Naast comédienne runt An Nelissen productiehuis 3Pees en geeft ze workshops rond speechen. Gewiekste zakenvrouw? Misschien, maar altijd met integriteit. “Ik geloof in een menselijke micro-economie.”

An Nelissen gelooft dat goed speechen impact heeft. “Kijk naar Obama, Steve Jobs, het succes van TED talks. Een goede speech maakt echt het verschil.” In de opleiding combineert Nelissen het schrijftalent van Peter Perceval met haar eigen podiumervaring. “Speechen hoort bij mijn vak: het draait om weten wie je bent en hoe je iets kunt overbrengen naar anderen. Ik help mensen bewust zijn van de scène en het woord.” Maar naast die technische aspecten gaat het vooral om het overwinnen van onzekerheden. “Het is een zoektocht naar authenticiteit. In de oefeningen die ik met deelnemers doe, ga ik op zoek naar hen. Ik wil op voorhand nooit iets weten over wie zich inschrijft. Geen leeftijd, geen beroep, niks. Ik geef hen enkele oefeningen en vervolgens geef ik feedback. Dan zeg ik: ik zie dit, zou dat kunnen kloppen? Om vertrouwen te geven aan mensen die speechen, moet je ze vertrouwen geven in zichzelf.”

“Er zijn deelnemers van de workshops die ik geef die hun zaak gered hebben door te leren speechen, door recht te staan, ook aan de vergadertafel.”

An Nelissen is rotsvast overtuigd van het belang van directheid en helder communiceren, in het bijzonder voor wie een eigen zaak runt. “Speechen zou op school moeten onderwezen worden, zoals in de Angelsaksische cultuur. Als hier iemand opstaat en zegt wat hij te zeggen heeft, wordt die neergesabeld. ‘Zwijg wanneer de grote mensen spreken!’ Vreselijk. Ik vind begeestering een heel mooi woord: dat is wat er gebeurt in een speech. Je kunt als zwarte man president worden van de VS omdat je begeesterd vertelt. We hebben CEO’s waarmee we in vertrouwen werken, soms één op één, soms voor een specifieke speech. Maar evengoed krijgen we thuisverplegers over de vloer die zich willen groeperen en speechen om collega’s te werven en meer slagkracht te krijgen.”

“Te veel mensen hebben een verkeerd beeld van hoe anderen hen percipiëren.”

De sleutel tot een speech die blijft nazinderen, is humor, weet An Nelissen. “Humor maakt nieuwe verbindingen in je hersenen mogelijk en zorgt ervoor dat je boodschap duidelijker binnenkomt. Zodra je glimlacht, schakelen de hersenen een negatieve zone in je brein uit.”

 

An Nelissen © Ans Brys

Naast humor zijn er nog andere punten die je niet uit het oog mag verliezen als je wil dat je publiek geboeid blijft. “Wees je bewust van jezelf en van je uitstraling. Bereid je ongelooflijk goed voor. Denk nooit dat je zonder voorbereiding om het even wat uit je mouw kan schudden. Van Mandela tot Churchill, de speeches van de groten zijn allemaal tot de komma en het dubbele punt uitgeschreven. Ze zijn gerepeteerd, geregisseerd. Vergeet evenwel niet jezelf te zijn. Doe niemand na: mensen voelen dat, ook al kunnen ze er hun vinger niet op leggen. Gebruik spreektaal. Gooi je Powerpoints weg, mensen zijn verzadigd van die dingen. Speech, verdomme! Vertel, leg het uit, met passie. Geloof me: dat werkt onwaarschijnlijk goed!”