Fashion Lab Duurzaamheid in de praktijk

Georganiseerd door
Flanders DC

Duurzaamheid of sustainability is niet langer een vaag begrip of verre toekomstmuziek, sterker nog, wie nu onderneemt in het modelandschap dient sustainability steevast een plek te geven binnen zijn bedrijfsvoering. Tijdens dit Lab gaan we verder dan theoretische kaders en zetten we de duurzaamheidsexperts aan de kant om het woord te laten aan zij die vanuit de praktijk kunnen spreken. Café Costume, caroline biss en e5 mode leggen uit hoe zij het voorbije jaar nieuwe stappen hebben gezet richting een meer duurzame bedrijfsvoering.

Als onderdeel van het Flanders DC traject rond ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ gingen deze drie bedrijven de uitdaging aan om hun bedrijf kritisch onder de loep te nemen en deel te nemen aan een op maat uitgestippeld begeleidingstraject. We brachten hen samen met een aantal experts en het resultaat van deze werksessies delen de drie bedrijven voor het eerst met de buitenwereld tijdens dit lab!

Geen high level theorie, geen complexe theorieën, geen disruptieve toekomstmodellen, geen ver-van-mijn-bedshows maar échte verhalen over hoe duurzaamheid in de praktijk toegepast wordt door bestaande bedrijven die voor reële uitdagingen staan. Ontdek uit eerste hand welke opportuniteiten en barrières daarbij komen kijken en welke ideeën voor hen wel of niet haalbaar/prioritair bleken te zijn.

Tijdens dit Lab lanceren we de Close The Loop Planner, waar jij zelf mee aan de slag kan gaan. We zijn er immers van overtuigd dat de verhalen van caroline biss, e5 mode en Café Costume jou zullen inspireren om zelf stappen te zetten.

Sprekers

  • Lotte Philipsen is online journalist bij Weekend Knack waar ze al enkele jaren met verve en passie schrijft over duurzame mode. Ze kent de ins en outs van de industrie, volgt de trends op de voet en brengt moeilijk onderzoek in mensentaal naar ons toe. Voor dit lab ruilt Lotte met plezier de pen voor het podium om haar visie op de toekomst van duurzame mode met je te delen.
  • Café Costume brengt al meer dan 10 jaar maatpakken tot bij de man. Op basis van een persoonlijk gesprek met je eigen ‘tailor’ die je maten en voorkeuren opneemt, wordt jouw made-to-measure pak gemaakt. Door enkel op vraag te produceren, elimineert Café Costume overstock. Vanuit deze insteek gaat het bedrijf op zoek naar manieren om dit business model bij te sturen en zo nog duurzamer te werk te gaan.
  • caroline biss focust met haar ready-to-wear collecties op  kwalitatieve vrouwenmode sinds 1963. Naast een eigen label dat via eigen winkels wordt verdeeld, produceert het familiebedrijf ook voor enkele Belgische en internationale labels. Duurzaamheid stond een lange tijd niet hoog op de agenda bij caroline biss en hoewel er duidelijk nog een weg af te leggen is, startte caroline biss vorig jaar met het in kaart brengen van de hele keten om zo stapsgewijs verbeterpunten te identificeren en aan te pakken. Een duidelijk plan van aanpak ligt ondertussen klaar om uitgerold te worden.
  • Hoewel e5 mode een van de grotere ketens vormt in België, is de missie altijd duidelijk geweest en gedragen door het hele bedrijf: eerlijkheid, respect en passie staan centraal. Naast een aantal kleinere duurzaamheidsacties die het bedrijf neemt, tast e5 mode de grenzen van circulaire economie af. Onder het motto ‘start klein, groei snel’ worden er experimenten opgezet die op langere termijn ook in de verdere werking van de organisatie uitgerold zullen worden.

Voor wie?

Dit Lab is voor modelabels, groot of klein,  die al even up & running zijn, maar nu willen inzetten op meer duurzaamheid in hun bedrijfsvoering. Je krijgt een antwoord op de vraag ‘Hoe kan ik stapsgewijs aan de slag met duurzaamheid, zonder meteen mijn hele business model om te moeten gooien.

Programma

  • 13u30 — 14u00: Ontvangst met koffie
  • 14u00 — 14u35: Lotte Phillipsen
  • 14u35 — 15u40: Café Costume, caroline biss en e5 Mode
  • 15u40 — 16u00: Pauze
  • 16u00 — 17u00: Q & A met de sprekers
  • 17u00 — 17u30: Netwerkdrink

 

met steun van de Vlaamse Overheid – MVO Vlaanderen

MVO Vaanderen

 

Datum

8 mei 2018

14:00

Locatie

De Studio
Maarschalk Gerardstraat 4

2000 Antwerpen, Belgium

Toon op Google Maps

Organisator

Flanders DC

Prijs

15 euro excl. btw

Andere activiteiten