Vlaanderen stimuleert eXtended Reality

VLAIO lanceert een eerste oproep om ondernemers de kans te geven de mogelijkheden en toepassingen van XR-technologie grondig te verkennen.

Sterk economisch en maatschappelijk potentieel

De technologie voor Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR), samen ook gekend als eXtended Reality (XR), is ondertussen vrij matuur. Het economisch en/of maatschappelijk potentieel van deze technologie is groot, zeker voor het Vlaams bedrijfsleven. Toch kennen we momenteel relatief weinig toepassingen buiten de ontspanningswereld (gaming). Het ontwikkelen van XR-technologie kan een grote sprong zijn met een onduidelijke return on investment. Op vraag van de Vlaamse Regering lanceert VLAIO daarom een eerste oproep om bedrijven en organisaties de kans te geven de mogelijkheden van XR grondig te verkennen.

Nieuwe XR-toepassingen voor Vlaanderen

Het doel van de nieuwe oproep is om de ontwikkeling en implementatie van nieuwe XR-toepassingen in Vlaanderen te stimuleren. XR-technologie kan voor zowat alle sectoren opportuniteiten creëren, denk maar aan industrie, zorg, ontspanning, onderwijs, overheid, enzovoort. Ook kunnen XR-toepassingen zich richten op alle aspecten van de bedrijfsvoering gaande van HR, marketing, sales, opleiding, productie, productontwikkeling, kwaliteitszorg, onderhoud (op afstand), … 

VLAIO wil met deze oproep de creatie van specifieke demonstratoren of ‘Proof of Concepts’ ondersteunen. Deze demo-activiteiten moeten het Vlaamse bedrijfsleven in staat stellen om de opportuniteiten, voorwaarden en relevantie van XR te evalueren. De resultaten van de projecten zullen dan ook gebruikt worden om andere ondernemingen aan te zetten de sprong te wagen.

Sterke innovatie door samenwerking

De oproep is toegankelijk voor XR-opdrachtgevers (bedrijven of organisaties), die een case met economische en/of maatschappelijke waarde aanleveren, en XR-aanbieders, die over kennis van de technologie beschikken en demo-activiteiten kunnen uitwerken. De betrokken partijen organiseren zich in een samenwerking tussen XR-opdrachtgevers, XR-aanbieders en eventueel onderzoekscentra, profit – en non-profitorganisaties en andere partners. 

De oproep hoopt in het bijzonder XR-toepassingen voor werving (STEM), levenslang leren en (langer) kwaliteitsvol werken te ondersteunen, alsook projecten die de economische en maatschappelijke voordelen (kosten/baten) kunnen aantonen. De demonstrator en de resultaten van de evaluatie van het project zullen voor iedereen beschikbaar zijn en ruim verspreid worden.

Hoe aanvragen?

Projectaanvragen moeten online ingediend worden. Het onlineplatform is vanaf 3 juni beschikbaar via www.vlaio.be/xr. Meer informatie over de oproep, de infosessies, de voorbesprekingen en de aanvraagprocedure vind je ook terug op deze website. Schrijf je ook hier in voor de infosessie en/of voorbespreking op 7 juni. De deadline voor het indienen van deze subsidieaanvraag is 30 augustus 2019 om 12 uur.

Heb je nog vragen? Stuur een e-mail naar xr@vlaio.be

Datum

7 juni 2019

10:00

Locatie

Ellipsgebouw, lokaal 0.04
Koning Albert II-laan 35

1030 Brussel, België

Toon op Google Maps

Organisator

Agentschap Innoveren & Ondernemen

Prijs

gratis

Andere activiteiten