Nood aan advies of begeleiding?

Onderneem je of heb je plannen in de design- of modesector en heb je een vraag? Geef in het vragenvenster aan waarnaar je op zoek bent en je krijgt meteen een antwoord. Meer info vind je ook in onze ondernemersgids.

Heb je een specifieke vraag of zoek je een kritisch klankbord voor je creatieve project, onderneming of organisatie? Vul onderstaand formulier in. Onze adviseurs geven in alle vertrouwen persoonlijk en kosteloos advies in alle fasen van je ondernemerschap. 

Heb je een vraag of zoek je informatie?

Ik heb een vraag over

Maak je vraag wat specifieker:

Maak je vraag wat specifieker:

Maak je vraag wat specifieker:

Maak je vraag wat specifieker:

Maak je vraag wat specifieker:

Maak je vraag wat specifieker:

Maak je vraag wat specifieker:

Maak je vraag wat specifieker:

Maak je vraag wat specifieker:

Maak je vraag wat specifieker:

Maak je vraag wat specifieker:

Maak je vraag wat specifieker:

Maak je vraag wat specifieker:

Er bestaan tal van initiatieven, organisaties en programma’s die de creatieve sector ondersteunen. Op onze sectorkaart vind je een overzicht van de belangrijkste organisaties in elke subsector.

Bekijk de sectorkaart

In onze online ondernemersgids ontdek je welke vragen je jezelf moet stellen om je plannen kritisch onder de loep te nemen en ze te ontwikkelen tot een concreet concept.

Lees meer

Met onze template voor een businessplan leer je hoe je een businessplan opstelt.

Download template

In onze ondernemersgids zetten we de opties op een rijtje en helpen je een keuze te maken.

Lees meer

Naast een concept en een plan moet je ook heel wat praktische zaken in orde brengen om je project effectief te kunnen uitvoeren. Je moet een aantal wettelijke verplichtingen nakomen en bepaalde registraties regelen. Hier vind je een overzicht.

Lees meer

Je kan als ondernemer een beroep doen op professionals die ‘administratie’ als moedertaal hebben. Je wist wellicht al dat je maar beter een boekhouder onder de arm neemt, maar er zijn nog tal van andere organisaties die jou de bomen door het bos van de administratie kunnen laten zien.

Lees meer

Op Kopiloot, een online databank van zakelijke dienstverleners met expertise in de creatieve sector, vind je hulp op boekhoudkundig, juridisch, financieel en strategisch vlak

Ga naar Kopiloot

Misschien krijg je grijze haren bij het idee aan facturen en excelletjes en berekeningen en inkomsten en uitgaven, maar het voeren van een boekhouding is wettelijk verplicht. In onze gids lees je hoe je dit kan aanpakken!

Lees meer

Met onze kasplanningstool kan je op maandelijkse basis makkelijk je inkomsten en uitgaven in kaart brengen en zo je financiële situatie beter opvolgen.

Download kasplanningtool

Met onze videotutorial en template kan je onmiddellijk aan de slag om een financieel plan voor de komende jaren te maken.

Download template

Alle Belgen moeten belastingen betalen, dus jij als ondernemer ook. Weinig kaas van gegeten? In onze ondernemersgids leggen we je uit welke belastingen er allemaal zijn en hoe ze berekend worden.

Lees meer

Wanneer je iets verkoopt, moet je een factuur opmaken. In onze ondernemersgids vertellen we je wat je minimaal op je factuur moet vermelden.

Lees meer

Zowel de provinciale, de Vlaamse, de federale als de Europese overheden kennen steunmaatregelen toe die interessant kunnen zijn voor wie actief is in de creatieve sector. In onze ondernemersgids maken we je wegwijs in de meest relevante algemene en sectorspecifieke maatregelen.

Lees meer

In onze ondernemersgids geven we een overzicht van types van investeerders en leggen we je uit hoe ze te werk gaan.

Lees meer

Er bestaan verschillende opties om geld te lenen. In onze ondernemersgids geven we je een aantal tips mee en bieden we je een overzicht aan.

Lees meer

In onze ondernemersgids zetten we je op weg met uitleg over hoe crowdfunding werkt, wat de belangrijkste crowdfundingplatformen zijn en hoe je met het Crowdfunding Canvas je eigen campagne kan uitwerken.

Lees meer

Met het Groeicanvas kan je je groeimogelijkheden verkennen op vlak van je strategie, financiële gezondheid, interne werking, team, verkoop & marketing en leiderschap.

Download Groeicanvas

Een idee of concept kan je niet beschermen. Ideeën zijn in de regel namelijk vrij te kopiëren. Maar een officiële datum toekennen aan je ideeën helpt je wel om later te bewijzen wanneer jouw idee is ontstaan.

Lees meer

Op deze site vind je checklists bij het opstellen van een (algemene) overeenkomst, agentuur-, distributie- en licentieovereenkomst. Daar kan je gaan spieken welke elementen je zeker moet opnemen in bepaalde types contracten.

Lees meer

Niet enkel voor grote bedrijven zijn merken belangrijk. Ook kleinere ondernemingen kunnen eronder lijden als anderen je merk namaken of een merk gebruiken dat erg lijkt op het jouwe. Enkel door je merk te registreren, kan je daartegen optreden.

Lees meer

Als je te weten wil komen of je potentieel hebt op de internationale markt die je van plan bent te veroveren, dan doe je maar beter wat voorafgaand studiewerk. Verschillende instanties kunnen je ook helpen te bepalen of en hoe je kan internationaliseren.

Lees meer

Wanneer je internationaal wil uitbreiden, is het belangrijk om een doordachte keuze te maken over welke markt je gaat betreden. Niet elk product is even geschikt voor elke markt. Daarom is het belangrijk de juiste vragen te stellen. De PESTEL-tool kan je helpen bij het analyseren van externe marktfactoren die een invloed kunnen hebben op je organisatie tijdens je expansie.

Lees meer

Beurzen bieden heel wat mogelijkheden om te netwerken, visibiliteit voor je werk en onderneming te genereren, feedback te krijgen of een mooie deal te beklinken. Maar het vraagt ook een hele investering om op zo’n beurs aanwezig te zijn. Dankzij onze gouden tips haal je er het maximum uit.

Lees meer

Flanders Investment and Trade biedt allerlei vormen van ondersteuning aan Vlaamse bedrijven die willen internationaliseren. In onze ondernemersgids vind je een overzicht van de steunmaatregelen.

Lees meer

In onze ondernemersgids bieden we je een overzicht van de voornaamste mode- en designbeurzen en hoe je je erop kan voorbereiden

Lees meer

Bepaalde verzekeringen zijn wettelijk verplicht, andere optioneel. In onze ondernemersgids vind je een overzicht terug.

Lees meer

Wanneer je iets verkoopt, moet je een factuur opmaken. In onze ondernemersgids vertellen we je wat je minimaal op je factuur moet vermelden.

Lees meer

Een zaak draaiende houden, doe je vaak niet alleen. In onze ondernemersgids lijsten we de verschillende manieren op om met anderen samen te werken.

Lees meer

Wil jij aan de slag als freelancer? Of wil je zelf een freelancer inschakelen voor een opdracht? Geen probleem! Wij stelden voor jou een voorbeeld op van een freelanceovereenkomst, samen met een toelichting.

Download voorbeeldcontract

Elke zelfstandige is verplicht om elk kwartaal sociale bijdragen te betalen. Hoe dat in zijn werk gaat en wat je ervoor terugkrijgt, lees je in onze ondernemersgids.

Lees meer

Op onze website vind je een overzicht van jobplatformen in design en mode.

Lees meer

Als ondernemer in de creatieve sector is media-aandacht altijd welkom, maar slechts weinigen slagen erin om dit te creëren. Daarom moet je goed nadenken over een slimme public relations-strategie die je kan helpen om op een positieve manier aan bod te komen in de pers.

Bekijk onze tips

Onthou dat niets er zo triest uitziet als een dood profiel op sociale media. Kies voor kanalen die passen bij je merk en je strategie, en waarvan je weet dat je ze kan onderhouden.

Lees meer

Sinds de inwerkingtreding van de GDPR mag je niet zomaar in het wildeweg gegevens verzamelen en gebruiken. Wat wel nog kan en hoe vind je terug in onze Ondernemersgids.

Lees meer

Pak je communicatie strategisch en georganiseerd aan met onze template. Aan de hand van een overzichtelijk schema bepaal je eerst je merkidentiteit en communicatiestrategie, om die vervolgens te vertalen naar een concrete communicatieplanning.

Download template

Er zijn drie manieren waarop je je prijs kan bepalen: een kostengebaseerde, een waardegebaseerde en een marktgebaseerde. De beste methode is om eens te proeven van elk van die technieken, en dan een keuze te maken op basis van de drie prijzen die je hebt berekend.

Lees meer

Voor heel veel subsectoren bestaan er hulpmiddelen om zelf een proefversie te maken. In onze ondernemersgids vind je een overzicht.

Lees meer

In onze ondernemersgids vind je een overzicht van de voor- en nadelen van ofwel zelf produceren of uitbesteden.

Lees meer

Flanders DC liet algemene aankoopvoorwaarden en algemene verkoopsvoorwaarden opstellen met een specifieke bepaling voor intellectuele eigendomsrechten die rusten op de bestelde of geleverde producten of diensten.

Download template

Om zo efficiënt mogelijk te produceren, moet je als designer ook heel wat technisch inzicht hebben. In onze ondernemersgids vind je een overzicht van organisaties en informatiebronnen die je daarbij kunnen helpen

Lees meer

Een geschikte fabrikant vinden is niet de makkelijkste stap in het productieproces. Je wil natuurlijk niet dat je idee tijdens de uitwerking helemaal anders uitdraait dan jij in gedachten had, gewoon omdat de fabrikant je verkeerd begrijpt of niet de nodige kennis of middelen in huis heeft om de productie tot een goed einde te brengen. We geven je alvast enkele tips over hoe je je zoektocht naar een geschikte fabrikant best aanpakt

Lees meer

Betaalbare en kwalitatieve stoffen voor een collectie verzamelen is geen evidentie, en grote stoffenbeurzen, zoals Première Vision, kunnen enorm overweldigend zijn. We geven je alvast enkele concrete tips mee over waar je terecht kan en hoe je dit alles best aanpakt.

Lees meer

In onze template voor een algemeen operationeel plan vind je een overzicht van de productiestappen en de doorlooptijd van een modebedrijf dat twee keer per jaar een collectie uitbrengt. Daarnaast bevat deze file ook een handige kalender waarop je een aantal key milestones kan invullen om het overzicht te bewaren.

Download template

Het etiket lijkt misschien maar een detail. Toch moet het aan een aantal belangrijke voorschriften voldoen én gaat je klant er ongetwijfeld te rade. Een woordje uitleg...

Lees meer

Creamoda stelde met steun van oa. Flanders DC de lijst 'Belgian Production Partners' op, dit zijn Belgische productiebedrijven die bereid zijn om mee te werken aan de realisatie van de collectie(s) van mode-ondernemers - en vaak ook open staan voor kleinere reeksen.

Download de lijst

Op ons Close The Loop-platform bieden we ondermeer een Wegwijzer Duurzaam Textiel aan, dit is een lijst aan met leveranciers die we doorheen de jaren opbouwden. Het overzicht wordt regelmatig aangevuld.

Ga naar de wegwijzer

Om klanten te vinden moet je eerst goed weten wie je ideale klanten zijn en hoe je die kan bereiken.

Lees meer

Flanders DC liet algemene aankoopvoorwaarden en algemene verkoopsvoorwaarden opstellen met een specifieke bepaling voor intellectuele eigendomsrechten die rusten op de bestelde of geleverde producten of diensten.

Download template

In onze ondernemersgids geven we je tips rond hoe je je offerte zo goed mogelijk kan opstellen.

Lees meer

In onze ondernemersgids vind je een checklist met alle zaken waar je best op voorhand aan denkt.

Lees meer

Wil je je werk verkopen via designwinkels? Dan moet je op zoek naar winkels die de visie en de boodschap van je werk delen.

Lees meer

Als je je product of dienst via retailers verkoopt, dan introduceer je een schakel tussen jou en de eindconsument. In onze ondernemersgids geven we een overzicht van zaken waar je best rekening mee houdt.

Lees meer

Je bedrijf waarderen is geen exacte wetenschap. In onze ondernemersgids zetten we je op weg met een aantal methodes.

Bekijk onze tips

Op ons Close The Loop-platform bieden we ondermeer een Wegwijzer Duurzaam Textiel aan, dit is een lijst aan met leveranciers die we doorheen de jaren opbouwden. Het overzicht wordt regelmatig aangevuld.

Ga naar de Wegwijzer

Creamoda stelde met steun van oa. Flanders DC de lijst 'Belgian Production Partners' op, dit zijn Belgische productiebedrijven die bereid zijn om mee te werken aan de realisatie van de collectie(s) van mode-ondernemers - en vaak ook open staan voor kleinere reeksen.

Download de lijst

Vraag advies

Vul onderstaand formulier in om contact op te nemen. Jouw vraag kan gaan over: businessmodel en -strategie, financiering, marketing en communicatie, productie, verkoop, hr en rekrutering, intellectueel eigendom, internationaal ondernemen, je onderneming managen en laten evolueren, groeiopportuniteiten detecteren,...

Vul 'geen' in als je (nog) geen bedrijf hebt.

Vul 'geen' in als je (nog) geen ondernemingsnummer hebt.

Heb je je nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief? Duid hieronder je voorkeur aan en blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten van Flanders DC:

We beloven je gegevens niet te delen met derden en hanteren strikte gebruiksvoorwaarden zoals omschreven in ons privacybeleid.

Snel zelf aan de slag gaan?

Onze ondernemersgids is de meest complete wegwijzer voor wie wil ondernemen in de creatieve sector. Met onze DIY-tools werk je je zakelijke aanpak verder uit.