Hands on Design

Georganiseerd door
Flanders DC

Gent is van 19 november 2016 tot 5 maart 2017 helemaal Hands on Design en dat is niet zomaar. Ambacht leek tot voor kort een oud, beladen woord, maar is vandaag overal. Nieuwe machines en technologieën maken handwerk opnieuw economisch rendabel. Door het creatief gebruik van deze nieuwe mogelijkheden, krijgt handwerk nieuwe verschijningsvormen. Dat zorgt er ook voor dat meerdere startende designstudio’s hun eigen ontwerp zelf uitvoeren. En die handmade slaat aan. Eén van de redenen is ongetwijfeld de virtuele wereld die mensen doet snakken naar echte, tastbare producten. Objecten met een duidelijke maker en een duidelijk verhaal. 

Het nieuwe economische potentieel is curator Johan Valcke niet ontgaan. 'Hands on Design' brengt makers, designers en bedrijven samen om nieuwe producten te creëren die de meerwaarde en de gevoelswaarde van dat gewaardeerde handwerk in zich hebben. Benieuwd naar de chemie tussen designer/maker en bedrijven? Ontdek het deze winter in Design museum Gent. 

De focus van deze Triënnale voor Vormgeving in Vlaanderen ligt op de impact, lees vernieuwing, die ambachtelijke kennis, technieken en processen in onze hedendaagse design- en maakindustrie brengen. Design Vlaanderen (nu deel van Flanders DC) houdt met de Triënnales voor Vormgeving sinds 1995 de vinger aan de pols van de designactualiteit. Johan Valcke, de curator voor de 8e Triënnale, heeft Hands on Design samengesteld. 

Vandaag krijgt handwerk, in binnen- en buitenland, opnieuw een verdiende waardering, zowel voor zijn culturele als economische meerwaarde. Minister van Economie Philippe Muyters verleende zijn toestemming voor de organisatie van een ruim project rond  de 8ste Triënnale voor Vormgeving in Vlaanderen (2015-2017). Onder leiding van Design Vlaanderen met curator Johan Valcke werken de partners Design museum Gent, Fedustria en UNIZO actief mee aan dit boeiende verhaal omtrent handwerk en industrie. 

 

Skafaldo, door Unfold, onderdeel van de tentoonstelling Hands on Design

Skafaldo, door Unfold, onderdeel van de tentoonstelling Hands on Design

Stam, door Casimir, deel van de tentoonstelling Hands on Design

Stam, door Casimir, deel van de tentoonstelling Hands on Design

Datum

19 november 2016 tot 5 maart 2017

09:30 - 18:00

Locatie

Design museum Gent
Jan Breydelstraat 5

9000 Gent, België

Toon op Google Maps

Organisator

Flanders DC

Prijs

Andere activiteiten