Ben je designer en denk je eraan om je ontwerp in productie te brengen? Dan weet je wellicht dat dat niet altijd een makkelijke opdracht is. Hoe pak je dat aan en hoe ga je om met producenten? CEO en designer Marnick Smessaert van verlichtingsbedrijf DARK en CEO Steven Dehollander van designbureau Pilipili delen hun belangrijkste tips.

1. Denk vanaf dag één aan de productie

Je wil als designer immers geen ontwerpen uitwerken waarvan je niet weet of ze überhaupt wel te produceren zijn. Mogelijke beperkingen in productie kom je best zo vroeg mogelijk in het proces te weten.

“Een belangrijke vraag is of jij, maar ook je producent bereid zijn om te experimenteren.”

Marnick Smessaert,

DARK

Zo bleek het niet vanzelfsprekend voor DARK om een ronde schijf uit marmer met middenin een gat te produceren. Extra research vraagt natuurlijk extra tijd en budget, zonder garantie op succes.

DARK

DARK moest experimenteren om het ontwerp van de lamp in productie mogelijk te maken.

2. Breng de omgevingsfactoren van het te produceren ontwerp in kaart

Het is belangrijk om zoveel mogelijk vereisten waaraan het ontwerp moet voldoen, op te lijsten. Waaraan zal het ontwerp worden blootgesteld? Hou rekening met temperatuur(schommelingen), intensiteit van gebruik, ergonomie,… Ook de setting waarin het ontwerp gebruikt zal worden, is van belang. In een stille omgeving wil je met je ontwerp bijvoorbeeld niet de rust verstoren.

3. Werk je businessplan uit

Wat is de economische impact van je ontwerp? Heb je de mogelijkheid om zelf te investeren? Hoe groot mag die investering zijn? Een afwijking van de standaardproductie, uitgebreide materiaalstudie of gebruik van een matrijs zullen de prijs bijvoorbeeld al snel doen oplopen.

“Ideeën genoeg! Maar of iets ook effectief in productie komt, hangt af van tijd en budget. Veel ideeën blijven liggen omdat producenten soms niet moedig genoeg zijn voor een experiment.”

Marnick Smessaert,

DARK

4. Bepaal de oplage

Hoeveel stuks wil je produceren? Welke impact heeft dit op de stukprijs en is die prijs te verantwoorden voor het product dat je aan het ontwerpen bent? Daarnaast is het ook belangrijk om met de producent vooraf te bekijken welke oplage ze aankunnen en in welke tijd ze deze kunnen voorzien.

5. Ga na hoe je gekozen materiaal wordt aangeleverd en bewerkt

Op die manier kun je je ontwerp nog verder optimaliseren in functie van je materiaal. Als je bijvoorbeeld met plaatmateriaal werkt, dan is het interessant om je ontwerp daarop af te stemmen om zoveel mogelijk stuks uit één plaat te halen. Bekijk daarnaast ook of je materiaal voldoet aan alle eigenschappen die je hebt gedefinieerd bij de omgevingsfactoren.

D-Cow en D-Rabbit van DARK

Bijzondere materialen voor de lampen D-Cow en D-Rabbit van DARK.

6. Vraag referenties en technische tekeningen op

Om na te gaan of productiebedrijven weten waarmee ze bezig zijn, kan je als ontwerper steeds referenties en technische tekeningen opvragen. Indien ze deze niet meteen kunnen voorleggen, ben je niet aan het juiste adres.

“Het bedrijf waarbij we een matrijs wilden laten ontwikkelen, bleek geen programma te hebben om 3D-tekeningen te lezen. Dan weet je dat zo’n bedrijf onmogelijk al vaak zo’n opdracht heeft gedaan."

Steven Dehollander,

Pilipili

7. Laat prototypes eventueel in het buitenland ontwikkelen

Wanneer je snel een eerste prototype wil ontwikkelen, kan het interessant zijn om een aantal stuks te laten overkomen uit landen met een lage productiekost. Maar ook dat is een afweging. Wanneer je zelf ter plaatse moet gaan om de productie te controleren, is je prijsvoordeel al snel weer verdwenen.

“Zeker als het snel moet gaan, heb je soms een voordeel om met China te werken. Als je daar een offerte aanvraagt, krijg je die vaak binnen de dag, dat heb je helaas niet in België.”

Steven Dehollander,

Pilipili

Neo, hakselaar van Pilipili voor Eliet

Neo, hakselaar van Pilipili voor Eliet

8. Probeer ter plaatse te gaan

Als je een bezoek brengt aan het bedrijf, krijg je een goed zicht op de manier waarop er gewerkt wordt, en kan je de productie van nabij opvolgen. Dit is natuurlijk minder evident voor buitenlandse producenten.

9. Zorg voor een goede communicatie

Het ligt voor de hand, maar een goede communicatie is essentieel bij een samenwerking met je producent. Laat niets aan het toeval over. Zorg ervoor dat er geen twijfel kan bestaan en dat de producent zelf geen enkele beslissing moet nemen. Tekeningen in zowel 3D als 2D, met alle afmetingen, maximale afwijkmarges, materiaalcodes, kleurcodes,… zijn geen overbodige luxe.

Pilipili

Goede technische tekeningen in 2D en 3D zijn essentieel. © Pilipili

10. Toets je ontwerp aan de markt

Het toetsen van een ontwerp aan de markt kan zinvol zijn. Zorg dan voor een goed prototype dat dicht aanleunt bij het eigenlijke ontwerp en zorg ervoor dat alles van papierwerk in orde is, zowel naar bescherming van je ontwerp als naar productie. Slaat je ontwerp aan, dan moet je het binnen de twee à drie maanden in de winkel krijgen, anders zouden grotere bedrijven je wel eens kunnen voor zijn met een afgeleid product.

“Voor we naar de markt gaan, proberen we ook nog afgeleiden van het product te ontwerpen en te beschermen, zodat grote spelers er niet mee kunnen gaan lopen.”

Marnick Smessaert,

DARK


In onze ondernemersgids vind je nog meer inspiratiebronnen en leestips rond productie in design.