Responsible Fashion Series

Kan mode de wereld redden? Dat is de centrale vraag tijdens de Responsible Fashion Series, een prestigieus interdisciplinair congres dat van 20 tot 22 oktober in Antwerpen georganiseerd wordt.

Tien jaar geleden zagen de Responsible Fashion Series het levenslicht. Onderwijsinstellingen in de modesteden Londen, Parijs, Milaan en New York richtten het internationale netwerk op. Sindsdien werden er op diverse locaties wereldwijd congressen georganiseerd. Dit jaar is het de beurt aan Antwerpen: op 20, 21 en 22 oktober vinden er heel wat interessante lezingen en workshops plaats. Het gaat om een hybride congres, dat zowel live als virtueel gevolgd kan worden.

“De heropening van het Modemuseum is een ideaal momentum om Antwerpen als modestad nog eens in de kijker te zetten”, vertelt prof. Annick Schramme (UAntwerpen). De Antwerpse universiteit organiseert het congres, in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, de Antwerp Management School, het MoMu en met steun van Stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen. 

Tal van bekende namen

Kan mode de wereld redden? Dat is de centrale vraag van het congres. Schramme: “De modesector staat immers voor ontzettend grote uitdagingen, zeker na corona. Het is wereldwijd een van de meest vervuilende industrieën, de ‘fast fashion’ en het hyperconsumentisme hebben hun grenzen bereikt. Wat is nog de rol van de creatieve ontwerper in de toekomst? Hoe kunnen we de transitie maken naar een meer circulaire en lokale mode-industrie? En wat zijn duurzame businessmodellen en innovaties? Het zijn maar enkele thema’s die tijdens dit congres aan bod zullen komen.”

Heel wat bekende namen uit de modewereld, uit binnen- en buitenland, treden aan op het congres. Linda Loppa, in de jaren tachtig directeur van de modeafdeling op de Antwerpse Academie, net zoals Kate Fletcher, dé autoriteit op het vlak van mode en duurzaamheid (met haar recente essay Earth Logic) en Ben Barry, de nieuwe directeur van Parson's in New York, een van de bekendste design schools, komen aan het woord. Het congres start met een gesprek met Walter Van Beirendonck.

Expo in Wintertuin

Dit internationaal congres biedt de unieke kans aan onderzoekers, educators, ondernemers en creatieven om met elkaar in discussie te gaan en kennis te maken met andere innovators uit de modesector in Vlaanderen en ver daarbuiten.

Tijdens het congres vindt in de Wintertuin van de Academie (Mutsaardstraat 31, 2000 Antwerpen) ook een tentoonstelling plaats met artistieke projecten die op een heel eigen manier een antwoord willen bieden op de vraag Can fashion save the world?. Zo is er een project uit Roemenië dat duurzame jeans uit hennep ontwikkelt of een designer uit Taiwan die uitlegt hoe je je eigen outfit kan maken uit gerecycleerd materiaal.  Iedereen kan er dus inspiratie opdoen voor een meer duurzame modesector.

Programma

Het volledige programma is te vinden op de website van de Universiteit Antwerpen.

Datum

20 oktober tot 22 oktober 2021

Organisator

UAntwerp

Prijs

gratis

Andere activiteiten