Tijdens Antwerp Fashion Week wil Flanders DC onder de noemer Belgian Focus de spotlights zetten op modetalent van eigen bodem. Het succes van ‘Ik Koop Belgisch’ heeft aangetoond dat retailers en eindconsumenten steeds meer interesse tonen om lokaal talent in te kopen, een beweging die nog extra gevoed wordt door een duurzame insteek. Er leeft dan ook enorm veel creativiteit en gevarieerd talent in ons land. Wij selecteerden zes Belgische premium modemerken die elk op hun eigen manier het imago van Antwerpen Modestad herbevestigen.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Tijdens het nieuwe initiatief Antwerp Fashion Week op 18 en 19 juli tonen modemerken en showrooms hun collecties aan buyers, retailers en agents. Doorheen de hele stad zijn er modeshows, pop-ups en opendeurdagen. Het bezoeken van de showrooms verloopt zonder afspraak. Om een show bij te wonen, moet je wel reserveren. Ga naar de website van Antwerp Fashion Week om alle deelnemende merken te ontdekken.


1. Atelier Minimalist

Atelier Minimalist is een Belgisch label met een hedendaagse en elegante esthetiek. Dorsa Mohadjerin, de oprichtster en ontwerpster, combineert subtiele geometrie met assertieve fits, voortdurend geïnspireerd door abstracte kunst en architectuur. Het geraffineerde vakmanschap is duidelijk zichtbaar en de looks zijn tijdloos, elegant en uniek. Elk stuk is bewust ontworpen in een professioneel productie-atelier in België. Het merk werkt nauw samen met kleermakers om te garanderen dat de stukken op een ethische en ecologische wijze worden gecreëerd. Atelier Minimalist gelooft sterk in de ‘slow design approach’. Om deze reden focust het label zich op tijdloze collecties die in elkaar overvloeien. Dorsa hoopt mensen te inspireren om lokale en duurzame productie te steunen alsook te investeren in tijdloze mode.

Atelier Minimalist

Atelier Minimalist

Atelier Minimalist

2. Fiamme

Fiamme is een Antwerps schoenenmerk dat vertegenwoordigd wordt door mensen  van alle leeftijdsgroepen. Deze schoenen kunnen omwille van hun comfortable fit, de lederen combinaties en de elegante designs door iedereen gedragen worden. De rode draad doorheen de Fiamme-collecties is de handgemaakte kwaliteit. Sinds het begin werden de schoenen handgemaakt vervaardigd in Italië. Fiamme betekent vlammen in het Italiaans en staat voor brandende liefde maar ook voor puurheid. Het vuur is een symbool van enthousiasme en passie. De F in Fiamme staat ook voor ‘familie’: oprichtster Elisa Mol gaf de fakkel door nadat zij besloot om haar carrière elders verder te zetten.

Fiamme

Fiamme

Fiamme

3. LN Knits

LN Knits werd tien jaar geleden opgericht door Ellen Kegels en is een vaste waarde geworden in het Belgische modelandschap. Bij LN Knits streven ze ernaar om je er goed te doen uitzien door goed te doen. Elk stuk is 100% eerlijk en handgemaakt met de zachtste natuurlijke materialen. Dagelijks breien meer dan 350 Peruaanse vrouwen hoog in de Andes de mooiste knits in ruil voor een eerlijk loon. Naast knits lanceren ze ook ander moois. Een linnen- en zijdencollectie van prachtige basics zit in de pipeline voor SS22, met dezelfde waarden als het knitwearverhaal. ‘Slow fashion’ op z'n best.

LN Knits SS20

LN Knits SS20

LN Knits SS21

4. Rarámuri

Rarámuri: geïnspireerd door de Mexicaanse Rarámuri-stam, maar 100% Belgisch. Dit jong en duurzaam merk uit Antwerpen staat bekend om zijn uniek sandaalontwerp. Kies een zool, combineer het met je favoriete lint en creëer je eigen stijl. De hippe en comfortabele lintsandalen maken van Rarámuri het go-to merk voor wie houdt van avontuur en reizen. Naast het slimme design scoort het Belgisch merk goed op vlak van duurzaamheid. Waar de productie van de sandalen zich bevindt in Spanje, worden de linten handgemaakt in een beschutte werkplaats in Antwerpen. Daarnaast doneert het merk per verkocht paar sandalen vijf dagen lang voedingssupplementen aan jonge kinderen van de Rarámuri-stam.

Rarámuri SS21

Rarámuri SS21

Rarámuri SS21

5. Wasted Atelier

Het jonge Belgische damesmodelabel Wasted Atelier maakt limited edition items van opgekochte deadstock. Een aantal jaar geleden constateerde Dirk Smet dat grote voorraden en overstocks een probleem begonnen te vormen in de mode-industrie. Deze waren echter maar allemaal nog van goede kwaliteit zijn en verdienden dus een tweede leven. Ze produceren met de beschikbare voorraad limited editions, die elke zes weken als nieuwe collectie gelanceerd worden. Ze kunnen snel schakelen, omdat de productie in België gebeurt. Wasted Atelier heeft op dit moment drie maten: 36, 38 en 40, daarnaast zijn veel kledingstukken one-size, zoals kimono’s. Hun doelgroep is de milieubewuste fashionista. Daarnaast maken ze items voor consumenten die ervan houden een statement te maken met gelimiteerde kledingstukken.

Wasted Atelier SS21

Wasted Atelier SS21

Wasted Atelier SS21

6. Mieke Dierckx

Belgisch ontwerpster Mieke Dierckx weet sinds 2012 het accessoirelandschap te veroveren met verfijnde en tijdloze designs. De authenticiteit en het vakmanschap die ze in haar creaties legt zorgen telkens voor high-end collecties en maken van het handtassenlabel een vaste waarde. Elk stuk wordt door Mieke zelf ontworpen in haar atelier in Westerlo en geproduceerd door ervaren ambachtslui in Portugal. De Antwerpse onderneemster laat zich tijdens het ontwerpproces graag inspireren door architectuur en design, waarbij de focus steeds op vorm en functionaliteit ligt. De filosofie van het merk is het creëren van minimalistische essentials die geschikt zijn voor iedere gelegenheid.

Mieke Dierckx

Mieke Dierckx

Mieke Dierckx


Antwerp Fashion Week vindt plaats op 18 en 19 juli in Antwerpen.