Samenwerken over de grenzen van je eigen sector vergroot de kans op succes. Uit tal van toonaangevende studies blijkt niet alleen dat de creatieve sector innovatie stimuleert, maar ook dat kruisbestuivingsprojecten tot vernieuwing in de design- en modesector zelf kunnen leiden.

Zo'n samenwerkingen overstijgen de klassieke relatie tussen opdrachtgever en -nemer. Het gaat hier om partners die voor elkaar een meerwaarde creëren en samen voor doorbraken zorgen in het bedrijfsleven, de wetenschap en onze samenleving.

Wat zijn de voordelen voor andere sectoren?

  • Andere sectoren kunnen heel wat leren van ondernemers uit de creatieve sectoren, die de gebruiker centraal zetten, een hekel hebben aan een status quo en steeds op zoek zijn naar mogelijkheden om de nieuwste technologieën te gebruiken. Zo zorgen ze voor innovatievere producten, diensten, processen, business- en verdienmodellen.
  • Ondernemers uit de creatieve sectoren gaan bovendien graag nieuwe uitdagingen aan en schuwen daarbij het experiment niet. Zij beschouwen onderzoek als een voedingsbodem en een hefboom voor goed verankerde vernieuwing en voor meer concurrentievermogen. Ze bieden op die manier een antwoord op prangende vraagstukken uit de samenleving.
  • Creativiteit gaat om het doorbreken van bestaande denkpatronen. Daar zijn ondernemers uit de creatieve sector dagelijks mee bezig, terwijl ze nieuwe oplossingen voor de noden van vandaag en morgen bedenken.

​En wat zit erin voor de design- en modesector?

  • Samenwerking met andere sectoren kan je helpen om een nieuwe markt of een nieuw publiek te ontdekken.
  • Vaak zorgt samenwerken met een gevestigde sector voor nieuwe expertise, die je later kan toepassen op andere uitdagingen.
  • Je bent actief betrokken bij het valoriseren van innovatie en je krijgt onmiddellijk feedback van de markt.
  • Je kan je creatief talent en je eigen werkwijze strategisch inzetten om tot verrassend nieuwe businessmodellen te komen.

Projecten van Flanders DC

  • Met het EU-project Food Heroes brengen we alle partners in de voedselketen samen met ondernemers uit de creatieve sectoren om via kruisbestuiving tot oplossingen te komen.
  • Met MAAKBAAR wilden we een sociaal, economisch en ecologisch verantwoord project opstarten dat designers de mogelijkheid biedt hun idee uit te bouwen tot een volwaardig duurzaam product.
  • Het project WOOD-DESIGN wil houtverwerkende bedrijven en designers dichter bij elkaar brengen via een tweejarig traject met pilootprojecten. 

Zin om de handen in elkaar te slaan met andere sectoren?

We adviseren je graag over kruisbestuivingsinitiatieven en -organisaties, mogelijke werkwijzen en nuttige contacten.