Open call: Werkbezoek naar Casablanca

Werk je op het snijvlak van vormgeving, kunsten en erfgoed (ambacht) en heb je interesse om een meerjarig uitwisselingstraject met de Marokkaanse maak- en ontwerpcultuur mee uit te werken? Stel je dan kandidaat voor dit werkbezoek naar Casablanca.

Dit werkbezoek wordt georganiseerd door Kunstenpunt en Z33. Kunstenpunt stimuleert culturele samenwerking met Noord-Afrika en Midden-Oosten en organiseerde de voorbije jaren al enkele werkbezoeken.

Wat?

In Marokko bloeit een levende kunst- en cultuurscene onder impuls van een generatie die gelooft in de rol van cultuur als ‘changemaker’. Ook ontwerpers werken samen met kunstenaars aan kwesties rond duurzaam samenleven. Ze verbinden de rijke Marokkaanse ambachtelijke maakcultuur met social design en actuele vraagstukken rond ecologie. Het gebrek aan grote structuren en opleidingen rond vormgeving gebruiken ze als sterkte om te werken met zowel vormgeving, kunst, erfgoed, burgerschap en publieke ruimte.

Met deze call zoeken we deelnemers voor een werkbezoek aan Marokko rond vormgeving in het kader van de Casablanca Design Week van 24 tot 29 september 2019.

Het programma wordt samengesteld door het design collectief HOUNA en bestaat uit deelname aan de Design Week en uit gerichte ontmoetingen met vormgevers en kunstenaars uit Casablanca en Marokko.

De deelnemers maken kennis met de hedendaagse ontwerpscène in Marokko en maken plannen voor verdere concrete samenwerking in 2020 en 2021. De uitwerking van dit meerjarig traject ligt volledig in handen van de deelnemers, de initiatiefnemers zullen ideeën faciliteren.

Deelname

Kunstenpunt en Z33 kunnen vier reisbeurzen bieden voor vier professionals die werken op het snijvlak van kunsten en vormgeving (en met interesse in erfgoed) om deel te nemen aan het programma in het kader van de Casablanca Design Week. We dragen € 500 bij in de reis- en verblijfskosten voor kunstenaars, ontwerpers of organisaties (onder 300.000 euro werkingssubsidies).

Naast deze vier reisbeurzen zijn er ook drie plaatsen voorzien voor organisaties die werken op het snijvlak van kunsten en vormgeving met een jaarlijkse subsidie van meer dan 300.000 euro. Zij kunnen zich kandidaat stellen om deel te nemen aan het werkbezoek, maar betalen zelf hun kosten voor reis en verblijf. Erfgoedorganisaties met structurele subsidie kunnen zich eveneens kandidaat stellen onder deze voorwaarden.

Voorwaarden

  • je bent beschikbaar van 24 tot 29 september 2019
  • je bent sinds tenminste drie jaar actief betrokken bij de professionele kunsten- en vormgevingssector in Vlaanderen
  • je hebt een duidelijke motivatie en een toekomstperspectief rond onderzoek en samenwerking met partners in Marokko
  • je bent bereid om na afloop een tekverslag te maken (tekst en/of beeld) over het werkbezoek

Deelname en selectie

Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen tot en met zondag 23 juni 2019 om middernacht door een mail te sturen naar dirk@kunsten.be.

  • je naam
  • je contactgegevens (telefoon, e-mailadres)
  • je cv (waaruit drie jaar actieve betrokkenheid bij het Vlaamse kunstenveld blijkt)
  • je motivatie (maximaal 800 woorden inclusief spaties) omtrent onderzoek en uitwisseling met partners in Marokko

De aanvragen worden beoordeeld door Kunstenpunt en Z33. Wie geselecteerd wordt, ontvangt diezelfde week een bevestigingsbericht.

Programma

Het programma zal worden samengesteld door HOUNA. Dit werkbezoek is een samenwerking tussen Kunstenpunt en Z33. Het werkbezoek aan de Casablanca Design Week is een initiatief van Kunstenpunt, Faro, Vlaams-Marokaans culturenhuis Darna en Flanders DC.

Datum

23 juni 2019

Organisator

Kunstenpunt en Z33

Prijs

gratis

Andere activiteiten