Fashion Lab Starten in de Mode — Gent

Georganiseerd door
Flanders DC

Een eigen modelabel oprichten: velen dromen ervan, maar hoe begin je eraan? Misschien ben je al enthousiast van start gegaan maar zit je vast? Wij helpen je graag verder! Schrijf je nu in voor onze beproefde spoedcursus: Starten in de Mode.

We starten met een algemene presentatie door Ann Claes van Flanders DC over de werking van de sector. Aansluitend gaan we door het hele proces: het opstellen van een businessplan, financiering zoeken maar ook de opbouw, het produceren en verkopen van je collectie. Wholesale-prijs, sourcing en gewogen marge maken voortaan deel uit van je woordenschat.

Dit Lab wordt regelmatig herhaald en heeft dezelfde inhoud als eerdere edities.

Thema's en sprekers

Na de presentatie heb je de kans om vragen te stellen aan enkele experten uit het vak. Bereid dus zeker een lijstje met vragen voor! De groep wordt verdeeld in kleine groepjes per thema. Je kiest bij aankomst voor twee thema’s waar je nog meer over wil weten. Je hebt keuze uit volgende thema’s:

 • Financiering
  ​Een modelabel starten en eerste collectie uitbrengen vraagt heel wat prefinanciering. Waar kan je deze middelen vinden en wat is een goede financieringsmix? Joyce Smet van Flanders DC kreeg al heel wat financiële plannen uit de modesector onder haar neus. Zij kan je vertellen waar de grote valkuilen liggen en waar je zeker genoeg centen voor moet tellen.
 • Productie
  ​Eens je collectie ontworpen is, wil je deze in productie laten gaan. Al vanaf de prototypes is een goede communicatie met je producent essentieel. Wat is essentieel bij technische tekeningen en welke afspraken maak je met je producent? Stan Schoonbaert heeft jaren ervaring in productie, onder meer bij Oilily en Dries Van Noten, en deelt graag zijn uitgebreide expertise rond productie met jullie.
 • Pers en PR
  Je merk bestaat niet als je er niet mee naar buiten komt. Pers en Public Relations zijn essentieel in de modesector. Hoe word je opgepikt? Welke magazines bestaan er en hoe contacteer je de pers het beste? Wanneer ga je van start met PR en wanneer schakel je eventueel een agency of professional in? Vragen kan je stellen aan Sara De Bruyne van PR-bureau Walkie Talkie. Ze werken voor verschillende sectoren, maar ook binnen de mode hebben ze hun strepen verdiend, met onder meer Neubau Eyewear en Carhartt WIP als klanten.
 • Verkoop
  Om een volgende collectie te kunnen ontwikkelen en je label te laten bestaan, moet je natuurlijk verkopen. Ga je zelf verkopen, via een agent of contacteer je mogelijke verkooppunten? Welke marges zijn gebruikelijk en hoeveel stock moet je zelf voorzien? Sophie Pay van Flanders DC beantwoordt al jullie vragen rond sales en retail.

Voor wie?

Voor iedereen die interesse heeft om te starten in de mode-industrie en graag het reilen en zeilen in een notendop ontdekt. Je krijgt een antwoord op de vraag: ‘Een modelabel oprichten, hoe begin ik eraan?’.

Programma

 • 13u30 — 14u: Ontvangst met koffie
 • 14u  —  15u30: Presentatie: Starten in de Mode door Ann Claes
 • 15u30  —  16u: Pauze
 • 16u  —  16u30: Groepsdiscussie 1 met één van onze experten
 • 16u30  —  17u: Groepsdiscussie 2 met één van onze experten
 • 17u  —  17u30: Netwerkdrink
Datum

15 mei 2018

14:00 - 17:30

Locatie

Watt Factory
Vlasgaardstraat 52

9000 Gent, België

Toon op Google Maps

Organisator

Flanders DC

Prijs

15 euro excl. btw

Andere activiteiten