Webinar: Auteursrechten, licentie en overdracht

Georganiseerd door
Flanders DC

Foto’s, illustraties, logo’s, teksten, productvormen,… Indien jij daarbij iets origineels creëert, ben je auteur en heb je daarop auteursrechten. Wil iemand anders deze gebruiken of werk je samen aan hetzelfde ontwerp? Dan horen duidelijke afspraken gemaakt te worden: voor hoe lang en waar, krijg je een vaste vergoeding los van jouw fee voor geleverd werk of een percentage van de opbrengst die het werk oplevert? We zetten de essentials en mogelijkheden op een rijtje.

Gaat het nu over freelancers die creëren in opdracht of over een samenwerking tussen twee of meerdere creatieven die zelf initiatief nemen: afspraken over intellectuele eigendom worden vaak maar half gemaakt en kunnen nadien zorgen voor conflicten over wat nu de oorspronkelijke bedoeling was. 

Tijdens dit webinar gaan we dieper in op hoe je het gebruik van je werk kan regelen. Wat kan je overdragen, wat moet er in het contract staan en wat zijn gangbare percentages? Hoe kan je voor jezelf meerwaarde en potentieel maximaliseren? We laten ook niet na het even te hebben over preventie in contracten als de samenwerking spaak loopt: Men vergeet al te vaak daaraan te denken bij de start, wat nadien kan zorgen voor onzekerheid en frustraties wanneer de zaken toch niet lopen zoals was verwacht.

Voorbereiding

Het webinar over auteursrechten en fiscaliteit dat je hier kan herbekijken is een goede voorbereiding voor dit webinar. 

Voor dit webinar is het niet nodig om specifieke software te downloaden. Je schrijft je hieronder in en ontvangt een bevestigingsmail met de link naar het webinar. Vergeet het webinar zeker niet in je agenda te zetten. 

Spreker

Françoise Carlier werkt al sinds 1994 als juriste in de creatieve sector, vertrekkende vanuit de audiovisuele media. Ze kreeg internationale praktijkervaring bij het bekende merk Kuifje en bij Studio 100, waar ze het management van de intellectuele eigendom van de groep mee vorm gaf gedurende 11 jaar. Zij ondersteunt vandaag als advocate ondernemers in een brede waaier aan creatieve sectoren, met een hart en veel begrip voor de denkwijze van de mensen die er werken.  

Voor wie?

Voor creatieve ondernemers wiens creaties door derde partijen worden gebruikt en hun auteursrechten goed geregeld willen hebben.

Praktisch

  • 22 september, 10u - 11u
  • Ruimte voor Q&A
  • Deelname: gratis mits inschrijving vooraf
  • Enkel voor creatieve freelancers

Schrijf je hier in

Datum

22 september 2020

10:00

Organisator

Flanders DC

Prijs

gratis

Andere activiteiten