#HVDV24 Webinar: Design en erfgoed

Georganiseerd door
Flanders DC

In dit webinar willen we aan de hand van een aantal winnende projecten van de Henry van de Velde Awards 24 aantonen hoe design ingezet kan worden binnen erfgoed. Twee winnaars van dit jaar en één winnaar van de vorige editie zullen meer vertellen over hoe design een meerwaarde kan creëren bij erfgoedprojecten.

Een hoogtechnologische belevingsexpo in een kerk met focus op een historische gebeurtenis en een onderzoek naar het betekenisvol rematerialiseren van verloren erfgoed in samenwerking met lokale gemeenschappen en digitale technologieën. Het zijn twee projecten die in de prijzen vielen tijdens de afgelopen Henry van de Velde Awards en die inzetten op de integratie van design in erfgoed. Naast deze winnaars laten we een winnaar van de vorige editie aan het woord over een recent project waarbij een museumbeleving in een voormalig hospitaal werd gecreëerd.

Sprekers

  • Fréderique Malbrancke bouwt als art director al 14 jaar mee aan de interactieve en digitale, ruimtelijke beleving van CREATE.eu. Hij zal praten over de uitdagingen en keuzes die gemaakt moeten worden bij het creëren van dergelijke belevingen, met een focus op het project 1302, dat de Henry van de Velde Spaces Silver Award 24 won.
  • Opgericht in 2002 door Claire Warnier en Dries Verbruggen, verkent Unfold nieuwe benaderingen voor het creëren, produceren, financieren en distribueren in een evoluerende digitale omgeving. Met Atlas of Lost Finds, waarmee ze de Henry van de Velde Design Research Gold Award 24 wonnen, onderzoeken ze hoe 3D-scans van historische artefacten op een zinvolle manier kunnen worden gebruikt en ingezet.
1302, CREATE.eu © Daphne Matthys

1302, CREATE.eu © Daphne Matthys

Atlas of Lost Finds - Marajoara, Unfold

Atlas of Lost Finds - Marajoara, Unfold

  • Isabel Naesens is ruimtelijk vormgever en projectcoördinator bij Wondering, een ontwerpbureau met jarenlange expertise in tentoonstellingen en belevingscentra. Wondering gaat op zoek naar het verhaal van een plek, en vertelt dat in en mét de ruimte. Isabel heeft het over het hernieuwde Museum Sint-Janshospitaal, waar een eigentijdse museumbeleving recht naar het hart gaat.
Sint-Janshospitaal, Wondering

Sint-Janshospitaal, Wondering

Voor wie?

Ontwerpers, service designers en mensen actief binnen de erfgoedsector.

Praktisch

  • Donderdag 2 mei 2024, 10u - 11u
  • Ruimte voor Q&A
  • Deelname: gratis mits inschrijving vooraf
  • ​Dit webinar vindt plaats via Zoom. Je schrijft je in via de inschrijflink en ontvangt een bevestigingsmail met de link naar het webinar. Vergeet het webinar zeker niet in je agenda te zetten.

Bekijk alle events in het kader van de Henry van de Velde Awards 24 in onze agenda.

De Henry van de Velde Awards worden georganiseerd door Flanders DC in samenwerking met VLAIO, Bozar, OVAM, Vlaamse Milieumaatschappij en Bokrijk. Meer op henryvandevelde.be.

Datum

2 mei 2024

10:00 - 11:00

Organisator

Flanders DC

Prijs

gratis

Andere activiteiten