Foto’s, illustraties, logo’s, teksten, productvormen,… Indien je daarbij iets origineels creëert, ben je auteur en heb je daarop auteursrechten. Wil iemand anders deze gebruiken of werk je samen aan hetzelfde ontwerp? Dan moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden. Expert Françoise Carlier zet in dit webinar de essentials en mogelijkheden op een rijtje.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Advocate Françoise Carlier ondersteunt al jarenlang ondernemers in de creatieve sector. Ze kreeg internationale praktijkervaring bij het bekende merk Kuifje en bij Studio 100, waar ze het management van de intellectuele eigendom van de groep mee vorm gaf.

Intro

Dit webinar focust op licentie en overdracht van auteursrechten. We gaan niet dieper in op de fiscaliteit van auteursrechten. Daarvoor bekijk je best het webinar ‘Auteursrechten en fiscale optimalisatie’. Het spreekt voor zich dat beide luiken van auteursrechten aan elkaar gelinkt zijn. Indien je je auteursrechten graag fiscaal inzet, dan is het belangrijk om de basis juist te hebben. Die basis en bijhorende contractbepalingen leer je kennen in dit webinar.

Wanneer is een werk auteursrechtelijk beschermd?

In dit deel overlopen we een aantal concrete voorbeelden uit verschillende sectoren en bepalen we wanneer iets wel of niet auteursrechtelijk beschermd is. Je hoeft geen vormelijke procedures te doorlopen om je werk auteursrechtelijk te beschermen. Al is het altijd beter om wel een ‘vorm’ aan je werk te geven (bijvoorbeeld een schets of een geschreven beschrijving) en die te registreren (bijvoorbeeld via een i-DEPOT) zodat de datum van creatie, de beschrijving van het werk en de auteur ergens te vinden zijn.

Auteursrechten, licentie en overdracht: wanneer is een werk auteursrechtelijk beschermd?

Auteursrechten: morele rechten en vermogensrechten

Auteursrechten omvatten enerzijds morele rechten en anderzijds vermogensrechten. Het verschil tussen beide wordt in dit deel duidelijk uitgelegd. We staan ook stil bij de termijn waarbinnen auteursrechten gelden en wanneer deze overgaan in het zogenaamde publieke domein.

Auteursrechten, licentie en overdracht: morele rechten en vermogensrechten

Hoe bescherm je je auteursrecht?

Auteursrecht staat op zichzelf en hoeft niet beschermd te worden. Het is echter aangewezen om toch een aantal zaken op orde te hebben, zeker wanneer je over je werk in gesprek gaat met een andere partij (bijvoorbeeld een producent of een investeerder). We delen enkele tips.

Auteursrechten, licentie en overdracht: bescherming van het auteursrecht

Contracten aangaande auteursrechten

Naast de tips die in het vorige deel gegeven werden, kan je je auteursrechten ook beschermen via contracten. Bij het samenwerken met een andere partij is het erg nuttig om te beschrijven hoe deze partij mag omgaan met de auteursrechten van jouw werk. In dit onderdeel bekijken we aan wat zo’n contract moet voldoen om geldig te zijn, op welke manier je een contract kunt afsluiten en wat kan gelden als equivalent van een contract.

Auteursrechten, licentie en overdracht: contracten aangaande auteursrechten

Overdracht of licentie van auteursrechten: wettelijke regels

In dit onderdeel gaan we dieper in op wat je wel contractueel kunt afspreken rondom auteursrechten. Wat is het verschil tussen overdracht enerzijds en licentie anderzijds en welke wettelijke regels zijn er om de rechten van de auteur te beschermen tegen té eenzijdige interpretaties van derden? We staan ook stil bij de invloed van een arbeidsovereenkomst of het freelance statuut van de auteur.

Auteursrechten, licentie en overdracht: wettelijke regels overdracht of licentie auteursrechten

Wat neem je best op in een contract over auteursrechten?

We overlopen een aantal zaken waarmee je best  rekening houdt bij het opstellen of goedkeuren van een contract aangaande jouw auteursrechten. Wat kan je beschrijven en hoe kan je anticiperen op eventuele probleemsituaties?

Auteursrechten, licentie en overdracht: opstellen en goedkeuren contract auteursrechten

Hoe word je vergoed voor je auteursrechten?

In dit deel staan we stil bij de verschillende mogelijkheden om het gebruik van auteursrechten te vergoeden. Dat kan via loon of factuur, maar er zijn nog veel andere zaken om rekening mee te houden. Wat zijn de percentages die je kunt verwachten bij een overdracht of licentie en kan je ook met een forfait werken? Wat neem je als rekenbasis voor royalties en wat is mogelijk in onderhandelingen? In dit laatste deel krijg je een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Auteursrechten, licentie en overdracht: vergoeding auteursrechten

Q&A

Tijdens de vragenronde staat Françoise stil bij de bepalingen die je best opneemt in je contract wanneer je niet wil dat een bedrijf jouw werk, na overdracht van auteursrechten, laat bewerken door derden. Wat kan je doen bij het faillissement van het bedrijf dat de rechten van jouw werk had overgenomen en wie is strafbaar wanneer jouw opdrachtgever vraagt om werken te bewerken zonder inachtneming van de auteursrechten van de originele auteur?

Auteursrechten, licentie en overdracht: Q&A


Zit je nog met vragen rond auteursrechten? Boek kosteloos een adviesgesprek bij Flanders DC en we bekijken samen wat je (beter) kan doen!