La Nuit des Idées

Met ‘Futurs!’ als hoofdthema brengt de Nacht van ideeën in kaart wat de verbeeldingskracht anno 2018 aan onze nieuwsgierigheid te bieden heeft: het wordt geen nostalgische terugblik op de afgelopen vijftig jaar, maar een vooruitblik op de komende halve eeuw. De verbeelding aan de macht’, de emblematische slogan van mei ’68, verwijst in 2018 naar het verbeelden van onze toekomstmogelijkheden.

Op 25 januari zullen denkers, scheppers, artiesten etc. met elkaar in dialoog gaan om de contouren te schetsen van wat ons te wachten staat. Een avond vol debat dat zich tegelijkertijd afspeelt in Antwerpen, Brussel en Gent. 

Antwerpen

Programma
 • 18u45 — 19u: Ontvangst van het publiek
 • 18u — 19u: Gratis toegang tentoonstelling She walks in beauty - Olivier Theyskens
 • 19u: Hal (gelijkvloers): La place de l'autre. Voordracht van Gérard Wajcman
 • 20u: Atelier Modeafdeling (5de verdieping): Inclure autrement. Gesprek met Elsa Dorlin en Romain Bertrand. Moderator: Pierre Fruitier-Roth
 • 20u: Bibliotheek (4de verdieping): Projectie I'm the Same, I'm the Other. Caroline Strubbe
 • 22u: Atelier Modeafdeling (5de verdieping): Radicalement inclus. Gesprek met Caroline Strubbe, Hind Fraihi, Mashid Mohadjerin en Samira Bendadi. Moderator: Kaat Debo

continu: installatie etnische kostuums van de studenten van de Antwerpse Modeafdeling.

Sprekers

Gérard Wajcman (FR) is psychoanalyticus. Hij is directeur van het Centre d’études d’histoire et de théorie du regard aan de Université Paris-VIII. Hij was curator van talrijke tentoonstellingen in o.m. La Maison Rouge, het Palais de Tokyo en IMEC. Laatstverschenen werk: L’interdit (Nous, 2016).

Elsa Dorlin (FR) is filosofe. Zij is hoogleraar politieke en sociale filosofie aan de Université Paris-VIII. Ze is een van de eerste Franstalige voorvechtsters van het Black Feminism. Laatstverschenen boek: Se défendre (La Découverte, 2017).

Romain Bertrand (FR) is historicus. Hij is onderzoeksdirecteur bij het Parijse instituut voor politieke wetenschappen Sciences Po. Hij doceerde aan de Fundan Universiteit te Sjanghai en aan de New School of Social Research te New York. Laatstverschenen boek: Le long remords de la conquête (Le Seuil, 2016).

Caroline Strubbe (BE) is regisseuse en scenarioschrijfster. Ze maakte tal van kortfilms en langspeelfilms. Ze kreeg onder meer een speciale vermelding van de jury op het Sundance Festival in 1998 en de SACD Script Award op het Filmfestival van Cannes. Haar nieuwste film is I’m the Same, I’m an Other (2013).

Kaat Debo (BE) is curator. Ze studeerde literatuur en filosofie in Antwerpen en Berlijn. Ze was lange tijd hoofdredactrice van A Magazine. Ze is nu directeur van het Modemuseum in Antwerpen.

Hind Fraihi (BE) is journaliste. Ze schreef onder andere voor Het Nieuwsblad, Het Volk en De Morgen. Ze is de auteur van diverse, breed vertaalde onderzoeken over radicaal islamisme. Laatstverschenen boek: De Islam in 500 woorden (LannooCampus, 2015).

Johan Pas (BE) is kunsthistoricus. Hij is directeur van de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. Hij was curator van talrijke tentoonstellingen over de Vlaamse avant-garde en het kunstenaarsboek. Laatstverschenen boek: Neonlicht (MER Kunsthalle, 2015).

Mashid Mohadjerin (IR) is fotografe. Haar foto’s verschenen in onder meer The New York Times, Le Monde, The Wall Street Journal, The Globe & Mail, La Repubblica. Haar werk is over de hele wereld tentoongesteld. Ze ontving in 2009 de IPA-International Photography Award.

Samira Bendadi (BE) is journaliste. Ze werkte voor Radio Vlaanderen International, TV Brussel, de VRT (Radio 1) en schreef voor Knack, MO* of nog De Standaard. Zij is de auteur van Dolle Amina’s (De Bezige Bij, 2015).

Belgisch ontwerper Olivier Theyskens (BE) is voormalig artistiek directeur van Rochas, Nina Ricci en Theorie. Hij ontving de prijs voor Best International Fashion Designer op de 22ste Fashion Group International Night of Stars (2005) en de International Award van de Council of Fashion Designers of America (2006).


Brussel

Programma
 • 18u45 — 19u: Onthaal
 • 19uOWN SWEET OWN. Voorstelling van Damien Chapelle, in samenwerking met Thierry Rondenet en Hervé Yvrenogeau. Mode is een ruimte waar wordt besteed en geconsumeerd. Komen we ooit nog uit die vicieuze cirkel? Is er een mode denkbaar die de wereld voedt en niet uitput?
 • 19u — 23u30: Proeverijen door Erwan Kenzo Nakata (Gramm)
 • 19u — 00u: Cocktails van Harouna Saou (Life Is Beautiful). Een idee is niet iets wat je alleen maar kan horen of zien. Een idee laat zich ook aanraken – ja zelfs innemen, eten, drinken. Hoe kijk je naar de toekomst in de vorm van gerechten en dranken?
 • 19u15De ruimte opnieuw uitvinden. Gesprek met Jean-Philippe Vassal en Laurent de Sutter. We leven in het antropoceen, een tijdperk waarin het stempel van de mens overal — tot in het hart van de natuur — merkbaar is. Hoe kunnen we het design van onze omgeving een nieuwe richting geven voor een duurzamere toekomst?
 • 21u15Het afval-zijn. Gesprek met Nicolas Bourriaud en Lieven de Cauter – Moderator: Laurent de Sutter. Toekomstbeelden worden vaak aangereikt in de vorm van utopieën, die ons de bevrijding van de dystopie (een door een auteur ingebeelde samenleving die door een totalitaire macht of een schadelijke ideologie wordt gestuurd) van het heden beloven. Maar wat als het andersom was? Wat zou het betekenen als het ergste van vandaag onze toekomst bepaalde?
 • 22u15Na de voorwerpen. Gesprek met Thomas Clerc, Coline Thomas en Alice Conquand – Moderator: Laurent de Sutter. We leven in een wereld waarin alles het object van het ontwerp is. Maar is er geen bestaan mogelijk voorbij de wereld van objecten?  Kunnen we ons een vorm van design voorstellen, namelijk een design dat ons helpt de moderne gadgets en snufjes links te laten om een nieuwe horizon te tekenen? Bijvoorbeeld, een horizon om praktijken, gebruiken en levensvormen te ontwerpen.
Sprekers

Damien Chapelle, Thierry Rondenet, Hervé Yvrenogeau, Erwan Kenzo Nakata, Harouna Saou, Jean-Philippe Vassal, Laurent de Sutter, Lieven de Cauter, Nicolas Bourriaud, Thomas Clerc, Coline Thomas, Alice Conquand 


Gent

Programma
 • 20uEcrire pour demain. Gesprek met Tiphanie Samoyault en Eric de Kuyper (Theaterzaal). Sinds haar ontstaan stelt de literatuur zich vragen over wat elders, anders, morgen betekenen. Is deze vraagstelling vandaag de dag niet urgenter dan ooit, nu de toekomst van de literatuur zelf op het spel staat?
 • 20uPiet Arfeuille / Theater Malpertuis (Minard - €18 / 16 / 14). Het is onrustig in de wereld. De vluchtelingenstromen zorgen voor angst en paniek. Het multiculturele project ligt onder vuur. Overal steken protectionisme en nationalisme weer de kop op. Staat de Europese Unie op het punt uit elkaar te vallen? Of zijn we onderweg naar een nieuw Europees project? Acht jonge acteurs met een diverse achtergrond verdiepen zich in de actualiteit en zoeken naar antwoorden. Door zichzelf en anderen vragen te stellen. Maar ook door te spelen. Want waar de theorie tekort schiet, kan het toneelspelen verhelderend werken.
 • 21u: Ondertekening van het Cultureel Verdrag Hauts-de-France - Vlaanderen door François de Coster, Sven Gatz en Claude-France Arnold (Theaterzaal - gratis)
 • 21u30: Mondes de la poésie. Lezing van Tom Van de Voorde en James Noël (Makabon - gratis). De verbeelding kent oneindig veel oorden. De poëzie, die zichzelf – en daarmee ook de wereld – constant opnieuw uitvindt, is een van de meest cruciale ervan. Hebben we geen behoefte aan een poëtica van de toekomst?
 • 22u30Equiper nos histoires. Gesprek met Dieudonné Niangouna, Nathalie Léger en Matthieu Goeury (Theaterzaal - gratis). Er is geen woord dat los van een wereld kan bestaan. Welke werelden, welke uitrusting hebben woorden tegenwoordig nodig om ons te begeleiden naar onze toekomstige dromen?
Sprekers

Tiphaine Samoyault (FR) is literatuurwetenschapper. Ze doceert vergelijkende literatuur aan de Universiteit Paris III (Sorbonne Nouvelle) en is romanschrijver. Laatst gepubliceerde boek: ‘Roland Barthes’ (Le Seuil, 2015). Eric De Kuyper (BE) is schrijver en filmmaker. Hij was adjunct-directeur van het Filmmuseum in Amsterdam en medewerker van Chantal Akerman. Hij is auteur van vijf films, een operalibretto en vele boeken. Laatst gepubliceerde boek: ‘Het samenspel tussen Dr. Jekyll in Mr. Hyde’ (Vantilt, 2017).

François de Coster (FR) is vice-voorzitter van de regio Hauts-de-France, verantwoordelijk voor cultuur. Sven Gatz (BE) is Vlaams Minister voor cultuur, media, jeugd en Brussel. Claude-France Arnold (FR) is de ambassadeur van Frankrijk in België.

Tom Van Van de Voorde (BE) is dichter en directeur van het BOZAR literatuurprogramma. Zijn poëzie is vertaald in vele talen. Laatst gepubliceerde boek: ‘Zwembad de verbeelding’ (Poëziecentrum, 2017). James Noël (FR) is dichter en oprichter van Passagers du Vent, de eerste organisatie voor artistiek onderzoek in Haïti. Hij is de auteur van diverse boeken in het Frans en het Creools. Laatst gepubliceerde boek: ‘Belle merveille’ (Zulma, 2017).

Dieudonné Niangouna (COG) is toneelschrijver, acteur en regisseur van het Mantsinafestival in Brazzaville. In 2013 was hij “artiste associé” van het Festival van Avignon. Laatst gepubliceerde boek: ‘Acteur de l’écriture’ (Les Solitaires Intempestifs, 2011). Nathalie Léger (FR) is directeur van het IMEC, een instituut dat sinds 1988 een archief is voor de Franse uitgeverijen. Ze schreef zelf verschillende boeken, waaronder'Supplément à la vie de Barbara Loden'. Hiervoor kreeg ze de Prix du Livre Interin 2012. Matthieu Goeury (FR) is producent en programmator. Hij doceerde literatuur in de Verenigde Staten voordat hij in Luxemburg muziekprogrammator werd en vervolgens tourplanner van theater- en dansvoorstellingen in België. Hij was betrokken bij de oprichting van het Centre Pompidou in Metz en is de huidige artistiek coördinator van Vooruit in Gent.


De gesprekken gaan door in het Frans en Nederlands met simultaanvertaling naar beide talen.

Datum

25 januari 2018

19:00

Organisator

Institut Français

Prijs

gratis

Andere activiteiten