Helikoptersessies: Bepaal in 4 workshops je toekomststrategie

Georganiseerd door
Flanders DC

Ondernemen is altijd twee stappen vooruit denken, want alles is constant in evolutie. En wat vroeger werkte, komt in deze uitdagende tijden op losse schroeven te staan. Dat vraagt om een doordachte strategie, heel wat creativiteit en een sterk en flexibel businessmodel.

Als ontwerper is dit hét moment om werk te maken van een futureproof strategie. Flanders DC wil je hierbij helpen met de Helikoptersessies: een snel traject om aan de (door)groei van jouw zaak te werken. In twee fysieke en twee online workshops bekijken we het grotere plaatje en helpen we jou om vanuit een gefundeerde business-strategie verder te kunnen groeien.

Voor wie?

Dit traject is op maat van fulltime ontwerpers/ondernemers of kleine ondernemingen die ontwerpdiensten verlenen (product- en meubelontwerpers, grafische vormgevers, mode-ontwerpers, interieurontwerpers, service designers, merk- en digital designers,...) en die meer grip willen op hun onderneming door een strategie te bepalen vanuit hun businessmodel.
 

Wil je: 

 • het bestaande businessmodel van je onderneming vernieuwen en versterken
 • meer proactief gaan ondernemen
 • samen met sectorgenoten sparren en van hen leren door ervaringen te delen
 • geen kansen meer laten liggen, bijvoorbeeld op digitaal, commercieel of ander gebied
 • nieuwe manieren zoeken om je omzet uit te bouwen, zowel B2C als B2B
 • bouwen aan een strategie en een actieplan die je helpen om bewuste keuzes te maken
 • een werkwijze die je kan blijven gebruiken om doelgericht te ondernemen

Dan is dit traject voor jou. We mikken op een groep van 10 deelnemers dus stel je snel kandidaat!

Hoe?

In dit traject gebruiken we een bewezen proces, ondersteund door praktische tools aangevuld met inspiratie uit best practices, om in kleine groep op zoek te gaan naar opportuniteiten in het (post-)coronatijdperk. Bv: een strak en helder aanbod voor jouw diensten, een goed afgelijnde doelgroep, meerdere inkomsten bronnen, nieuwe klantsegmenten, een nieuw verdienmodel, een innovatieve samenwerking,...

De vier interactieve sessies worden gefaciliteerd door adviseurs van Flanders DC. Daarbij gaan we sterk interactief werken met feedback van je collega ondernemers.

Tijdens vier interactieve sessies, verspreid over 7 weken, ga je in een kleine groep aan de slag, op zoek naar (digitale en andere) opportuniteiten. Adviseurs van Flanders DC zullen het proces faciliteren, inspirerende cases aanreiken en je blijven uitdagen. Maar ook de andere collega-ondernemers in je groep zullen je feedback geven en inspireren.

Na elke sessie krijg je genoeg stof mee om over na te denken en verder uit te werken tegen de volgende sessie.

Wat krijg je?

We ontwikkelen een programma op jullie maat. Je zal uitgedaagd worden. We gaan snel veel ideeën bedenken, aftoetsen en uitwerken. Na afloop van de sessies heb je een concreet actieplan om nieuwe en/of additionele omzet te genereren. Bovendien reiken we een mindset en werkwijze aan die je kan blijven toepassen, om ook toekomstige uitdagingen aan te pakken.

Hybride?

We werken deels online, deels fysiek, maar altijd interactief. De eerste en laatste sessie voorzien we op locatie. Tegelijk laten we ook de voordelen van het digitaal werken niet los. De tweede en derde sessie verlopen digitaal vanop afstand. Via eenvoudige interactieve tools (Mural, Zoom) gaan we zowel in groep als individueel in je eigen werkzone aan de slag met ideeën, concepten en bedenkingen.

Om echte vooruitgang te boeken, vragen we om tussen de sessies door ook tijd te voorzien om de ideeën verder uit te werken. We verwachten ook dat je alle sessies live kan bijwonen.

Programma

 • Voorafgaand: intake bevraging

 • Sessie 1: Donderdag 26/10 van 9u30 - 12u30 - Fysieke workshop in Leuven - Kennismaking + je businessmodel vandaag

  • Individueel werk tussen de sessies (voorzie ± 3 uur)

 • Sessie 2: Woensdag 8/11 van 9u30 - 12u30 - Online workshop - Je businessmodel challengen + ideation

  • Individueel werk tussen de sessies (voorzie ± 3 uur)

 • Sessie 3: Woensdag 22/11 van 9u30 - 12u30 - Online workshop - Ideeën selecteren en concretiseren tot 3 pistes

  • Individueel werk tussen de sessies (voorzie ± 3 uur)

 • Sessie 4: Donderdag 7/12 van 9u30 - 12u30 - Fysieke workshop in Leuven - Strategie concretiseren & actieplan opmaken
 • Terugkomsessie in april of mei, datum met de groep te bepalen

Schrijf je in via deze link

Ter info

Als er meer interesse is dan beschikbare plaatsen, zullen we een selectie maken in functie van voldoende sectordiversiteit, om optimale kruisbestuiving mogelijk te maken. Uiterlijk op 12 oktober ontvang je een bevestiging van deelname maar zet alvast alle data vast in je agenda. Als een inschrijver uiteindelijk toch niet weerhouden wordt, ontvangt die uiteraard een volledige refund.

Heb je interesse in dit type traject, maar val je niet onder de doelgroep van deze reeks? Meld je volledig vrijblijvend aan via dit formulier, dan houden we je als eerste op de hoogte van toekomstige Helikoptersessies op jouw maat.

Voorwaarden

Door jezelf kandidaat te stellen voor dit traject beloof je te voldoen aan alle volgende criteria:

 • 1 tot 3 jaar voltijds zelfstandig ondernemer
 • Je biedt ontwerpdiensten aan (bedrijven en of particulieren)
 • Je kan alle sessies bijwonen en neemt het engagement om tussen de sessies zelfstandig verder te werken aan bepaalde oefeningen

Vragen?

Heb je nog twijfels of vragen over dit unieke traject? Neem gerust contact op met Tom Suykerbuyk

Datum

6 oktober 2023

Organisator

Flanders DC

Prijs

450 euro (excl. BTW)

Andere activiteiten