Ga mee op werkbezoek naar Roemenië of Tsjechië!

Kunstenpunt organiseert een werkbezoek rond muziek, podiumkunsten en beeldende kunst aan Boekarest (20-22 februari) en Brno (2 april 2019) en Praag (3-5 april). Naast multidisciplinaire activiteiten worden er ook een aangepaste programma’s per discipline voorzien met bezoeken aan instellingen, organisaties, en kunstenaars.

Roemenië

Kunstenpunt heeft kunstenaars Erika Olea en Dragos Olea van het kunstenaarscollectief Apparatus 22 (Boekarest, Brussel) uitgenodigd om dit werkbezoek samen te stellen in nauwe samenwerking met StudioBasar dat werkt rond artistieke stedelijke interventies. De kunstscene in Boekarest is bijzonder levendig en bestaat uit belangrijke kunstinstellingen en nieuwe initiatieven van kunstenaars. Ook de stadsplanning en architectuur zijn bepalend en inspireren tot artistieke interventies.

Het werkbezoek is gericht op beeldende kunst, performance (snijlijn beeldende kunst en podiumkunsten) en geluidskunst. Open voor kunstenaars, programmatoren, curatoren, producenten en onderzoekers.

Programma

Het programma zal bestaan uit een miniconferentie over de plaats van kunst in het huidige politiek en cultureel klimaat, werkbezoeken aan instellingen en organisaties, bezoeken aan artistieke interventies in de stad en individuele ontmoetingen met kunstenaars.

Voorlopige lijst van instellingen en organisaties (deze lijst kan aangepast worden in samenspraak met de deelnemers):

 • MNAC, Museum voor hedendaagse kunst
 • MNAR, Museum voor moderne kunst
 • Salonul de Projecte, ruimte voor opkomend talent beeldende kunst
 • P-U-N-C-H: initiatief rond kunstenaarsboeken
 • Tranzit Bucharest, onafhankelijke kunstruimte
 • ODD, nomadisch initiatief rond poëzie, geluidsprojecten, performance, lezingen en residenties
 • StudioBasar, artistieke interventies en onderzoek rond ruimte en architectuur
 • Macaz, ruimte voor kunst en activisme, met performances, theater en muziekoptredens
 • Sambata Sonora, initiatief rond geluidskunst
 • Sandwich, artist-run ruimte
 • Solitude Projects, performancekunst projecten

Deelname en selectie

Kunstenpunt nodigt een groep van twaalf mensen uit de sector uit om deel te nemen aan het programma. Voor individuele kunstenaars, onafhankelijke curatoren en programmatoren en structureel gesubsidieerde organisaties onder de 300.000 euro voorziet Kunstenpunt de betaling van het verblijf en een vergoeding van 150 euro als bijdrage in de reiskosten. Medewerkers van gesubsidieerde organisaties boven de 300.000 euro betalen hun eigen reis en verblijf. Alle deelnemers krijgen lokaal vervoer en één maaltijd per dag aangeboden.

Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen tot maandag 10 december 2018 om 17u door een mail in het Engels te sturen naar Dirk De Wit met daarbij je naam, je contactgegevens (telefoon, e-mailadres), je cv (waaruit drie jaar actieve betrokkenheid bij het Vlaamse kunstenveld blijkt) en je motivatie omtrent uitwisseling met partners in Boekarest. De aanvragen worden beoordeeld door het Team Internationaal van Kunstenpunt.

Resultaten worden bekend gemaakt in die week van 10 december. Een update van het programma zal gepubliceerd worden begin december. Stuur een mail aan Dirk De Wit indien je interesse hebt in de update alvorens te appliceren.

Voorwaarden

Wie zich kandidaat wilt stellen, moet rekening houden met volgende voorwaarden:

 • beschikbaar zijn op 20, 21 en 22 februari 2019;
 • ten minste drie jaar actief betrokken zijn bij de professionele kunstensector in Vlaanderen/Brussel;
 • een duidelijke motivatie en een toekomstperspectief hebben rond samenwerking met kunstscene in Boekarest;
 • bereid zijn om na afloop een verslag te schrijven over je deelname.

Dit  werkbezoek aan Boekarest wordt georganiseerd door Kunstenpunt in het kader van Europalia Romania 2019.

Tsjechië

De voorbije tien jaar heeft de kunstscene in Praag en Brno een nieuwe dynamiek ontwikkeld die resulteert in een aantal nieuwe multidisciplinaire kunstplekken en festivals, naast de vaste waarden in de muziek, beeldende kunst en podiumkunsten. Het bezoek aan Brno bestaat uit één middag, namiddag en avond en is optioneel. Het programma in Praag zal starten met een gesprek tussen de deelnemers en vertegenwoordigers uit de Praagse kunstscene over het kunstenveld en beleid in Praag, en zal verder bestaan uit werkbezoeken aan instellingen en organisaties, en individuele ontmoetingen met kunstenaars. Elke dag is er één multidisciplinaire activiteit voorzien, daarnaast verlopen de werkbezoeken per kunstdiscipline.

Programma

Het werkbezoek wordt samengesteld door het Czech Arts and Theatre Institute in Praag en de Algemene Vertegenwoordiging van de Vlaamse Regering (David Maenaut en Andrea Bednorova) in samenwerking met Kunstenpunt. Zowel kunstenaars en gezelschappen/ensembles, programmatoren en curatoren, producenten of managementbureau’s uit alle disciplines kunnen zich kandidaat stellen.

Deze evenementen, organisaties en locaties komen in aanmerking voor een plaatsbezoek (deze lijst kan aangepast worden in samenspraak met de deelnemers):

Brno
 • Muziek: Jazzfest, Central European Music Agency, Brno Philharmonic, Janáček Brno.
 • Podiumkunsten: National Theatre & Opera Brno, Centre for experimental Theatre.
Praag
 • Multidisciplinair: gemeenschappelijk programma met inleiding op Zzech art scene en parallel sessies per kunstdiscipline, werkbezoek aan DOX en Meet Factory.
 • Podiumkunsten: Archa, Ponec, La Fabrika, Jatka 78, 4+4 days festival, Tanec Praha, Malá inventura, Cirkopolis, Czech Dance Platform.
 • Muziek: Czech Philharmonic, FOK, Collegium Marianum, Dvorakova Praha, Prague Spring, Prague Radio Symphony Orchestra, Contempuls, Ostrava Centre for New Music (NODO festival, Ostrava Days), Berg Orchestra.
 • Beeldende kunst: National Gallery, Centre for Contemporary Art, Rudolfi num Gallery, The Futura Centre for Contemporary Art, Jelení Gallery, Karlin Studios, kunstgaleries en ontmoetingen met kunstenaars.

Deelname en selectie

Kunstenpunt nodigt een groep van achttien mensen uit de sector uit om deel te nemen aan het programma. Voor individuele kunstenaars, onafhankelijke curatoren en programmatoren en structureel gesubsidieerde organisaties onder de 300.000 euro voorziet Kunstenpunt de betaling van het verblijf en een vergoeding van 150 euro als bijdrage in de reiskosten. Medewerkers van gesubsidieerde organisaties boven de 300.000 euro betalen hun eigen reis en verblijf. Alle deelnemers krijgen lokaal vervoer en één maaltijd per dag aangeboden.

Het definitief programma wordt gemaakt op basis van het profiel van de deelnemers. Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen door maandag 10 december 2018 (voor 17u) een mail in het Engels te sturen naar Marijke De Moor met daarbij je naam, je contactgegevens (telefoon, e-mailadres), je cv (waaruit drie jaar actieve betrokkenheid bij het Vlaamse kunstenveld blijkt) en je motivatie omtrent uitwisseling met partners in Praag en Brno. Geef ook aan of je interesse hebt in het programma in Brno. De aanvragen worden beoordeeld door het Arts and Theatre Institute en Kunstenpunt. Resultaten worden bekend gemaakt in die week van 10 december.

Voorwaarden

Wie zich kandidaat wilt stellen, moet rekening houden met volgende voorwaarden:

 • beschikbaar zijn op 3, 4 en 5 april 2019 (en op 2 april indien de optie Brno werd gekozen); 
 • ten minste drie jaar actief betrokken zijn bij de professionele kunstensector in Vlaanderen/Brussel;
 • een duidelijke motivatie en een toekomstperspectief hebben rond samenwerking met kunstscene in Praag (en Brno indien deze optie werd gekozen);
 • bereid zijn om na afloop een verslag te schrijven over je deelname.

Heb je nog vragen?

Roemenië: contacteer Dirk De Wit via dirk@kunsten.be.

Tsjechië: contacteer Marijke De Moor via marijke@kunsten.be.

Datum

10 december 2018

Organisator

Kunstenpunt

Prijs

Andere activiteiten