Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
Ga verder naar de gids voor de hele creatieve sector, of kies hieronder voor specifieke informatie.
Wil je helemaal mee zijn met de belangrijkste trends en evoluties in jouw sector, abonneer je dan zeker op de nieuwsbrieven van vakorganisaties en neem deel aan hun netwerkactiviteiten en conferenties. Daarnaast zijn vaktijdschriften, gespecialiseerde websites en sociale media een belangrijke bron van nieuwe kennis en inzichten.
Gopress is een persdatabank die 20 nationale kranten, 16 internationale kranten, 82 magazines, 3 persagentschappen en 637 nieuwssites screent, en die je op trefwoorden kan doorzoeken.
Dankzij diensten zoals Google Alerts kan je bepaalde trefwoorden instellen (bv. je sector, je expertise, je markt of vakgebied). Zodra hierover iets verschijnt op internet, krijg je een melding.
Met Tweetdeck kan je makkelijk op Twitter zoeken naar bepaalde trefwoorden of hashtags.
Folio vzw bundelt 32 Vlaamse culturele, literaire en erfgoedtijdschriften.
Het Vlaams Architectuurinstituut is het sectorinstituut voor hedendaagse architectuur. Ze maken het publiek attent op het belang van een goed ontworpen leefomgeving, stimuleren het maatschappelijke debat omtrent het ontwerp van gebouwen en steden en verspreiden kennis over architectuur.
Daarnaast zijn er ook regionale spelers als Archipel, AR-TUR, Architecture Workroom Brussels, Architectuurwijzer, Expeditie De Stad,...
Het NAV wil de architectensector meer slagkracht geven, onder meer door hun tijdschrift Dimensions.
Het AiNB vertegenwoordigt de interieurarchitecten en geeft meerdere vakbladen uit.
Mediarte informeert, ondersteunt en adviseert alle betrokkenen uit de audiovisuele sector over werkgelegenheid en opleidingen. Het is ook een kenniscentrum dat bedrijven, werknemers, maar ook studenten en werkzoekenden begeleidt om hun aspiraties waar te maken. Op de site vind je vacatures en stageplekken, maar ook info over diversiteit en werkbaar werk. In deze pdf vind je meer cijfers over deze sector.
MediaNet Vlaanderen verenigt meer dan 60 bedrijven die binnen de media actief met content en innovatie bezig zijn. Het brengt bedrijven en overheden dichter bij elkaar om zich te buigen over de problematiek en uitdagingen van een snel evoluerende en ICT-gedreven mediamarkt. Dat doet het via nieuwsbrieven, events en netwerkbijeenkomsten.
Media en Marketing is het magazine voor de audiovisuele en marketingsector.
ACC is de vakvereniging van de communicatiebureaus, die events, award shows, opleidingen en kennisuitwisseling tussen de leden organiseert.
Creative Belgium is de vakorganisatie voor copywriters, art directors, designers, digital artists, videographers, fotografen, animation designers, enz. Ze organiseren dé jaarlijkse hoogmis van de reclame in Knokke: de Creative Belgium Awards (voorheen de CCB Awards).
Media Marketing is dé site om op de hoogte te blijven van marketingacties en reclamecampagnes in België. Zij brengen ook sectornieuws en vacatures en hebben ook een tijdschrift. Zij zijn de co-organisator van grote events zoals de Effie Awards.
Digimedia wil digitale media promoten bij de marcom professionals. Vooral door sectornieuws te delen, maar ook door de stuwende kracht te zijn achter terugkerende events zoals Digital First, Social Media Day, Data Day, enz.
Bloovi profileert zich de laatste jaren als dé organisatie voor ondernemers in marketing en innovatie. Bloovi brengt vooral veel eigen content, maar heeft ook de Digital Marketing Awards opgericht en een eigen jobwerking voor de sector.
Frankwatching is een actieve community voor professionals in marketing, communicatie, social media en tech. Op dit van oorsprong Nederlands platform delen meer dan 600 experts hun kennis via artikelen, infographics en video’s.
Belgian Association of Marketing (BAM) is het gevolg van de fusie van STIMA, BDMA en IAB Belgium en daardoor de grootste marketingcommunity in België. BAM organiseert onder andere het jaarlijkse Marketing Congress en de MIXX Awards.
UBA is de vakorganisatie voor marketingprofessionals. UBA wil inspireren, beïnvloeden, faciliteren en verbinden en doet dat vooral door events en opleidingen te organiseren.
PUB is een Belgisch vaktijdschrift gespecialiseerd in marketing, reclame, communicatie en media. Het maandelijkse magazine op papier en de dagelijkse elektronische nieuwsbrief houden de wereld van merken op de hoogte van wat er reilt en zeilt in de sector, met de nieuwste trends, nuttige studies en inspirerende innovaties.
In de designsector zijn er een aantal regionale spelers actief die een programma rond kruisbestuiving hebben opgezet: Ministry of Makers (Oost-Vlaanderen), Designregio Kortrijk (West-Vlaanderen) en Antwerp Powered by Creatives (Antwerpen). Ze organiseren elk inspiratie-events rond kruisbestuiving, brengen sectoren bij elkaar en lanceren interessante projecten.
Z33 focust op onderzoek en kruisbestuiving van ontwerpers met actoren uit de kunsten- en architectuursector. VAKlab is het expertise- en dienstencentrum van Bokrijk rond vakmanschap en ondernemerschap.
Gespecialiseerde on- en offline magazines voor design in Europa zijn onder meer Wallpaper, Domus, Interni, TL Magazine, DAMn° Magazine, Dezeen, Frame en New Ceramics.
Een breder publiek zal zijn gading vooral in Weekend Knack en de weekendbijlages van kranten zoals dS Magazine, De Morgen magazine, Sabato, en lifestyletijdschriften zoals Feeling Wonen, Actief Wonen, Decors,... Verder besteedt kanaal Z geregeld aandacht aan design in zijn uitzendingen.
Geïnteresseerd in conferenties en lezingen? Dan zijn Integrated, Grafixx, A-Z lezingen, Shapeshifters, Us By Night, Let’s Talk Design, Crosstalks en Design Dialogues interessante platformen.
Design Museum Gent is behalve een designmuseum ook een ontmoetingsplaats voor iedereen, voor makers en gebruikers. Het Design Museum Gent wil de Belgische designcultuur versterken en via ontwerp bredere maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, mobiliteit en intelligente technologie in de kijker zetten. Daarnaast onderzoeken ze welke rol design kan spelen in de toekomst.
Belgisch Instituut voor Grafisch Ontwerpers (BINGO). Het Instituut is een onafhankelijke organisatie die fungeert als kenniscentrum en presentatieplatform voor grafisch ontwerp in en uit België. Zonder eigen museum of hoofdkantoor organiseert het Belgisch Instituut Grafisch Ontwerp thematische tentoonstellingen op wisselende locaties in heel België.
In de designsector zijn er een aantal spelers actief die een programma rond duurzaamheid hebben opgezet. Zo werkt Flanders DC samen met Vlaanderen Circulair, de OVAM en BOS+.
Tot slot zijn er ook kenniscentra die voor designers interessant kunnen zijn, zoals Antwerp Management School 'Design & Innovation', wood.be (hout en meubels), Flanders Drive, Aluminium Center, Technology Transfer Offices Flanders, Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie, Designing Smart Products Valley, Flanders PlasticVision, Clusta (materiaalondersteuning), Centexbel (textiel) en iMinds (digital design).
Faro is het Vlaams steunpunt voor het roerend en immaterieel cultureel-erfgoedveld. Faro organiseert de jaarlijkse Erfgoeddag en geeft ook een tijdschrift uit.
Tot de internationale vakmagazines behoren onder andere GameInformer, EDGE, GamesTM, Control en MCV/Develop. Interessante websites of blogs uit het buitenland zijn: Gamasutra, Eurogamer, Polygon, Kotaku en gamesindustry.biz.
Qua vakmagazines van eigen bodem zijn Gameplay en Invader (digitaal) een goede keuze. Daarnaast heb je blogs en sites zoals Pragalicious en 4gamers.
Naast de gespecialiseerde pers, besteden ook Vlaamse mainstreamkranten en -tijdschriften af en toe aandacht aan lokale games. Voorbeelden hiervan zijn De Morgen, De Standaard, Trends en Knack Focus.
De meeste publicaties kijken echter vooral naar het buitenland, ten koste van nieuw talent van eigen bodem. Belangenverenigingen zoals FLEGA brengen lokale spelontwikkelaars samen om hun ervaringen te delen en nieuwigheden te bespreken. Bijeenkomsten zoals het Indie Game Salon zijn ideaal om een beeld te krijgen van de recentste ontwikkelingen op microniveau. Bovendien vormen gelijkgestemde ontwikkelaars een prima klankbord om je ideeën bij af te toetsen.
VI.BE (het vroegere Poppunt) en Kunstenpunt brengen regelmatig nieuws over de muzieksector in Vlaanderen. Beide organisaties organiseren ook events voor de muzieksector, zoals Play and Produce (voor DJ’s) of de Belgian Jazz Meeting. Daarnaast brengt VI.BE ook een overzicht van trends uit.
Zowat de grootste Europese vakbeurzen voor muziek zijn Midem (algemeen), Womex (wereldmuziek), Classical:Next (klassieke muziek) en Jazzahead (jazz).
Daarnaast zijn er tal van vakbladen binnen de verschillende muziekgenres. Specifieke vakbladen in Vlaanderen voor muziek zijn o.a. Gonzo Circus (pop/rock/alternatief), Jazz&mo’ (jazz) en Meet Music Magazine (muziekinstrumenten/apparatuur).
OPENDOEK is de koepelorganisatie voor amateurtheater in Vlaanderen en Brussel en biedt organisatorische en artistieke ondersteuning aan zoals verzekeringen, advies in verband met auteursrechten, de theaterbibliotheek met meer dan 15.000 theaterteksten, theatercursussen, coaching,…
Kunstenpunt biedt informatie en documentatie over werken in de (podium)kunsten. Je vindt er advies over statuten, informatie over het kunstendecreet en meerdere vormen van subsidie en financiering voor trajecten in binnen- en buitenland.
Etcetera is een Belgisch driemaandelijks gratis tijdschrift voor podiumkunsten met aandacht voor theater, dans, performance, muziektheater, circus en jeugdtheater. De nadruk ligt op makers en hun werk (zowel gevestigde waarden als nieuwkomers) maar ook op beleid, tendensen, organisaties en structuren.
Lees in deze pdf alles over 'Het landschap' in alle sectoren.
Download de pdfDe creatieve sector lééft. Dankzij deze events en workshops hou je de vinger aan de pols.
Cookies opgeslagen