Open call: ONTketen

Het Livable Platform is een onderzoek- en ontwerpplatform waarop creatieven worden aangemoedigt om de cultuur en hedendaagse uitdagingen te omarmen. Winst wordt niet langer alleen in economische termen geëvalueerd, maar ook op de impact in zijn geheel. Liveable werkt samen met profit en non-profit organisaties, om zo alternatieve oplossingen voor de consumptiemaatschappij te creëren. Tot 2 mei 2021 worden Belgische ontwerpers en creatieven uitgenodigd om zich in te schrijven voor het project ONTketen. 

Geselecteerde ontwerpers zullen de kans krijgen om technologie en innovatie te combineren binnen Design Cultuur door een transdisciplinaire en collaboratieve aanpak. Samen met Livable wordt er gewerkt aan een duurzame en collectieve toekomst, die de lange keten van schaarse grondstoffen verkort en focust op lokale reststromen. Dankzij zinvolle werkgelegenheid en een creatief proces kunnen deze worden omgezet in hoogwaardige biobased oplossingen.

Wat is ONTketen?

ONTketen brengt productiebedrijven, sociale industrie en designers dichter bij elkaar gedurende een traject van één jaar. Vijf ontwerpers worden gekoppeld aan vijf Belgische productiebedrijven om een ontwerp te maken met een nieuw biopolymeer ontwikkeld door Circular Matters. Elk duo ontwerper-bedrijf zal streven naar een concreet product met impact en reële marktwaarde. 

ONTketen biedt ruimte aan een ontwerpproces waarbij jong ontwerptalent in nauwe samenwerking met de maakindustrie een nieuw resultaat ontwikkelt. Uitgaande van de reststromen van sociaal groenonderhoudsbedrijf Pro Natura. Circular Matters ondersteunt de prototyping met biobased materiaal, van concept tot eerste objecten. Met begeleiding van het Livable platform zal de ontwerper in staat zijn om nieuwe inzichten en antwoorden op maatschappelijk relevante problemen uit het ontwerpproces te destilleren. De inspirerende uitkomsten van dit proces zullen worden gedeeld met de hele sector.

Meer informatie over het project vind je hier.

bioplymeer, Circular matters

bioplymeer, Circular matters

Voor wie?

Deze oproep richt zich tot jonge maar ervaren ontwerpers. Een minimum ervaring van 3-5 jaar is vereist. Of je in je vorige werk al een band hebt met duurzaamheid speelt geen rol. Het is belangrijk dat je visie op de uitkomst van dit traject ecologisch, sociaal en economisch duurzaam is.

Livable verwelkomt industrieel ontwerpers, meubelontwerpers, productontwikkelaars en interieurarchitecten. Omwille van hun lokale aanpak aanvaarden ze enkel kandidaten die in België wonen en werken. Alle communicatie verloopt in het Nederlands/Engels.

Praktische info

Wat verwacht Livable van je inschrijving?

  • Een beknopt portfolio van je eerder werk en een website waar alle informatie te vinden is
    • Vergeet zeker niet te vermelden of je al eerder met bedrijven of rond het thema biobased hebt gewerkt
    • Vergeet je contactgegevens niet (volledige naam, e-mail en telefoonnummer)
  • Een motivatiebrief
  • Het document (.pdf) bestaat maximaal uit drie A4’s

Alle praktische informatie over je inschrijving vind je hier.
 

Datum

2 mei 2021

Organisator

Livable Platform

Prijs

gratis

Andere activiteiten