Oproep: Textiel Blind Date!

MoMu en DOEK vzw zoeken deelnemers voor een Textiel Blind Date. Ben of ken je bijvoorbeeld een Vlaamse kantklosser? Een specialist in Afghaans borduren? Ben je mode-ontwerper of textielkunstenaar? En ben je geïnteresseerd om textielkennis, textielobjecten en textielverhalen te delen met andere textieltalenten uit een meerstemmige community in Antwerpen? Schrijf je dan in voor Textiel Blind Date tussen 4 en 17 mei 2020!

Wat is Textiel Blind Date?

Textiel Blind Date is een waardevolle ontmoeting vanop afstand tussen textieltalenten en mensen met textielverhalen uit een meerstemmige community. De focus van deze editie ligt op Antwerpen. Op basis van gegevens uit het inschrijvingsformulier word je gelinkt aan een andere deelnemer. DOEK geeft jullie enkele tips rond digitaal communiceren om vanop afstand textielkennis of een verhaal te delen met je gesprekspartner. 

In het najaar 2020 wordt je opnieuw uitgenodigd, deze keer voor een ontmoeting face-to-face met alle deelnemers van de Textiel Blind Date. In dit ‘ontmoetingsatelier’ ga je opnieuw een conversatie aan over textiel en wordt er kennis met de groep gedeeld. 

Wil je graag deel uitmaken van dit community project of ken je mensen met bijzondere textieltalenten of textielverhalen? Schrijf dan snel in!

Hoe gebeurt de matching?

Op basis van gegevens uit het inschrijvingsformulier worden deelnemers gematcht afhankelijk van de thema’s of vaardigheden waarover je (praktische) kennis hebt en het gekozen communicatiekanaal.

 • Borduren
 • Ontwerpen/designer 
 • Weven
 • Ambachtelijke kennis (naaien, verven, technieken, …)
 • Textielkunst
 • Kostuumontwerp
 • Passement/oude handwerktechnieken
 • Andere

Wie is je gesprekspartner?

Textiel Blind Date is een community project. Dit betekent dat je in contact zal komen met kunstenaars, onderzoekers, designers, meesters in textielambachten etc. uit een brede en meerstemmige community. 

Hoe ga je in gesprek?

Via de gekozen communicatiekanalen die je hebt aangeduid in het inschrijvingsformulier: 

 • WhatsApp (gebaseerd op je eigen telefoonnummer): videochat
 • WhatsApp (gebaseerd op je eigen telefoonnummer): chat en foto 
 • WhatsApp (gebaseerd op je eigen telefoonnummer): ingesproken tekst (voice notes), je ziet elkaar niet 
 • Videochat via een anonimiseerbaar platform 
 • Brieven en foto’s opsturen via de post

Hoe verloopt het project?

 1. 20/04/2020 - 10/05/2020: inschrijvingen blijven lopen maar deelnemers worden al gematcht en met elkaar in contact gebracht
 2. 04/05/2020 - 17/05/2020: deelnemers werken project uit (de digitale ontmoeting)
 3. 04/05/2020 - 24/05/2020: deelnemers brengen verslag uit van hun ervaringen aan DOEK vzw
 4. Najaar 2020 (oktober-november): toonmoment in de vorm van een ontmoetingsatelier. Afhankelijk van de corona-maatregelen wordt de finale datum nog aangekondigd. Elke deelnemer van de Textiel Blind Date zal uitgenodigd worden voor een ontmoetingsatelier.

Wat is DOEK vzw?

DOEK is een textielplatform voor het scheppen van nieuwe regels en vormen geïnitieerd door kunstenares Lies Van Assche. Een sociaalartistieke organisatie die werkt volgens een transversaal en transdisciplinair experimenteel model van en voor een superdiverse community van ontwerpers, kunstenaars, ambachtslui, makers en onderzoekers die een brug willen slaan tussen de kunsten en de publieke ruimte.

In het kader van dit project geef je MoMu Antwerpen toestemming om jouw gegevens door te sturen naar de organisatie DOEK vzw.

Het project kwam mee tot stand met de financiële bijdrage van de stad Antwerpen. 

Datum

4 mei tot 17 mei 2020

Organisator

MoMu en DOEK vzw

Prijs

gratis

Andere activiteiten