Lucas De Man is bekend als kunstenaar, theatermaker, regisseur en tv-presentator, is oprichter en artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en maakt installaties, theatervoorstellingen, stadsprojecten en performances. Zelf noemt Lucas De Man zich vooral creator. De rode draad in zijn werk? “Het op speelse wijze omtoveren van de publieke ruimte tot een plek van verwondering, verbinding en 'ont-moeting'.” Tijdens het Creativity World Forum in Brabant in Nederland op 21, 22 en 23 oktober verzorgt deze creatieve duizendpoot op de slotdag de deelsessie ‘The Future is Biobased’ en geeft hij een performance over ‘the next step’.

Lucas De Man

Lucas De Man

Alles wat Lucas De Man doet is gebaseerd op ‘ont-moeting’. “Mijn drijfveer is het belang van ont-moeting, in de zin van niet moeten. Als enige diersoort beseft de mens dat hij niet weet waarom hij hier is. Dat besef maakt ons mens en zorgt ervoor dat we met elkaar kunnen omgaan. Waar het om draait in het leven zijn de fundamentele momenten van niet moeten. Goede kunst doet dat. Als onze projecten leiden tot die momenten, dan ben ik een geslaagd persoon.”

Megasexy en supercool

Met ‘onze’ doelt De Man op zijn geesteskind, de Stichting Nieuwe Helden. Met een grote groep creatieven creëert hij projecten en installaties, bedoeld om de publieke ruimte vorm te geven en de dialoog aan te gaan. Hierbij wordt theater gecombineerd met andere audiovisuele (kunst)disciplines om verhalen over sociaal-maatschappelijke thema’s en samen-leven te vertellen. Op de laatste dag van het Creativity World Forum gaat het verhaal van De Man over ‘The Future is Biobased’. Zijn boodschap? “Dat biobased materiaal geen taaie toepassing is, maar megasexy en supercool.”

Minder klimaat-belastend bouwen

Met het nieuwe project Biobased Creations willen de Nieuwe Helden het gebruik van dit natuurlijke materiaal een impuls geven in het kader van minder klimaat-belastend bouwen. Aan de ene kant door ontwerpers en industrie te verbinden in de toepassing ervan, aan de andere kant door het publiek de mogelijkheden te laten ervaren. “Daarom ook staan we tijdens de Dutch Design Week met The Growing Pavillion als eye-catcher op het Ketelhuisplein in Eindhoven”, vertelt De Man. “Het paviljoen is volledig biobased gebouwd, met wanden van paddenstoelen en een vloer van grassen. 100% natuurlijk dus. Er zijn allerlei voorbeelden te zien van creatieven en kunstenaars die al met biobased werken. Echt revolutionair en nooit eerder vertoond.

Biobased bouwmateriaal is een mogelijke richting binnen een groter vraagstuk: hoe gaan we om met onze aarde?

Ook voor creatieven een gewetensvraag. Want we kunnen het er wel over hebben, maar we zijn net zo goed vervuilend bezig met het bouwen van onze installaties met de geijkte materialen. Reden om een onderzoek te starten naar nieuwe materialen. En dan kom je er al snel achter dat de bouwwereld hoog nodig drastisch moet veranderen. En dat dat nog onvoldoende gebeurt, omdat alternatieve materialen duurder zijn en de focus vooral ligt op zo veel mogelijk geld verdienen.”

The Growing Pavillion, Stichting Nieuwe Helden

The Growing Pavillion, Stichting Nieuwe Helden

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Goede voeding

Met een team van designers, kunstenaars en vertellers experimenteert De Man al twee jaar met natuurlijke materialen. “Hoe ver kunnen we gaan in het natuurlijk laten zijn van materialen? Dat is de vraag die we ons hebben gesteld. En dat is ook de taak van ons als creatieven: bezig zijn met hetgeen iets kan gaan worden. Dat ‘iets’ is in dit geval biobased materiaal, waarmee we een drieledig doel hebben: het publiek laten zien hoe cool het is, de bouwwereld bewust maken van de noodzaak om het roer om te gooien en creatieven laten ervaren hoe creatief je ermee kunt zijn. Het is bijvoorbeeld perfect voor de tijdelijke inrichting van een beurs. Na afloop breek je het af en geef je het terug aan de natuur als goede voeding voor de bodem.

Nu zit biobased nog in de fase van de vegetarische burger, die qua look en feel moet lijken op een gewone hamburger.

Dat het ook anders kan, bewees Elon Musk met zijn Tesla; die is echt innovatief en ziet er ook nog eens cool uit. Datzelfde doen wij met The Growing Pavillion: wij laten de paddenstoelen zien en daarmee hoe mooi en indrukwekkend biobased is en hoe natuurlijk het aanvoelt.”

The Growing Pavillion, Stichting Nieuwe Helden

The Growing Pavillion, Stichting Nieuwe Helden

De volgende stap

Op de laatste dag van het CWF houdt De Man ook een performance over de volgende stap. Wat is het beeld na drie dagen? Welke concrete ideeën zijn eruit gekomen? “De volgende wave met challenges komt er alweer aan”, aldus De Man. “Harari (de Israëlische historicus en bestsellerauteur van Sapiens en Homo Deus, red.) heeft het over de maakbare mens en het essentiële belang van creatieven voor de toekomst. De grote vraag is: hoe gaan we om met onze eigen toekomst? Wat wordt de volgende stap en wat is onze verantwoordelijkheid daarin? Willen we ervoor zorgen dat de mens de komende twintig jaar nog steeds mens kan zijn? In feite heeft niemand de antwoorden op de grote vragen, dus laten we elkaar vooral ont-moeten tijdens het CWF.

Het gaat om het verkennen van mogelijkheden en onmogelijkheden, waarbij er niet één absolute waarheid is.

Samen denken en leren van elkaar, drie dagen vragen stellen. Dat maakt het CWF tot een uitzonderlijk event. Zolang we blijven praten en elkaar vragen stellen, komen we steeds weer tot nieuwe oplossingen. De wereld heeft tenslotte nog nooit stilgestaan.”