Portfoliodag voor designers

Georganiseerd door
Flanders DC

Wat denkt een ervaren rot van jouw laatste logodesign of meubelontwerp? Tijdens deze portfoliodag krijg je de kans om jouw portfolio voor te leggen aan experts met autoriteit in hun vakgebied. Deze experts zullen jou vanuit hun eigen ervaringen constructieve feedback en persoonlijk advies geven over hoe je jouw portfolio nog kan versterken. Schrijf je in voor deze portfoliodag op 10 oktober (voormiddag) en ga naar huis met waardevolle tips.

Wat straalt jouw portfolio uit? Zit er een lijn in je verhaal? Welke werken kies je? Je krijgt feedback op je portfolio en over hoe je deze nog kan versterken. Je kan je inschrijven voor een van volgende vakgebieden: collectible design (Siegrid Demyttenaere, Veerle Wenes), grafisch en digitaal design (Eric Leurquin, Sang Vandenbosch), meubelen en interieur (Frederik Delbart, Vincent Meurisse), industrieel en productdesign (Koen Elsen, Vic Cautereels).

We vragen je om jouw portfolio op voorhand door te sturen in digitale versie, maar ook digitaal of fysiek mee te brengen zodat je hem kan laten zien en presenteren tijdens je gesprek. Bekijk ter voorbereiding het webinar met tips en tricks voor een goed portfolio.

Een feedbackgesprek duurt ongeveer 30 minuten. Op basis van je ervaring en portfolio doen we een selectie. Na inschrijving stuur je ten laatste op 27 september je digitale portfolio door naar hanne.debaere@flandersdc.be. Als je geselecteerd bent, word je ten laatste op 3 oktober verwittigd van het exacte uur waarop je verwacht wordt in De Studio in Antwerpen. Inschrijven voor twee gesprekken met de experts van jouw vakgebied kan tot 27 september.

Vakgebieden en experts

Uit de volgende vakgebieden maak je je keuze. Met de experts uit dat vakgebied ga je een gesprek aan. 

Collectible design

 • Siegrid Demyttenaere is oprichter, redacteur en creatief directeur van DAMN° magazine. Daarnaast heeft ze haar eigen bureau voor visuele communicatie, Waterproof. Ze geeft les aan KASK School of Arts in Gent en werkt als tentoonstellingsmaker en curator. Haar recente projecten omvatten de tentoonstellingen Poème Brut en Kleureyck, etc in het Design Museum Gent en Le Tripostal in Rijsel. Ze had ook de artistieke leiding over Design Fest Gent.
 • Veerle Wenes is oprichter van galerie Valerie Traan in Antwerpen. Sinds de start in 2010 wil de galerie de grenzen tussen verschillende domeinen verleggen. Veerle gaat daarbij steeds op zoek naar makers met een sterke inhoud en een gevoel voor imperfectie. Ze werkt met kunstenaars die genre-overschrijdend werken en hun comfortzone durven verlaten. De vraag of het kunst, design of architectuur is, is irrelevant binnen het interdisciplinaire bereik van de galerie. 

Grafisch en digitaal design

 • Eric Leurquin werkte gedurende negen jaar als design director bij BBDO Belgium. Hij had er onder meer de leiding over de (re)branding van Lotus cars, Stad Brussel, Port of Antwerp, D'Ieteren en Fluvius. Sinds midden 2022 werkt Eric voor WeWantMore Studio, een ontwerpstudio gespecialiseerd in branding en interieur. Hij legt er zich als creative director toe op design en branding.
 • Sang Vandenbosch is art director en grafisch ontwerper bij Bureau BoschBerg. Het team heeft een grote expertise opgebouwd in het ontwerpen van visuele identiteiten. Typerend is het combineren van beeld en typografie op een persoonlijke manier, met veel aandacht voor inhoud, uitgedaagd door de visie van de opdrachtgever. Bureau BoschBerg ontwerpt onder meer voor Toneelhuis, STAM, Modemuseum Hasselt en Werchter Boutique en won in 2021 de Henry van de Velde Young Talent Gold Award.

Meubelen en interieur

 • Frederik Delbart ontwerpt meubelen, verlichting en producten. Hij werkt vaak met materialen als steen, hout, glas en metaal. Zijn methode is hands-on in elke stap van het ontwerp- en creatieproces, met oog voor duurzaamheid, technologie en vakmanschap. Frederik ontwerpt zowel voor merken als voor particuliere opdrachtgevers met zijn eigen edities. In 2018 werd hij verkozen tot Designer van het Jaar. 
 • Vincent Meurisse is CEO van Collective, een agentuur voor meubel- en verlichtingsmerken. Het werkterrein van Collective is België en Luxemburg. Voor die regio is het bedrijf de hoofdverdeler voor elf merken. Vincent heeft een jarenlange ervaring opgebouwd als agent voor internationale high-end designbedrijven zoals MDF Italia, Paola Lenti en Vibia.

Industrieel en productdesign

 • Koen Elsen is al meer dan dertig jaar actief in de wereld van design en innovatie. Na zijn opleiding productontwikkeling in Antwerpen trok hij naar Milaan om er de knepen van het vak te leren. Daarna keerde hij terug naar België en richtte hij Achilles Design op. Koen beschikt als designer én bedrijfsleider over een uitgebreide expertise in verschillende design- en innovatiedisciplines: productontwerp en engineering, brand strategy en design, service design, innovation en growth services, digital en spatial design.
 • Vic Cautereels is productdesigner van people-centered design experiences. Hij is daarnaast hoofd van Studio TurnAround aan de Design Academy Eindhoven. Tijdens zijn internationale carrière ontwikkelde hij een bijzondere affectie/aversie voor plastics. Hij was actief als Global Vice President Design in DeSter, leverancier van food-service-oplossingen aan de luchtvaartindustrie, en daarvoor Director Design EMEA voor Tupperware Brands. Hij studeerde industriële vormgeving aan het NHIBS Antwerpen.

Voor wie?

Voor startende ontwerpers die al een portfolio hebben opgebouwd, maar er graag een kritische blik op willen. Dit event richt zich niet tot pas afgestudeerden.

Praktisch

 • Dit event vindt plaats op 10 oktober in De Studio in Antwerpen.
 • De gesprekken vinden plaats tussen 9u30 en 12u40. Een gesprek duurt 30 minuten. Je gaat twee gesprekken aan.
 • Een ticket kost 20 euro.
 • Inschrijven kan tot 27 september via deze link.
 • Wanneer je je hebt ingeschreven, stuur je ten laatste op 27 september je digitale portfolio door naar hanne.debaere@flandersdc.be. Enkel dan is jouw inschrijving geldig. Je brengt je (digitale of fysieke) portfolio de dag zelf mee.
 • Bij selectie word je ten laatste op 3 oktober verwittigd van het exacte uur waarop je verwacht wordt voor het gesprek met de experts. Wanneer je niet wordt geselecteerd, krijg je ten laatste op 3 oktober daarvan bericht. We zorgen dan voor een snelle terugbetaling van het inschrijvingsbedrag.
 • Wacht niet te lang om in te schrijven want de plaatsen zijn beperkt.
Datum

10 oktober 2023

09:30 - 12:40

Locatie

De Studio
Maarschalk Gerardstraat 4

2000 Antwerpen, Belgium

Toon op Google Maps

Organisator

Flanders DC

Prijs

20 euro

Andere activiteiten