdat de context over de jaren heen ook steeds verandert. Bruno Van Son vertelt vanuit zijn praktijkervaring over de gemaakte afspraken, de moeilijke momenten, de grote meerwaardes, de gedeelde waarden en normen. Bruno is ook beschikbaar voor een persoonlijk gesprek.

  • Verloningsbeleid in de creatieve sector – Jozef Hessel

People – planet – profit. En graag ook in die volgorde. Duurzaamheid begint bij de mensen om je heen, bij de mensen die dagelijks werken om je organisatie te laten groeien. Kwalitatieve medewerkers vinden en houden, dat is de uitdaging van de toekomst. Daar is Jozef Hessel, zaakvoerder van A1AR architects & more, rotsvast van overtuigd. Zijn kantoor heeft dan ook vanaf dag één ingezet op het in huis houden van de geïnvesteerde know-how. Intussen zijn ze uitgegroeid tot een architectenkantoor van 21 mensen waarvan de grote meerderheid als bediende tewerkgesteld is, zelfs binnen de sterk aanwezige wedstrijdcultuur, wat een zeldzaamheid is in de sector. Wil je graag weten hoe ze dat doen en welke rol het verlonings- en hr-beleid hierin speelt, schuif dan aan bij Jozef op de sofa. Je kan ook een persoonlijk gesprek met hem aanvragen.

  • Team en identiteit – Jelke Stoop

De collega’s van Bailleul Ontwerpbureau zijn een bont gezelschap van creatievelingen, met heel verschillende karakters. Een denkoefening over hun werkleven en de toekomst voor het bureau legde duidelijk gedeelde dromen bloot. Be bold, be curious, be a student… Enkele jaren later ondervindt zaakvoerder Jelke Stoop hoe de identiteit van de organisatie voelbaar sterk is, de teamspirit in coronatijden overeind bleef en de good vibes ook de buitenwereld (bedrijven en nieuwe talenten) bereiken. Ze vertelt er graag over tijdens haar sofasessie, of geeft je feedback tijdens een persoonlijk gesprek.

  • Talent aanwerven en houden – Catherine Castille

Hire for attitude and/or skills? Als purpose-driven communicatiebureau is Bonka Circus constant op zoek naar nieuw talent. Maar hoe doe je dat? Hoe trek je de juiste creatieve profielen aan? En hoe zorg je dat je ze kan houden in een markt waar talent schaars is? Werf je in eerste instantie aan op basis van talent of eerder op basis van skills? Catherine Castille deelt haar ervaringen, vertelt transparant over de valkuilen en opportuniteiten die ze ervaarde en welke learnings vandaag hun aanwervings- and onboardingstraject mee bepaald hebben. Je bent welkom op haar sofa, maar Catherine maakt ook graag tijd vrij voor een persoonlijk gesprek.

  • Planning: een vloek of een zegen? – Ignace Van Avermaet

Niets dat zo dikwijls onderwerp is van discussie als de planning. En zeker in tijden van hoogconjunctuur. Voor klanten (en account managers) kan het nooit vlug genoeg gaan. Voor collega’s die ingepland worden, is de druk soms te hoog. Hoe ga je daar mee om als bureau? Wat is een goede planning? Ook bij service agency d-Artagnan was en is dit een zoektocht: manoeuvreren tussen een goede dienstverlening enerzijds en een houdbaar werkritme anderzijds. Een doorgedreven planning: een vloek of een zegen? Ignace Van Avermaet is mede-zaakvoerder van d-artagnan en Studio Arsène en deelt met plezier goede en slechte ervaringen. Je kan ook een persoonlijk gesprek met hem boeken.

  • Organisatiestructuur – Luc Heylen

Designstudio WeWantMore is van 3 naar 36 mensen gegroeid op 15 jaar tijd. Om dit mogelijk te maken is er intern met veel vallen en opstaan gewerkt aan de organisatiestructuur. Luc Heylen vertelt vanuit de praktijk hoe ze dit hebben aangepakt, in welke valkuilen ze getrapt zijn, hoe structuur de interne dynamiek heeft veranderd en waarom WeWantMore’s organisatiestructuur nooit af zal zijn. Interesse in dit onderwerp? Schuif dan aan bij Luc op de sofa en/of boek een persoonlijk gesprek met hem.

  • Leiderschap bij groei – Lieven Vandendriessche

Wanneer je organisatie groeit, vergeet je soms dat de competenties die je in de toekomst nodig hebt mee moeten groeien. Dat is soms wel lastig: de dingen die je succesvol maakten tot nog toe, zijn niet die dingen die je succesvol laten zijn als je 'groter' wil worden. Lieven heeft ervaring als hr-professional in een multinational, waarbij ook een nieuwe businessformule moest uitgerold worden in een strak groeiplan. Daarna ging Lieven aan de slag als consultant bij grote bedrijven en KMO's, waarbij hij graag out of the box, no-nonsense oplossingen bedenkt samen met zijn klanten. Op zijn sofa geeft hij graag tips over hoe je je leiderschap kan aanpassen aan je groeisituatie. Je kan je eigen case ook aan Lieven voorleggen tijdens een persoonlijk gesprek.

  • Groeistrategie – Andries Reymer 

Andries Reymer is Growth & Business Design Lead bij Accenture Interactive. Na jaren van onderzoek bij Antwerp Management School, begeleidt hij vandaag bedrijven in hun ambities om groei te realiseren door (disruptieve) veranderingen waar te maken. Hij vertelt in deze sessie graag over opportuniteiten en obstakels, want een ‘groeistrategie’ en ‘groeien’ is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Andries focust op groeien vanuit een ‘purpose’, en bespreekt zowel interne als externe componenten. Hij is ook beschikbaar voor een persoonlijk gesprek.

Datum

5 oktober 2021

10:00 - 17:00

Locatie

Buro.532
Rooigemlaan 532

9000 Gent, België

Toon op Google Maps

Organisator

Flanders DC

Prijs

60 euro (excl. btw)

Andere activiteiten