Lezing Rotor: Mottainai

Rotor, opgericht in 2005 door architecten Lionel Devlieger en Tristan Boniver en ontwerper Maarten Gielen, is een Brussels architectencollectief dat zich focust op de kringloop van industrieel en bouwmateriaal. Kritisch ten opzichte van bestaande regulering en culturele normen, werkte Rotor de afgelopen jaren samen met bouwmeesters en beleidsmakers om de ecologische en economische relevantie van hergebruik in de bouw aan te kaarten en hun bevindingen te verspreiden in publicaties (onder meer hun Vademecum) en via lezingen.

Rotor doet veel: onderzoeken, ontwerpen, bouwen, adviseren en organiseren van tentoonstellingen en wedstrijden, publiceren van boeken,... Het is een echte Brusselse organisatie, met een internationale blik en lokaal verankerde werking. Naast de inhoudelijke kruisbestuiving lopen de talen er ook in en door elkaar. Vandaag stelt een kern van een tiental langetermijnmedewerkers de agenda van de groep vast. De concrete realisatie van hun projecten is een eerbetoon aan een meer uitgebreid netwerk van ad-hoc-medewerkers.

In 2016 werd de spin-off Rotor Deconstruction opgericht als een afzonderlijke entiteit. Het heeft als missie het hergebruik van bouwcomponenten te vergemakkelijken. Het bedrijf leidt materiaalstromen uit de bouwsector naar een tweede leven. Vandaag vind je in de depots van Rotor DC een overvloed aan modern en postmodern moois, gered van de sloop en onderweg naar de hergebruikmarkt.

In 2010 vertegenwoordigden ze België tijdens de 12e Internationale Architectuurbiënnale in Venetië met “Usus/Usures”. In 2013 waren ze het curatorenteam voor de Oslo Architecture Triennale “Behind the Green Door” en eind 2016 werden ze genomineerd voor de OVAM Ecodesign PRO Award.

Waarvoor staat mottainai?

Mottainai is een Japanse term die door milieuactivisten wordt gebruikt om een boodschap van spijt over verspilling te duiden. “Mottainai!” kan men vertalen als “What a waste!” Hiermee wil men mensen aanmoedigen “te verminderen, te hergebruiken en te recycleren” (to reduce, reuse and recycle). Speerpunt van Rotor: palimpsest van materialen. Rotor mag niet ontbreken in dit themajaar van Archipel.

Datum

21 maart 2019

20:00

Locatie

Balenmagazijn
Maïsstraat 142

9000 Gent, België

Toon op Google Maps

Organisator

Archipel

Prijs

5 of 7 euro

Andere activiteiten