Online Expertendag: Financiële optimalisatie

Georganiseerd door
Flanders DC

Als ondernemer in de creatieve sector met al wat kilometers op de teller, hou je steeds een oog op de financiële gezondheid van je bedrijf. Maar ben je je bewust van alle optimalisatiemogelijkheden? Om je kennis op dat vlak bij te spijkeren, en om ervaring uit te wisselen met collega-ondernemers, organiseren we op donderdag 18 maart een online Expertendag Financiële optimalisatie. Acht experts uit verschillende domeinen zitten klaar om hun beste advies met jou te delen. Schuif in een klein groepje bij hen aan in een virtuele breakout room, of leg je eigen case voor in een één-op-één-gesprek. Bedoeling: aan de slag gaan met heel wat frisse inzichten en bruikbare tips.

Hoe?

Dit evenement verloopt via het platform 'Zoom'. Er zit een heel arsenaal aan doorgewinterde specialisten uit alle hoeken van de creatieve sector én daarbuiten klaar om al je vragen te tackelen. In kleine groepjes wissel je in een virtuele breakout room van gedachten met deze straffe experts. Je kan ook een persoonlijk gesprek met een aantal van hen reserveren.

Concreet

Je kiest zelf bij welke sprekers je graag in een in een virtuele breakout room aanschuift. Je kan ook aangeven of je graag een online 1-op-1 gesprek hebt en zo ja, welke experts je voorkeur wegdragen. Wij zorgen voor een gepersonaliseerde dagplanning, maximaal rekening houdende met je voorkeuren, zodat je zoveel mogelijk uit deze dag kan halen.

Een ticket kost 40 euro (excl. btw) inclusief een bijzonder fijn verrassingspakket dat je op voorhand krijgt thuisgestuurd.

Inschrijven kan via deze link.

Voor wie?

Deze Expertendag is bedoeld voor groeiende of mature ondernemingen uit de creatieve sectoren, niet voor starters of ondernemers uit andere sectoren.

Programma

Je kan een keuze maken uit volgende thema's en experts: 

  • Bedrijfswaardering – Raf Vermeiren

Bij het woord bedrijfswaardering denk je al snel aan investeerders aantrekken, fusioneren met een ander creatief bureau of de verkoop van je aandelen. Maar het is ook belangrijk op het moment dat je je medewerkers wil laten instappen in je bedrijf. Iets wat de laatste jaren steeds vaker in de creatieve sector wordt toegepast. Raf Vermeiren begeleidt met de CijferFabrik alleen maar creatieve bedrijven op het gebied van hun financieel management, zowel intern als extern naar banken en investeerders. 

  • Fiscaliteit in functie van jouw bedrijf – Nele Dullaert

De juiste fiscale strategie staat helemaal in het teken van waar jij met je bedrijf naartoe wil, nooit andersom. Op die manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan, én kun je op termijn zelfs een financieel voordeel uitbouwen. Welke maatregelen moet je zeker kennen? Welke voordelen brengen ze op? Nele Dullaert (boekhoudkantoor Dullaert & Partners) is 'fiscaal artiest' en neemt je mee in de kunst van het boekhouden en fiscale optimalisatie. Samen met haar team van experts baant ze zich een weg doorheen fiscale raadsels. Schuif aan en leer bij van deze boekhouder met een hoofd voor cijfers en een groot hart voor de creatieve sector. Je kan ook tijdens een 1-op-1 gesprek jouw individuele vragen aan Nele voorleggen.

  • Geld lenen: stap ik naar de bank of heb ik andere opties? – Dirk Van Rompay

Bij de groei van een onderneming is er vaak behoefte aan extra middelen. In hoeverre klopt dit met het financieel plan dat je opstelde bij opstart? Hoe overtuig je andere partijen om geld te lenen of te investeren? Dirk Van Rompay werkte jarenlang bij een grootbank – ING – en heeft veel ervaring met bedrijven in die situatie, ook specifiek met modeontwerpers en de creatieve sector. Hij maakte vaak gebruik van bredere oplossingen, waar bankkrediet gecombineerd werd met privékapitaal of mogelijkheden via de overheid (waarborgen, cofinanciering,…). Ook hield dit vaak in dat hij moest duiden waarom banklening niet mogelijk was. Maar mee op zoek gaan naar alternatieven en oplossingen, was deel van zijn aanpak. Vandaag werkt hij als consultant bij een bedrijf – Bofidi Consult – dat een breed spectrum aan financiële diensten aanbiedt: processen verbeteren, CFO as a service, credit management, analyse en rapportering.

  • Financiële steunmaatregelen van de overheid – Marlies Adamczyk

Wil jij weten of er voor jouw groeiplannen steunmaatregelen zijn? Heb je al vaag (of nog helemaal niet) gehoord over de kmo-groeisubsidie en innovatiesteun, en ben je benieuwd of jouw bedrijf hiervoor in aanmerking komt? Schuif dan aan op de virtuele sofa bij Marlies Adamczyk. Marlies is bedrijfsadviseur bij Team Bedrijfstrajecten (VLAIO) en analyseert de ambitieuze plannen van ondernemers en geeft daarbij advies over mogelijke subsidies en financiering. Ze vertelt je graag aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je er best aan begint. Je kan je eigen case ook aan Marlies voorleggen tijdens een persoonlijk gesprek.

  • De fiscaal gunstige regeling voor auteursrechten – Hendrik Putman

Wist je dat je als creatieve ondernemer kan besparen op jouw loonkosten door de toepassing van het regime voor auteursrechten? Dit regime zorgt ervoor dat de fiscale druk doorgaans vermindert tot 7,5%. Wie komt in aanmerking? Welke bedragen mag je toekennen? Mag dit als vervanging van een bestaande bezoldiging? Welke formaliteiten moet je vervullen en wat moet je juridisch allemaal in orde brengen? Veel vragen, waarop Hendrik Putman het antwoord zal geven. Als fiscaal specialist heeft Hendrik een jarenlange ervaring in deze materie, zowel op het vlak van advies, rulings als fiscale controles. Hendrik heeft talrijke cliënten actief in creatieve sectoren en de sector van IT, technologie en innovatie. Naast auteursrechten adviseert hij ook omtrent algemene (internationale) fiscaliteit, met een bijzonder aandacht voor fiscale incentives rond intellectuele eigendom. Hendrik is ook beschikbaar voor een 1-op-1 gesprek.

  • Prijsbepaling voor gevorderden – Simon Gryspeert

Hoe lang is het geleden dat je jouw prijszetting nog eens onder de loep nam? Als je daar even over moet nadenken, is het wellicht slim om aan te schuiven bij de sessie van Simon Gryspeert. Simon is adviseur bij Flanders DC en hielp al heel wat creatieven verder met het bepalen van hun prijs. Hij gaat met jou door een reeks tips om je prijs te optimaliseren. Aan de hand van enkele concrete cases krijg je meer inzicht in hoe je met je prijs kan spelen en variëren. Simon is ook beschikbaar voor een 1-op-1 gesprek.

  • Financieel dashboard en financiële rapportering begrijpen – Ann Berten

Hoe lees je de balans en resultatenrekening van je onderneming? Welke cijfers zijn belangrijk? Waarop moet je letten? Welke cijfers bespreek je zeker met je boekhouder? Na de sofasessie met Ann Berten kennen het financieel dashboard en de financiële rapportage geen geheimen meer voor jou. Ann spreekt vanuit haar jarenlange ervaring als financieel manager en consultant bij creatieve bedrijven. Momenteel is ze Operations en Finance Manager bij juwelenmerk Wouters & Hendrix en professor Financieel Management aan de Antwerp Management School. Je kan je eigen case ook Ann voorleggen in een persoonlijk gesprek.

  • Loonoptimalisatie in jouw onderneming – Marie-Paule Bibaer 

Niemand zal ontkennen dat de lasten op lonen in België zeer hoog zijn. Op lonen moet je als werkgever immers bijdragen voor de RSZ en de fiscus betalen. De overheid laat echter wel toe dat je als werkgever bepaalde looncomponenten RSZ- en/of belastingvrij uitbetaalt waardoor je zo je loonbeleid kan optimaliseren. Hiervoor zijn wel enkele noodzakelijke aanpassingen nodig in je hr-beleid. Marie-Paule Bibaer is hr consultant bij dienstengroep Liantis en hielp al heel wat groeiende kmo’s bij de uitbouw van een loonbeleid dat uiteraard maximaal rekening houdt met loonoptimalisatie. Vanuit de praktijk kan zij een aantal tips & tricks geven die je op weg helpen om een mooi loonbeleid uit te bouwen in jouw onderneming. Marie-Paule is ook beschikbaar voor een individueel gesprek.

Datum

18 maart 2021

10:00

Organisator

Flanders DC

Prijs

40 euro (excl. btw)

Andere activiteiten