Ook dit jaar zetten de Henry van de Velde Awards projecten, producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design van haar meest gevarieerde kant laat zien. Flanders DC stelde een professionele jury samen die 27 winnaars in 9 categorieën selecteerde uit meer dan 400 inzendingen. De uiteindelijke Gold, Silver en Bronze Award-winnaars binnen elke categorie worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking op 8 februari 2022 in Bozar. Jij kan mee bepalen welk project de Public Gold Award wegkaapt. Stem nu voor jouw favoriet!

Op de volledig vernieuwde website henryvandevelde.be vind je meer informatie over alle winnende projecten. Je kan er ook je stem uitbrengen. Bovendien kan je er grasduinen in het archief van 28 jaar Henry van de Velde Awards. 

1. Business Innovation Award

12work, Batterij Inzamel Recipiënten, Morphemat

12work, Batterij Inzamel Recipiënten, Morphemat

  • 12work, Studio Dott. voor stad Mechelen
    Met 12work wil de stad Mechelen komaf maken met de drempels in het klassieke recruteringsproces. Dankzij een doorgedreven servicedesignaanpak werd elk mogelijk parcours van zowel de werkzoekende als de werkgever onderzocht en uitgetest.

  • Batterij Inzamel Recipiënten, Pars Pro Toto voor Bebat
    Pars Pro Toto hield de volledige Bebat-inzamelketen onder de loep en ontwikkelde een reeks nieuwe recipiënten en procedures om het inzamelproces veiliger, slimmer én makkelijker te maken. Stalen vaten, een slim transportdeksel en een actief Internet of Things (IOT)-gestuurd monitoringssysteem zorgen voor een geoptimaliseerd ophalingssysteem.

  • Morphemat, Voxdale voor Ergotrics
    Morphemat® is een medisch hulpmiddel waarmee zorgverleners op de Intensieve Zorgen-afdeling (ICU) patiënten tot 150 kg moeiteloos vanuit ruglig in een stabiele zijligging kunnen tillen. Morphemat® minimaliseert zowel de werktijd als de fysieke belasting van de zorgverlener.

2. Consumer Award

Åska Bike, Minze Diary Pod, OYO Baby Monitor

Åska Bike, Minze Diary Pod, OYO Baby Monitor

  • Åska Bike, Achilles Design voor Åska Bike
    Åska Bike is de 'real deal' op vlak van duurzaamheid. Een lange levensduur, lokale productie en een Europese toeleveringsketen gecombineerd met baanbrekende productietechnologie, productarchitectuur en design maken van deze speed pedelec een mooi alternatief voor de wagen.

  • Minze Dairy Pod, Minze Health
    Minze Diary Pod is een medisch toestel dat patiënten helpt bij het bijhouden van een plasdagboek voor de diagnose en opvolging van urologische problemen. Het hand-held en ergonomisch reservoir meet automatisch het volume en tijdstip van elke plas en stuurt het in realtime door naar de uroloog.

  • OYO Baby Monitor, Pars Pro Toto voor QLEVR
    OYO Baby Monitor is een slimme monitor die mee waakt over pasgeborenen en peuters. De monitor volgt onder meer het ademhalingsritme, de temperatuur en lichaamspositie van het kind en toont deze data in real-time in de OYO-app. De monitor ziet er niet uit als een bewakingsproduct maar als een schattig babyproduct.

3. Crafts Award

Bite Me, Kontour, Woven Connection

Bite Me, Kontour, Woven Connection

  • Bite Me, Sam Druant 
    In haar werk levert Sam Druant een feministische kritiek op de in de Westerse cultuur ingebedde verhalen, genderrollen en seksisme waarmee vrouwen nog dagelijks geconfronteerd worden. Het tapijt Bite Me speelt met de historische vrouwelijke connotatie bij textiel, handwerk en zachte materialen.

  • Kontour, Pinkoliv
    Kontour vertrekt van gebruikte chassis van zadels die tot voor kort bij het restafval belandden en geeft ze een nieuw leven. Kontour combineert het authentiek lederambacht met digitaal ontwerp. Dankzij de integratie van de digitale processen, blijft het voor de klant betaalbaar om unieke, handgemaakte zadels te kopen.

  • Woven Connection, Delphine Cobbaert
    Delphine Cobbaert ontwikkelde Woven Connection vanuit een concrete vraag om verschillende afmetingen van tapijten te produceren. Elk ontwerp start met een draad van verschillende kleuren, texturen en materialen die ze met de hand tot verschillende stukken weeft en nadien aan elkaar hecht met haar eigen ontwikkelde borduurtechniek.

4. Design Research Award

Braille Meets Emoticons, Ecology of Colour, The Exploded View

Braille Meets Emoticons, Ecology of Colour, The Exploded View

  • Braille Meets Emoticons, Walda Verbaenen/Readsearch PXL MAD School of Arts/UHasselt
    Mensen die de brailletaal gebruiken om te lezen en schrijven, hebben geen alternatief voor emoticons, dat taalonafhankelijke universele symbolen zijn. In dit typografisch experiment ontwerpt Walda Verbaenen een aantal emoticons als aanvulling op het Braille-alfabet.

  • Ecology of Colour, Laboratorium voor KASK & Conservatorium/HOGENT School of Arts/Howest
    Op het kruispunt tussen kunst, design en biotechnologie, identificeert dit onderzoek de milieu-impact van de kleurenindustrie en creëert de verschuiving naar een duurzame benadering van kleur. Ecology of Colour ontwikkelt enerzijds ecologische inkten met pigmenten uit microalgae en anderzijds een duurzaam kleurenpalet van structurele kleuren.

  • The Exploded View, Biobased Creations/Stichting Nieuwe Helden voor Dutch Design Foundation/The Embassy of Circular & Biobased Building
    The Exploded View is het resultaat van een onderzoeks waarin ontwerpers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en storytellers samen op zoek gaan naar duurzame antwoorden op de bouwopgave waar Nederland momenteel voor staat. Aan de hand van de metafoor van een huis materialiseert The Exploded View haar visie op betaalbare, duurzame en circulaire woningen uit biogebaseerde materialen.

5. Digital Product Award

BabelAR, Digiphy, Silver

BabelAR, Digiphy, Silver

  • BabelAR, Thomas Meynen/Wim Forceville/LUCA School of Arts
    BabelAR is een multilinguïstisch puzzelavontuur in Augmented Reality (AR). De game leert kinderen tussen 7 en 12 jaar oud de waarde van de talen die ze spreken (of niet spreken) en versterkt hun taal- en cultuurbewustzijn. Het spel maakt deel uit van de toolkit VirtuaLApp en kan momenteel gratis gespeeld worden in 14 talen.

  • Digiphy, Lowie Vermeersch voor Granstudio
    Digiphy is een Mixed Reality ontwerp- en communicatie-instrument om de automotive industrie verder te digitaliseren, zowel in het ontwerp- als het reviewproces. Digiphy werd ontworpen als ‘open ended’-platform voor ontwerpers en laat toe een breed gamma aan fysieke dragers te integreren waardoor het voor heel wat toepassingen ingezet kan worden.

  • Silver, Create.eu voor Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie/UGent
    Silver is een mobiele serious game dat zich richt op het versterken van de geestelijke gezondheid bij jongeren tussen 12 en 16 jaar. De game helpt spelers om een beter inzicht te krijgen in gedachten, gevoelens en denkpatronen. De ontwikkeling van Silver gebeurde in co-creatie met jongeren, kinderpsychologen en -psychiaters en twee auteurs.

6. Environment Award

Biodiversiteit, Materialisme Met Emotie, ONTketen

Biodiversiteit, Materialisme Met Emotie, ONTketen

  • Biodiversiteit in bos, stad en tuin, Utilise Objects voor Wood Design
    Utilise Objects gaat op zoek naar esthetische oplossingen voor resthout en een meerwaarde zijn voor mens en natuur. Die ontwerpen zijn er niet alleen voor natuurgebieden maar ook voor de meer geürbaniseerde leefwereld zoals parken, tuinen en in de stad.

  • Materialisme met Emotie, Onbetaalbaar
    Elk product dat Onbetaalbaar ontwikkelt, vertelt een eigen verhaal en biedt een zo ecologisch mogelijk antwoord op een concrete vraag. Onbetaalbaar is een denktank en een onderzoeks- en werkplek waarbij de focus ligt op hergebruik, toepassing van duurzame en circulaire materialen.

  • ONTketen, Livable Platform/Circular Matters
    In dit project bundelen cleantech start-up Circular Matters en ontwerpplatform Livable de krachten voor een circulaire en biogebaseerde toekomst. Als groene start-up ontwikkelde Circular Matters een biopolymeer als alternatief voor harde plastics en houtachtige platen en volledig vrij van fossiele en gemijnde grondstoffen.

7. Graphics Award

Huisstijl GUM, The Icon Project, The Poster House Campaign

Huisstijl GUM, The Icon Project, The Poster House Campaign

  • Huisstijl GUM, Pjotr voor GUM (Gents Universiteitsmuseum)
    De stijl die Pjotr voor GUM ontwikkelde, is uitnodigend en toegankelijk en bevat referenties naar wetenschappelijke elementen. Het concept bestaat uit een reeks wetenschappelijke referenties en collages op basis van foto’s of scans van objecten uit de rijke collectie van het museum.

  • The Icon Project, Kern 02 voor Cisco Systems
    Grafisch bureau Kern02 ontwikkelde in opdracht van IT-leverancier Cisco een reeks eenvoudige, inclusieve iconen waarvan de stijl bewust sober, eenvoudig en abstract gehouden werd. De grafisch consistente stijl van de iconen groeide intussen uit tot de corporate product-iconenstijl van Cisco.

  • The Poster House Campaign, Klaas Verplancke voor Poster House
    Klaas Verplancke ontwierp illustraties en animaties voor een communicatiecampagne naar aanleiding van de heropening van het Poster House Museum in New York, na de eerste COVID-19 lockdown in 2020. De posters en animaties verschenen op alle 1.800 digitale billboards in de straten van New York.

8. Habitat Award

Gradient Rug, Inti, Space-R

Gradient Rug, Inti, Space-R

  • Gradient Rug, Emma Terweduwe
    Gradient Rug is een multifunctioneel jacquard geweven en vervilt tapijt, gemaakt uit merinowol, mohair, linnen en katoen uit deadstock gerecupereerd. De combinatie van technieken, laat de kwaliteiten van deze materialen optimaal tot hun recht komen.

  • Inti, Kristof Pycke voor Kreon
    Kreon Inti geeft de lichtontwerper een instrument om zonder overbodige ‘ruis’ met één enkele downlight verschillende sferen in de architectuur te creëren. Vanuit één lichtpunt worden twee verschillende lichtpatronen gecombineerd: gerichte puntverlichting en diffuse verlichting.

  • Space-R, Roel Vandebeek voor AVC Gemino 
    Kantoren op een snelle en tegelijk duurzame manier verticaal kunnen indelen én opnieuw indelen, was de uitdaging bij de ontwikkeling van Space-R. Het resultaat is een circulaire plug-and-play oplossing met profielen, panelen en deuren die makkelijk te plaatsen en te verplaatsen zijn, zonder blijvende schade aan het plafond en de vloer. 

9. Spaces Award

Muziekcentrum De Bijloke, Scenographies, Tunneltaal

Muziekcentrum De Bijloke, Scenographies, Tunneltaal

  • Muziekcentrum De Bijloke, DRDH Architects i.s.m. Julian Harrap Architects/Studio Helder/Onbetaalbaar voor Muziekcentrum De Bijloke 
    DRDH Architects combineert in de vernieuwde concertzaal van De Bijloke de kwaliteiten van de originele ruimte met de akoestische troeven van hedendaagse concertzalen. Voor de foyers werkten ze samen met jonge kunstenaars om zoveel mogelijk originele elementen te recycleren en een verrassende nieuwe bestemming te geven.

  • Scenographies, decoratelier Jozef Wouters
    Scenographies is een modulair tribunesysteem dat steeds opnieuw ingezet kan worden voor verschillende projecten of opdrachtgevers die een (publieke) ruimte willen transformeren. De basis van het tribunesysteem bestaat uit tweedehands palletrekken en een houtskelet van gerecupereerd hout dat makkelijk (opnieuw) gerecycleerd kan worden.

  • Tunneltaal, Studio Manon voor de gemeente Rotselaar
    Tunneltaal maakt deel van het masteronderzoek Het Sociale Spel van Manon Lambeens. Ze betrok zoveel mogelijk lokale jongeren om van een donkere, onveilige tunnel een sociaal verbindend symbool te maken. De tunnel vormt een metafoor voor de tijd waarin het onderzoek verwezenlijkt werd: verbinden en verlichten in sociaal moeilijke tijden.


De uiteindelijke Gold, Silver en Bronze-winnaars van elke categorie wordt bekendgemaakt tijdens de uitreiking op 8 februari 2022 in Bozar, net zoals winnaars van de Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM en Public Gold Award. Noteer deze datum alvast in je agenda! Meer info op henryvandevelde.be.