Wiki Women Design: Edit-a-thon Design Museum x Flanders DC

Georganiseerd door
Flanders DC

Het Vlaams Architectuurinstituut wil met Wiki Women Design vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op de ontworpen omgeving in België – van (interieur)architectuur en grafisch ontwerp tot mode en productdesign – aan het licht brengen. Vele vrouwelijke ontwerpers bleven onder de radar van erfgoedinstellingen, onderzoekers en verzamelaars, en daarmee ook buiten beschouwing van de canon. Dit project beoogt met Wikipedia edit-a-thons of schrijfsessies de bijdrage van vrouwen te registreren en te ontsluiten op Wikipedia en deze achterstand in te halen.

Het project

Veel vrouwelijke ontwerpers bleven onder de radar van onderzoekers, musea, archiefinstellingen, curators en verzamelaars. Wiki Women Design wil vrouwelijke ontwerpers en hun bijdragen aan het cultureel erfgoed uit de schaduw van de geschiedenis halen. Een betere erfgoedzorg, inclusief de registratie van deze actoren via de infrastructuur van Wikimedia, draagt ertoe bij om de zichtbaarheid te verbeteren en bronnen beschikbaar en bekend te maken.

Lees meer over het project.

Projectpagina op Wikipedia

De Wikipedia-projectpagina zal gedurende het project dienen als een plaftorm voor de Wiki Women Design edit-a-thons en een verzamelplaats voor kennis en bronnen, en zal dus ook de komende maanden blijven groeien.

Ontdek de projectpagina.

Schrijfsessies

Iedereen die wil bijdragen aan Wiki Women Design, kan deelnemen aan een van de Wikipedia edit-a-thons die het Vlaams Architectuurinstituut in 2021 organiseert in samenwerking met de projectpartners.

Op 16 juni 2021 organiseert het Vlaams Architectuurinstituut in samenwerking met het Design Museum Gent en Flanders DC een Wikipedia edit-a-thon om artikels aan te maken, te vervolledigen of te vertalen over een vrouw en/of de stempel die ze drukte op de Belgische ontworpen omgeving. Deze editie zal zich focussen op hedendaagse vrouwelijke ontwerpers in België. Deelnemers zullen zich kunnen verdiepen in ontwerpers die vertegenwoordigd zijn in de collectie van het museum, alsook designers die uitgelicht werden in de publicaties van Design Vlaanderen en Flanders DC (Kwintessens, Triënnale voor Vormgeving en Henry van de Velde Awards). 

Ontdek alle schrijfsessies.

Ambassadrices

Vijf vrouwen die hun stempel drukken op het hedendaagse ontwerp- en architectuurveld in België herkennen in Wiki Women Design een belangrijk project dat ze graag ondersteunen en waaraan ze willen bijdragen. Oana Bogdan, Sara De Bondt, Stefanie Everaert, Caroline Lateur en Linde Freya Tangelder motiveren waarom het project van belang is, en hoe het volgens hen een verschil kan maken voor een meer gelijkwaardige genderrepresentatie in de ontwerpsector- en geschiedschrijving.

Lees het interview met ambassadrices Oana Bogdan en Sara De Bondt in ons magazine.

Ontdek alle ambassadrices.

Partners

Een groep van experten stuurt het project inhoudelijk aan. De groep omvat zowel profielen met inhoudelijke expertise over ontwerpgeschiedenis en hedendaags ontwerpdisciplines, als specialisten op het vlak van Wikimedia-projecten.

Ontdek de partners.

Meld een archief of collectie

Heb je interesse in dit project of wil je graag bijdragen als organisatie, onderzoeker of vrijwilliger? Ben jij in het bezit van archiefmateriaal over vrouwen die een impact hadden op de ontworpen omgeving in België of heb je weet van archiefmateriaal of collecties die zich bij andere organisaties of privépersonen bevinden? Laat het ons weten!

Ga naar de oproep.

Datum

16 juni 2021

09:30

Locatie

Design Museum Gent
Jan Breydelstraat 5

9000 Gent, België

Toon op Google Maps

Organisator

Vlaams Architectuurinstituut, Flanders DC en Design Museum Gent

Prijs

gratis

Andere activiteiten