De afgelopen weken waren we te gast op de expo’s van de mode-academies van Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas. Zoals elk jaar gingen we op zoek naar beloftevolle masters met een uitzonderlijk creatief talent én de nodige ondernemingszin. In samenwerking met de Universiteit van Antwerpen reikten we dit jaar de Flanders DC Award uit aan Luca Holzinger, Cas Dekeyser en Olivier D'hauwe.

Ook dit jaar geen klassieke eindejaarsshows op de catwalk bij de modeacademies maar installaties en exposities. Daarnaast hebben de Academies van Antwerpen en Sint-Niklaas werk gemaakt van een prachtig geproduceerde film. Zo kregen we toch nog een goed zicht op alle collecties en konden we uiteindelijk drie jonge mannen belonen met een award. Elkeen bracht sterk werk met een heel persoonlijk verhaal erachter. Het hele proces van idee over uitvoering tot presentatie was tot in de puntjes afgewerkt.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

1. Academie van Antwerpen: Luca Holzinger

I just went for a swim, Luca Holzinger

I just went for a swim, Luca Holzinger

Luca Holzinger is afkomstig uit Zwitserland en gaf zijn collectie de titel I just went for a swim. De uitgebreide collectie is een ode aan zijn grootmoeder die zich had bevrijd van een jarenlange onderdrukkende relatie. Het verhaal: zijn grootmoeder was werkzaam als secretaresse en op een dag, wandelend op weg naar kantoor, besloot ze in de rivier te springen om wat te zwemmen. Ze arriveert uiteindelijk te laat op kantoor, met natte en verfrommelde kleren, maar voelt zich bevrijd en gelukkig. Haar excuus voor het te laat komen luidt dan ook: “Sorry, I just went for a swim”. 

I just went for a swim, Luca Holzinger

I just went for a swim, Luca Holzinger

I just went for a swim, Luca Holzinger

In de collectie speelt Luca met kledij die verkleurd is door de zon of er nat uitziet, draperingen, prints en kleuren die refereren naar water en lycra (de stof die voor badkleding gebruikt wordt). Het geheel oogt weldoordacht en prachtig uitgevoerd. Luca barst dan ook van het talent en ambitie. Zijn droom is ooit een eigen label te starten, maar eerst wil hij ervaring opdoen bij een groot modehuis.

De collectie van Luca Holzinger en de volledige show van de 20 masterstudenten van de Modeacademie van Antwerpen kan je hier herbekijken.

2. Academie van Gent: Cas Dekeyser

Aan de academie van Gent studeerden dit jaar drie masters af in de richting mode. In deze opleiding worden de grenzen van wat mode betekent en kan zijn, afgetast, met veel belang voor onderzoek, concept en storytelling.

Once I was a feminist, Cas Dekeyser

Once I was a feminist, Cas Dekeyser

Once I was a feminist, Cas Dekeyser

Cas Dekeyser kon ons overtuigen met zijn collectie Once I was a feminist, waarin hij het spanningsveld tussen sexualiteit, seksualiseren en objectiveren onderzocht. Als we een (vrouwelijk) model letterlijk op een piedestal plaatsen en haar bewonderen of adoreren, gaan we haar automatisch ook objectiveren. Welke rol speelt kledij hierbij? Welke materialen en dragers zijn hier mogelijk? In hoeverre bepaalt een context hoe we een bepaald silhouet ervaren? Een boeiende denkoefening die ook hier resulteerde in een gelaagde presentatie en installatie die tot in de details uitgewerkt was en getuigt van ambitie, drive en creativiteit.  

Meer info over de master mode van KASK School of Arts Gent vind je hier.

3. Academie van Sint-Niklaas: Olivier D’hauwe

Man-Up, Olivier Dhauwe

Man-Up, Olivier Dhauwe

Once I was a feminist, Olivier Dhauwe

Wij zijn elk jaar aangenaam verrast door het hoge niveau, de ongebreidelde creativiteit en de vaak toch terugkomende joie de vivre onder de studenten aan de avond- en weekendopleiding in Sint-Niklaas. De collecties werden dit jaar in een industrieel pand gepresenteerd met een expo en een film in een regie van modefotograaf Zeb Daemen. 

 
Man-Up, Olivier Dhauwe

Man-Up, Olivier Dhauwe

Van de zeven masterstudenten waren we het meeste onder de indruk van Olivier D’hauwe, net als Luca uitzonderlijk getalenteerd en gedreven. Olivier werkt ondertussen al een paar jaar bij Xandres op de creatieafdeling, dus deze opleiding was voor hem de ideale oplossing om zich verder te bekwamen. In zijn collectie Man-Up exploreert hij wat mannelijkheid betekent en hoe je dat tot uiting kan brengen in kledij. Hij verwerkt zowel invloeden uit workwear en de bouwsector, als uit de traditionele klederdracht van de inheemse volkeren uit New Orleans. Dat uit zich in een bijzonder geraffineerde mannencollectie met gelaagde silhouetten die zowel stoer en imposant als licht overkomen, waarbij gebruik gemaakt wordt van technische stoffen en vrouwelijke, decoratieve elementen zoals veren. Een welverdiende winnaar van onze award. 

Meer info over deze opleiding en de afstudeercollecties vind je hier.


De drie winnaars van de Flanders DC - UA Award ontvangen een gratis deelname aan de Summerschool Fashion Management aan de Universiteit Antwerpen. Deze crash course biedt inzicht in de dynamieken van het fashion ecosysteem en gaat eind augustus door aan de Universiteit Antwerpen en L’Institut Français de la Mode in Parijs. De summerschool omvat topics zoals ondernemerschap, digitale marketing en pr, duurzame businessmodellen en finance, supply chain en leadership. In Parijs ligt de nadruk op de dynamieken in de fashion luxe-industrie. Meer info vind je hier.