Word een Food Hero!

Ben je:

  • Een ondernemer uit de agrofoodsector (telers en voedselverwerkende bedrijven) met een vraagstuk rond plantaardige voedselverliezen?
  • Of ben je een designer of creatieve probleemoplosser?

Wil je:

  • Meedenken over en meewerken aan innovatieve oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan?
  • Samenwerken met een agro-ondernemer of designer rond een specifiek vraagstuk en zo voedselverspilling tegengaan?

Dan ben jij misschien dé geknipte persoon om mee te werken aan een Food Heroes project! En zo een echt verschil te maken in de strijd tegen voedselverspilling! Uiteraard ontvang je daarvoor ook financiële ondersteuning.

 

Waarom?

Volgens de FAO (Food and Agricultural Organization) gaat een derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd verloren. In de keten vanaf agrarische productie tot verwerking van voedsel, zeg maar van riek tot vork, treden enorme verliezen op. Met het Interreg NWE-project Food Heroes brengen we de partners in de voedselketen samen met ondernemers uit de creatieve sectoren om zo, via kruisbestuiving, tot nieuwe oplossingen te komen. We werken in Vlaanderen rond het centrale thema ‘Groente en Fruit’.

De laatste jaren is voedselverspilling een actueel onderwerp geworden, met de focus vooral op het einde van de voedselketen, bij de afzetkanalen (supermarkten, catering) en de consument. Maar ook aan het begin van de keten, in de agrarische productie en verwerking, treden ook veel verliezen en verspilling op. Denk hierbij aan 2de en 3de klasse groente en fruit, en aan reststromen. Van prei bijvoorbeeld belandt meer dan 50% niét in de supermarkt; oesterzwamvoetjes zijn prima eetbaar, maar worden afgevoerd als veevoer; appels en peren die niet aan de juiste afmetingen en kleuren voldoen, komen niet als vers product in de supermarkt. De oogstkosten van 2de en 3de klasse producten zijn vaak zelfs hoger dan de opbrengst, waardoor een deel hiervan nooit geoogst wordt.


Initiatiefnemers

Flanders DC, Innovatiesteunpunt en Flanders’ FOOD werken in dit project 3,5 jaar samen met partners uit de creatieve sector, de landbouw, de voedselverwerkende industrie en kennisinstellingen uit Noordwest-Europa.

 

 


Naast Innovatiesteunpunt, Flanders DC en Flanders’ FOOD, zijn de overige partners: (Nederland) ZLTO, de provincie Noord-Brabant (Lead Partner), Dutch Design Foundation, In Ovo, Greenco Packing, (Duitsland) Spessart Regional, Fachhochschule Fulda, (Frankrijk) AC3A, Laval Mayenne Technopole, Technopole Quimper Cornouailles, (United Kingdom) Lincoln University, (Ierland) Irish Fishery Agency, Clean Technology Centre.