Van haar bijberoep maakte de Kazachstaans-Belgische ontwerpster Zarina Khassenova nog maar net haar hoofdberoep. Met de gesofisticeerde handtassen in vrolijke kleuren legt ze de lat hoog en wil ze met Zarina Rouge duurzaamheid aanbieden voor niet al te exorbitante prijzen.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Zarina Khassenova

Zarina Khassenova

Hoe ga jij om met duurzaamheid en innovatie?

In het begin liet ik mijn prototypes voordeliger in China maken, maar dat was niet wie ik ben. Nu werk ik zo lokaal mogelijk. Mijn Italiaanse lederontwikkelaar en lederleverancier zijn allebei gecertificeerd door LWG (Leather Working Group, een organisatie die ijvert voor duurzaam leder, red.). Ik laat alles maken in een Spaanse fabriek die ook werkt voor Jacquemus, Loewe, Chloé, Prada en Louis Vuitton. Al mijn verpakkingsmateriaal en dustbags komen uit Italië. Dat heeft natuurlijk allemaal zijn prijs. Mijn handtassen zijn ook seizoensloos. Er is zo’n overaanbod en zo’n overconsumptie dat ik het een beetje triestig vind. Ik spaar zelf liever voor een stuk dat je langer kan dragen. Dat wil ik ook aantonen met Zarina Rouge. Mijn aanbod is nu heel beperkt en wil ik zeker uitbreiden, maar niet elk seizoen en waarschijnlijk zelfs niet elk jaar.

Nigina in strawberry red

Nigina in strawberry red

Suri in carolina blue

Suri in carolina blue

Wat is de grootste uitdaging in jouw werk?

Geld, om eerlijk te zijn. Mijn hoofd ontploft soms van de ideeën, maar ik heb niet genoeg geld om alles te laten ontwikkelen. Ik ben gestart met 200 euro, maar ik had zoveel verder kunnen staan als ik meer financiële slagkracht had. Nu zit ik in vier winkels, en krijg ik veel aanvragen van andere winkels, maar ik kan niet volgen met de vraag.

Suri in strawberry red

Suri in strawberry red

Nigina in frutella pink, Suri in soft white

Nigina in frutella pink, Suri in soft white

Hoe hou je de balans tussen het artistieke en zakelijke?

Ik ben veel meer bezig met het zakelijke, omdat ik niet anders kan. Ik doe alles zelf, van het onderhouden van social media en de boekhouding tot het plaatsen van de bestellingen. Van opleiding ben ik vertaler-tolk. Talen zitten in mijn bloed, maar cijfers helemaal niet. Op businessvlak moet ik nog veel leren. Ik ben misschien nog iets te naïef. Het is nooit mijn bedoeling geweest om hiermee rijk te worden. Ik wou iets tofs op de markt brengen dat een ander blij maakt en mij een beetje geld oplevert, maar niet per se om er een wolf van te worden. Al kan je soms niet anders dan hard zijn. Ze zien dat je een kleine garnaal bent en maken daar soms misbruik van.

Nigina en Suri in avocado green

Nigina en Suri in avocado green