Lezing Miralles Tagliabue EMBT

Stad en Architectuur vzw organiseert op donderdag 26 april een lezing door Benedetta Tagliabue, oprichtster van Miralles Tagliabue EMBT, Stirling Prize winnaar met het gebouw van het Schotse parlement in Edinburgh.

 

Een zoektocht naar het onverwachte, een grote gevoeligheid voor de context en de experimentele benadering van vormen en materialen zijn de belangrijkste kenmerken van EMBT architecture of architects. Op zoek naar de fijne lijn tussen enerzijds natuur en intuïtie en anderzijds ambacht als culturele expressie, stelt deze studio als geen ander de handeling van het maken in vraag. Deze lezing nodigt internationaal gerenommeerde architect en medeoprichter van EMBT Benedetta Tagliabue uit om het publiek te inspireren met haar werk.

EMBT heeft veel ervaring met een verscheidenheid aan projecten zoals educatieve, commerciële, industriële en residentiële gebouwen, ook renovaties en landschapsarchitectuur maken deel uit van hun werk. EMBT ziet het ontwerpproces als een kans om te innoveren dankzij een methode die sterke technische en organisatorische vaardigheden combineert met een creatieve, op maat gemaakte aanpak voor de klant, context, geschiedenis en cultuur van ieder project. Het bureau heeft verschillende bekende projecten voltooid, zoals het Schotse parlementsgebouw in Edinburgh en de renovatie van de Mercado de Santa Caterina in Barcelona. Het idee om de discipline als een laboratorium te bekijken waar nieuwe ideeën kunnen worden getest, is zeker aanwezig in het werk van EMBT: volgens Tagliabue pleit het bureau voor een hands-on benadering door modellen te bouwen, collages te maken en deze nieuwsgierigheid voor ambacht te vertalen naar architectuur. Het is de hybride mix van traditie en experiment die leidt tot onvoorspelbare resultaten en het unieke karakter van hun werk. Eén van de projecten waar hun gelaagde aanpak van materialiteit en ambacht goed naar voor komt, is het Spaanse Paviljoen dat ze voor de Shanghai Expo van 2010 realiseerden. Het bureau onderzocht Spaanse handweeftechnieken die aan het verdwijnen zijn, experimenteerde met verschillende mogelijkheden om deze vervolgens om te zetten in architectuur. Miralles Tagliabue EMBT werd opgericht door Enric Miralles (1955-2000) en Benedetta Tagliabue in 1994.

Datum

26 april 2018

20:00

Locatie

Auditorium, Kunstencentrum STUK
Naamsestraat 96

3000 Leuven, België

Toon op Google Maps

Organisator

Stad en Architectuur

Prijs

5 - 9 euro

Andere activiteiten