Vitra Summit 2020

Ons beeld van ruimte is dit jaar drastisch veranderd: we begonnen omgevingen te vermijden die we delen met onbekenden of waar toevallige ontmoetingen zouden kunnen plaatsvinden. Overheden wereldwijd riepen op om thuis te blijven. Bedrijven werden gedwongen deel te nemen aan het massaexperiment van telewerken. Daarom organiseert Vitra op 22 en 23 oktober een Vitra Summit waar sprekers uit uiteenlopende industrieën hun licht laten schijnen over hoe de crisis het wonen en werken beïnvloedt.

Tijdens de twee dagen durende Vitra Summit wil Vitra verder gaan dan de voor de hand liggende implicaties. Vitra gelooft dat onze omgeving onze gedachten en gevoelens voortdurend vormgeeft. Binnenruimtes kunnen een verschuiving in de bedrijfscultuur realiseren, voor een nieuw elan zorgen en het welzijn van gebruikers beïnvloeden. Vitra is overtuigd van de kracht van menselijke vindingrijkheid en innovatie. Het is nu het moment om na te denken over wat de pandemie betekent voor de toekomst van geweldige werkplekken en de functie van onze woningen.

Nooit moesten werkruimtes, woningen en publieke ruimtes zo dringend aangepast worden. Zelden stelden we collectief de functie van deze ruimtes zo grondig in vraag. Tijdens Vitra Summit hebben we wetenschappers, creatievelingen, bedrijfsleiders, een chef-kok en zelfs atleten uitgenodigd om hun inzichten te delen. Dit door Vitra georganiseerde uitwisselingsplatform zal veel verder gaan dan alleen meubilair.

Vier hoofdthema's

  • The human and the office

Zoom, Skype, Teams. In slechts enkele maanden tijd zijn we specialisten geworden op vlak van het gebruik van diverse online platforms om onze collega’s, vrienden en families te zien. Maar biedt deze nieuwe manier van ontmoeten of vergaderen ons dezelfde voldoening en dezelfde resultaten? Zullen we het kantoor missen als het verdwijnt? En hoe kunnen we interacties in werkruimtes opnieuw vorm geven met het oog op meer digitale interactie? Die vragen komen aan bod tijdens het eerste deel van de Vitra Summit. Deze sessie omvat gesprekken met interieurarchitect Sevil Peach, het ontwerpersduo Barber Osgerby, INSEAD-professor Gianpiero Petriglieri en anderen.

  • Design matters

Bestaat er zoiets als goed of slecht materiaal? Of enkel een correct en verkeerd gebruik ervan? Welke impact hebben cirssisen uit het verleden gehad op interieurs doorheen de geschiedenis? Tijdens deze sessie gaan we in gesprek met Christian Grossen Rasmussen, Chief Design Officer bij Vitra. Moderator van dienst is Jan Boelen, de creatief directeur van Atelier Luma. Andere deelnemers zijn industrieel ontwerper Konstantin Grcic, Princeton-professor Beatriz Colomina en freelance schrijver Kyle Chayka.

  • Dynamic spaces

De voorbije maanden hebben bewezen dat kantooromgevingen met een flexibel, wendbaar design een duidelijk voordeel hebben: ze kunnen gemakkelijk worden aangepast aan veranderende gezondheidsoverwegingen en werkpatronen. Tegelijkertijd krijgen ook onze woonruimtes nieuwe functies. Deze sessie bestaat uit enkele gesprekken met Sharon Johnston, stichtend partner van het in LA gevestigde architectenbureau Johnston Marklee, David Allemann, medeoprichter van het wereldwijde schoenenmerk On, Nora Fehlbaum, CEO van Vitra, Ilse Crawford, oprichter van Studicilse, Aric Chen, Curatorial Director Design Miami, en vele anderen.

  • Remote world

We hebben de afgelopen maanden hoge eisen gesteld aan onze woningen. Toen we ons terugtrokken in deze veilige havens, moesten ze dienst doen als kantoor en school, speeltuin en fitnessruimte, restaurant en bioscoop. We zullen meer tijd thuis blijven doorbrengen: enige mate van telewerken is, althans voorlopig, een blijvende trend. Zal onze vrijheid om thuis te werken ervoor zorgen dat er meer en meer mensen de stad uit trekken? In dit deel van het programma onderzoeken we het nieuwe evenwicht tussen werk en privéleven en de impact van telewerk op steden, bedrijven en woningen, met gasten zoals conservator en criticus Beatrice Galilee uit New York, creatief directeur van de Design Academy Eindhoven Joseph Grima, architect en stedenbouwkundige Stefano Boeri en anderen.

Praktische informatie

Het overzicht van het volledige progamma en alle sprekers is te ontdekken op de website van Vitra Summit. De Vitra Summit is gratis en toegankelijk voor iedereen. Schrijf je dus nu in om je persoonlijk ticket te ontvangen. Na het voltooien van de inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met een link naar het ticketplatform.

Datum

22 oktober tot 23 oktober 2020

Organisator

Vitra

Prijs

gratis

Andere activiteiten