Lab Generative Design: van data tot ontwerp

Georganiseerd door
Flanders DC

Ben je ook benieuwd wat generative design is en hoe je dit kan toepassen in je creatief of communicatie proces? Op 24 april, in het ModeMuseum van Antwerpen, maken Flora Miranda en Kris Meeusen je wegwijs in de magische wereld van code-based generative design én ga je meteen samen aan de slag.

Maar wat is generative design eigenlijk? Het is een ontwerpproces, waarbij verschillende soorten generatieve AI-software helpt bij het genereren van verschillende ontwerpopties. In deze workshop focussen we ons op code-based generative design, waarbij je aan de hand van creative coding, data omzet naar designs. Generative design stelt je in staat parameters te beïnvloeden die het ontwerp van afbeeldingen, vormen en typografie controleren. Het resultaat is uniek en oneindig veelzijdig.

Vandaag de dag kunnen we data voor meer gebruiken dan voor onderzoek, optimalisatie en efficiëntie. Ben je klaar om het creatieve potentieel van data samen met ons te ontsluieren? Laat je inspireren om verder te denken dan de grenzen van traditionele ontwerpmethodes.

We zijn benieuwd naar de unieke inzichten en creativiteit die ieder van jullie met zich meebrengt en kunnen niet wachten om te zien wat voor interessante inzichten en toepassingen er zullen ontstaan, voor zowel de design- als modesector.

Modeontwerpster - Flora Miranda

Flora Miranda is een kunstenares en modeontwerpster gevestigd in Antwerpen en Wenen. Nadat ze afstudeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen werkte ze als freelancer voor Iris Van Herpen. Sindsdien presenteerde Miranda haar creaties tijdens de Haute Couture Week in Parijs. Met het formaat 'IT Pieces' helpen Flora Miranda en haar team ondernemingen hun data te communiceren en visualiseren.

Interactive designer - Kris Meeusen

Kris Meeusen is een creative coder en designer. Als oprichter van Lab101 werkte hij interactieve installaties uit voor festivals, museums en advertising. Zijn werk maakt gebruik van data, menselijke nieuwsgierigheid en spanning tussen speelsheid en functionaliteit. Kris is ook docent interaction design aan de kunstacademie te Antwerpen.

Agenda

 • 14:00 Ontvangst bij MoMu 
 • 14:20 - 14:45 Introductie door Flora Miranda over wat generative design is,  hoe zij het toepast in haar werk en welke verschillende opportuniteiten er zijn voor de modesector. Hierna vertelt Kris Meeusen op zijn beurt wat generative design voor de designsector kan betekenen. Er wordt een brainstormmoment voorzien om nieuwe ideeën te genereren en nieuwe inzichten op te doen
 • 14:55 Live coding 
 • 15:15 Pauze
 • 15:25 - 16:25 Workshop generative design; samen experimenteren, creëren en brainstormen aan de hand van generative design
 • 16:25 - 16:35 Belangrijkste inzichten en lessen delen en uitwisseling van extra ideeën. Met de gelegenheid voor verdere discussie en uitwisseling van ideeën na afloop van de presentatie 
 • 16:35 - 17:30 Netwerkdrink
 • 17:30 Einde

Voor wie?

Dit lab staat open voor alle belangstellenden, met name creatieve en communicatie profielen binnen mode en design. Daarbij verwelkomen we graag ondernemers en bedrijven die hun merkidentiteit willen versterken en leren hoe ze hun ruwe data kunnen gebruiken om de grenzen van hun industrie te verleggen. Deze workshop vereist geen voorkennis in generative design. 

We verwelkomen niet enkel ondernemers en bedrijven, die willen leren hoe ze hun ruwe data kunnen gebruiken om de grenzen van hun industrie te verleggen, dit lab staat ook open voor alle belangstellenden ontwerpers binnen mode en design. Deze workshop vereist geen voorkennis in generative design. Je moet enkel klaarstaan om te luisteren zodat je nieuwe kennis en vaardigheden meeneemt om het in je eigen branche te kunnen toepassen.

Praktisch

 • Het Lab vindt plaats in MoMu in Antwerpen.
 • Deelnameprijs is 20 euro (incl. btw).
 • Registratie is verplicht via deze link.
 • Het event is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Datum

24 april 2023

14:00 - 17:00

Locatie

MoMu
Nationalestraat 28

2000 Antwerpen, Belgium

Toon op Google Maps

Organisator

Flanders DC

Prijs

20 euro

Andere activiteiten