Ministry of Makers: Advanced engineering: Systemic design

Ben jij al vertrouwd met ‘systemic design’? Deze innovatieve methodologie brengt de praktijk van ‘systeemdenken’ en ‘ontwerpdenken’ samen, zodat complexe (ontwerp)uitdagingen binnen je organisatie of bij je klanten  gemakkelijker getackeld kunnen worden. Op Advanced Engineering 2019 nodigt Ministry of Makers drie bedrijven uit die u graag meer vertellen over deze nieuwe innovatiestrategie, elk vanuit hun eigen invalshoek.

Wie vandaag onderneemt, weet het beter dan wie dan ook: we leven in een maatschappij die alsmaar complexer wordt. Door o.a. snelle veranderingen in technologie, nieuwe manieren van samenwerken, het groeiend belang van circulair ondernemen, … moeten bedrijven en organisaties zichzelf blijven heruitvinden. De klassieke grenzen vervagen en elk radertje binnen het netwerk of systeem – hoe klein ook – heeft een impact. Daarover gaat 'systemic design'. Het stelt je in staat om het volledige 'systeem' en de context van een product of dienst bloot te leggen, zodat nieuwe concepten niet alleen beter afgestemd zijn op de eindgebruiker zijn/haar noden, maar ook op die van alle andere stakeholders in dat systeem. Ook de negatieve en positieve impact van een product/dienst op zijn omgeving wordt meegenomen in het ontwikkelingsproces.

Nieuwsgierig?

Op Advanced Engineering geven In The Pocket, Apollo18 en Namahn (gratis) een inspiratiesessie en/of workshop, powered by Ministry of Makers:

  • Hannes Van de Velde werkt als Chief Product Officer bij In The Pocket (Digital Product Studio). Hij vertelt hoe ze bij In The Pocket 'systemic design' praktisch toepassen bij het ontwerpen van digitale producten en platformen.
  • Saskia Westerduin en Adriaan Debruyne startten eind vorig jaar Apollo18. 'Impact Creators on a Mission’ noemen ze zichzelf. Ze zetten Systemic Design Thinking’ in om complexe problemen en uitdagingen op een duurzame, toekomst- en mensgerichte manier aan te pakken en op te lossen. Op die manier helpen ze bedrijven en organisaties om te ondernemen met meer impact. Tijdens hun sessie belichten ze de SDG's (Sustainable Development Goals, gedefinieerd door de United Nations). Welke SDG’s zijn relevant voor jouw sector/bedrijf? Gebruik je ze als checklist of zie je ze eerder als een opportuniteit om nieuwe businessmodellen te creëren? En wat zijn dan de hefbomen en barrières? Apollo18 benadert ondernemen vanuit verschillende perspectieven en geeft vervolgens een hands-on workshop om impactvol ondernemen te vertalen in een stappen- en actieplan (plaatsen hiervoor beperkt tot max. 32 personen).
  • Sabrina Tarquini is designer bij Namahn (Human Centered Designbureau). Namahn ontwikkelde de 'systemic design toolkit', een gids die u doorheen de verschillende stappen van de methodologie loodst in uw zoektocht naar oplossingen voor complexe problemen. Sabrina Tarquini geeft een workshop die focust op het ontwerpen van 'smart' strategieën voor een menselijke stad. Steden worden steeds meer complex: naarmate de bevolking toeneemt, worden 'smart' technologieën steeds relevanter in de openbare ruimte. In deze evoluerende context van onderling verbonden ervaringen: hoe kunnen we betekenisvolle oplossingen ontwerpen voor individuen, organisaties en de maatschappij? Tijdens de workshop biedt Namahn een systematische blik op de stad van de toekomst en worden bemiddelingsstrategieën verkend om waarde te creëren op meerdere niveaus.

Opgelet:

Namahn geeft een sessie die parallel loopt aan deze van In The Pocket en Apollo 18, waardoor je voor deze sessie apart dient in te schrijven. Het aantal plaatsen is bovendien ook beperkt! Snel inschrijven is dus de boodschap.

Programma

  • 14u30: Onthaal en algemene introductie door MoM
  • 14u45: Start sessie In The Pocket OF start workshop Namahn (andere ruimte)
  • 15u15: Start sessie Apollo18 
  • 18u: Einde en mogelijkheid tot bezoek aan afsluitend netwerkmoment
Datum

22 mei 2019

14:30

Locatie

Flanders Expo
Maaltekouter 1

9051 Gent, België

Toon op Google Maps

Organisator

Ministry of Makers

Prijs

gratis

Andere activiteiten