Innoveren doe je niet alleen. Steeds vaker komt de inspiratie voor innovatie van buiten je eigen organisatie. Inspiratie vloeit voort uit kennis en ideeën van andere bedrijven, regio’s of sectoren, die je vervolgens kan vertalen naar en toepassen op de eigen context. Door een kruisbestuiving tussen al die ideeën ontstaan de beste innovaties.

Onze Vlaamse economie groeit snel uit tot een inspiratiegedreven economie (Devoldere et al, 2014). Daarbinnen vormt kruisbestuiving de basis voor vele geslaagde innovaties. Vlaanderen is ideaal gelegen om het potentieel van de inspiratie-economie ten volle te benutten. Maar hoe begin je daar dan aan? Hoe haal je het maximum uit een kruisbestuiving met anderen?

Ondanks haar grote potentieel is kruisbestuiving vandaag de dag nog ondergewaardeerd als bron van innovatie. Bovendien is het fenoneem nauwelijks bestudeerd in de literatuur. Daarom hebben wij samen met Vlerick Business School fors ingezet op de ontwikkeling van een model voor cross-sectorale innovatie. Dat model hebben we visueel voorgesteld op de website www.innovatiefsamenwerken.be.

Je vindt er alles over innovatief samenwerken met andere organisaties door kruisbestuiving. Kruisbestuiving, ook wel cross-industry innovation genoemd, is een complex proces bestaande uit twee fasen met telkens vier stappen: uitdagen, uitnodigen, uitvinden en uitwerken. Op de website stellen we die stappen helder voor aan de hand van het verhaal van Jan Van Hecke, bezieler van het PRoF-consortium, een erg succesvol kruisbestuivingstraject. We lichten toe hoe je aan elke stap kan beginnen, met welke tips en tricks je rekening kan houden en welke tools je kunnen helpen bij het proces.

Als je meer wil lezen over dit innovatiemodel, dan kan je het volledige onderzoeksrapport downloaden: Managing Cross-Industry Innovation Clusters (Devoldere et al, 2016). 

Meer weten over kruisbestuiving?

Wil jij nu al samenwerken over sectorgrenzen heen? Wij helpen je met advies!

Bekijk ook al onze andere tools & checklists