Het nieuwe programmeren: global sounds!?

Global Sounds: alweer een modewoord of nét de sleutel om een diverser publiek aan te trekken? En wat zijn Global Sounds eigenlijk? En trekt een Afrikaanse band per definitie een Afrikaans publiek? Programmatoren worstelen ermee, maken soms radicale keuzes of zijn de koers kwijt. Voor wie de poort openzet, is het een avontuurlijke trip. Met vallen en opstaan. Het is een kennismaking met nieuwe actoren uit het veld, nieuwe partners én een zoektocht naar nieuwe publieken. Samen met Gonzo (circus) en deBuren nodigt concertzaal AB je uit om je een namiddag onder te dompelen in Het Nieuwe Programmeren en Global Sounds?! met keynotes en discussies.

De jongste jaren had elk festival er de mond van vol: er moest en zou ‘beleving’ aanwezig zijn of een zomers festijn was niet geslaagd. Voor het indoor concertcircuit echter leek die ‘beleving’ omwille van de schaalgrootte - en andere mechanismes die spelen - niet zomaar transponeerbaar naar het concertpodium. Tegelijkertijd vond binnen dat circuit een mentale programmatorische shift plaats die zich manifesteerde onder de noemer ‘Het Nieuwe Programmeren’. Die zoektocht gaat over diversiteit, interculturaliteit, transgender-issues, méér vrouwen op een podium, connectie met de stad, nieuwe samenwerkingsverbanden, participatie én global sounds. 

Programma

Gastheer Kurt Overbergh (Artistiek Directeur AB) geeft een eerlijke keynote over zijn artistieke ontdekkingstocht, de nieuwe artistieke koers die het huis de jongste jaren vaart en vooral de trage stappen vooruit die hij daarin ervaart. Hij gelooft rotsvast in de ingeslagen weg.

De Belgisch-Congolese muzikant/auteur Cedrik Fermont runt vanuit Berlijn Syrphe, een platform voor experimentele muziek met een focus op Azië en Afrika. Hij publiceerde tevens het felgesmaakte boek ‘Not Your World Music: Noise In South East Asia’. Een sprekende titel die al een idee geeft over hoe hij Global Sounds ziet; hij komt er ons alles over vertellen.

Ook Nathalie Hartjes heeft haar komst bevestigd. Zij is directeur van het Rotterdamse MAMA, platform voor visuele cultuur en de thuisbasis voor een nieuwe generatie kunstenaars. Onder haar directie werd de koers afgestemd op inclusiviteit. Zo startte ze met een volledig nieuw samengesteld bestuur, dit in samenwerking met de grassroots media start-up Studio Narrative; een proces dat op zijn beurt leidde tot nieuwe inzichten in HR-beleid.

Het volledige programma wordt dra bekend gemaakt. 

Na afloop kan je in AB het concert meemaken van het explosieve Javaanse noise/punk duo SENYAWA dat in zee gaat met het Brusselse polyfonische koor Patshiva Cie. Gonzo (circus) hierover: ‘Met hun unieke geluid, ergens tussen doom metal, folk en improvisatie, blijft het Indonesische duo Senyawa ook na zeven jaar nog altijd verbazen.’ Het concert vindt plaats in het kader van Europalia Indonesia.

En oh ja: er wordt ook getoast op Het Nieuwe Jaar!

Datum

14 januari 2018

12:00

Locatie

Concertzaal Ancienne Belgique
Anspachlaan 110

1000 Brussel, België

Toon op Google Maps

Organisator

AB, Gonzo (circus) en deBuren

Prijs

gratis

Andere activiteiten