Marleen Stikker: Internet en cultuur

Op maandagavond 18 november 2019 nodigt het Fonds voor Cultuurmanagement, samen met vier culturele organisaties, Marleen Stikker uit aan de Universiteit Antwerpen. Ze is oprichter van Waag Products, dat reeds 25 jaar opereert op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. De toegang is gratis maar de plaatsen zijn beperkt, schrijf je in.  

Leiderschap in Cultuur (LinC) selecteerde opnieuw tien Vlaamse en tien Nederlandse ‘leiders van de toekomst’ voor een doorgedreven training van een vol jaar. Ook nu zal deBuren weer instaan voor twee pittige masterclasses, met docenten die door de wol geverfd zijn in het bedrijfsleven.

Marleen Stikker ontwikkelde in 1993 de eerste gratis toegangspoort en virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 startte zij als internetpionier Waag Products, een onderzoeksinstituut voor kunst, technologie en samenleving dat Fairphone lanceerde, de eerste eerlijke smartphone ter wereld. Zij stimuleert met Waag nieuwe ontwikkelingen en ziet mogelijkheden waar niemand nog kijkt. Tegelijkertijd zet ze continue vraagtekens bij de manier waarop technologie ons leven beïnvloedt. Deze dubbelrol maakt haar een van de meest relevante denkers op het gebied van nieuwe technologie.

Een rode draad in het werk van Stikker is dat ze mensen wil aanmoedigen niet alleen consument van technologie te zijn, maar ook zelf producent van technologie te worden. We moeten volgens haar het heft in eigen handen nemen in een tijd waarin bedrijven meer over ons weten dan wijzelf. Zo werkt ze samen met bibliotheken  en scholen rond makereducatie, om kinderen te leren hoe dingen te maken met nieuwe technologie. In haar lezing geeft ze haar blik op de rol van technologie voor cultuur, en omgekeerd - en welke plek de kunsten hierin opnemen. Ze is actief betrokken bij de Creative Commons-beweging en gelooft dat de samenleving open technologieën nodig heeft om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. 

In de zomer van 2018 was ze een zeer opmerkelijke gast in Zomergasten van de VPRO. De reacties op onze masterclass Leiderschap in Cultuur met haar (maart 2019, Utrecht) waren dermate positief dat we nu met vijf culturele organisaties haar ook mordicus in Vlaanderen willen presenteren.

Organisatie: deBuren, Universiteit Antwerpen, Fonds voor Cultuurparticipatie, OKO, Cultuurloket en Cultuurconnect.

Datum

18 november 2019

18:00

Locatie

Universiteit Antwerpen (Hof van Liere)
Prinsstraat 13

2000 Antwerpen, België

Toon op Google Maps

Organisator

deBuren e.a.

Prijs

gratis

Andere activiteiten