Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
18 januari 2019
Meer dan waarschijnlijk heb je het Creative Commons (CC) logo al wel eens zien opduiken. Maar wat is zo’n CC-licentie eigenlijk? Mag je andermans werk zomaar gebruiken als het CC-logo erbij staat – en onder welke voorwaarden? Wat zijn de voordelen voor jou als maker? En in welke mate verschilt de bescherming van die onder het auteursrecht? In onderstaand webinar krijg je een korte stoomcursus van Yannick H’Madoun, voormalig project leader van Creative Commons Belgium.
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Als maker van een creatief werk krijg je automatisch bepaalde rechten via het auteursrecht, en maar goed ook. Maar hoe ver reikt dat auteursrecht ook alweer precies en wanneer geldt het niet?
Om het verschil te overbruggen tussen ‘all rights reserved’ en ‘no rights reserved’, is Creative Commons ontwikkeld: een eenvoudige methode om onder bepaalde voorwaarden de verspreiding van je werk mogelijk te maken. Maar wat bedoelt men concreet met ‘some rights reserved’?
Aan de hand van eenvoudige symbolen maakt Creative commons het onderscheid tussen zes verschillende licentietypes. Eens je de betekenis van die symbolen kent, kan je heel snel voor alle CC-beschermde werken bepalen wat er mag en wat niet. Daarnaast zijn er ook werken waarop géén rechten meer gelden. Hoe herken je die?
Nu je de criteria kent, kan je een geschikte licentie kiezen voor je eigen werk. Maar hoe doe je dit in de praktijk? Waarop moet je letten en hoe maak je concreet een persoonlijke licentie met de bijhorende licentiedata aan?
Wil je creaties van anderen opzoeken waarvoor een CC-licentie geldt? Weet dan dat er een handige zoekrobot bestaat en gebruik uiteraard de nodige licentievermeldingen wanneer je die werken hergebruikt. In dit deel verneem je hoe je dat aanpakt.
Het Creative Commons model gaat niet uit van een centrale databank waarin alle licenties geregistreerd worden. Dat is geen onoverkomelijk nadeel, maar wel een belangrijk aandachtspunt om in het achterhoofd te houden. En het neemt niet weg dat je rechten wel afdwingbaar zijn.
Tot slot behandelt Yannick ook enkele vragen van de deelnemers, onder andere: kan je geld verdienen aan het Creative Commons-model?
Cookies opgeslagen