The Big Conversation on Alternatives

Hoe zouden we kunst en wereld vormgeven als we ze vandaag opnieuw konden uitvinden? Vanuit concrete praktijken of wervende utopieën gaan 10 bijzondere persoonlijkheden aan evenveel tafels in dialoog met het publiek over alternatieven voor ons gangbare ontwerp van de werkelijkheid.

Vanuit hun eigen ervaring geven deze pioniers, artiesten en/of onderzoekers een inkijk in hoe het ook anders kan. Hoe je een carrière als model kan opgeven om in de grond te gaan wroeten. Hoe je op internet ook zelf televisie kan gaan maken. Hoe de beeldvorming in onze filmcultuur bepaald is door ideeën over kleur, en hoe je die eigenhandig kan keren. Hoe het onderwijs, de financiële wereld en het migratiebeleid niet hoeven te zijn zoals we ze kennen. Evidenties gaan eraan.

Kunnen de principes van deze sprekers ook andere mensen en structuren inspireren? De fundamenten van de oude wereld opnieuw in de steigers zetten en onze werkelijkheid anders vormgeven is een kwestie van denken én doen. En van dialogeren. En zeker dat laatste is precies wat er op deze avond gebeurt. Je kan direct mee praten of open vragen stellen.

Het theaterpodium is omgetoverd tot een club voor dialoog. Aan verschillende tafeltjes, verspreid over het podium, kunnen maximaal tien bezoekers aanschuiven om telkens gedurende 50 minuten met een van de sprekers in een open gesprek te gaan. Zo kan iedereen drie gesprekken doen, onderbroken door pauzes met de mogelijkheid om te drinken en iets kleins te eten.

Sprekers

 • Abbie Boutkabout & Kristof Bilsen over alternatieve filmdistributie, vanuit hun nomadische cinema
 • Ama Koranteng Kumi over de uitdagingen voor musea en hun collecties
 • An Van Dienderen, Rosine Mbakam en Natalie Gielen over blinde vlekken in filmmaken (als het op dekolonisering aankomt)
 • Blaise Turikumwe over afrofuturisme, nav de eerste afrofuturistische musical in België
 • Corazon De Raeymaecker over haar keuze om haar leven om te gooien en zich aan gemeenschapslandbouw te wijden
 • Gitte Van den Bergh over het gebruik van on(der)benutte ruimte als antwoord op onze steeds verder toenemende bezetting van de natuur
 • Karim Ettourki over erfgoed in tijden van superdiversiteit
 • Mike De Ridder over zelf media maken (en wat dat voorheeft op de reguliere media)
 • Saïd El Majdoub over een noodzakelijke andere kijk op geld (en hoe het te gebruiken)
 • Samira Attilah over de nieuwe werkelijkheid van vluchtelingenkampen
 • Wim Cuyvers over de logische stap van architect naar forestier, en weer terug
 • Yourin Spitler over de geest van het fokovisme, een nieuwe kunststroming

Presentatie

Concept

The Big Conversation is een concept van de Beursschouwburg in Brussel, maar wordt in Antwerpen georganiseerd door kunstenwerkplaats Detheatermaker en alternatieve media Kif Kif Beweging en rekto:verso, ondersteund door deSingel.

Datum

20 maart 2019

19:00

Locatie

deSingel
Desguinlei 25

2018 Antwerpen, België

Toon op Google Maps

Organisator

deSingel en Detheatermaker

Prijs

5 euro

Andere activiteiten